Karolina Palmberg

Expressen, Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt

Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga trenden ersatts av 2000 talets mode och kroppsideal, skriver Amanda Rubensson i Expressen 

2023-08-10 

https://www.expressen.se/noje/trenden-handlar-tyvarr-om-att-se-sa-smal-ut-som-mojligt/

Varför gör ultrasmala modeller comeback under modeveckan?

Sommaren 2023 var sommaren vi såg att sixe 0 gjorde comback och att det helt plöstligt var modernt att se så smal ut som möjligt på bilderna som publiceras i sociala medier. 

Oversize, kläder som visar smala nyckelben. Positioner som ger en smal siluette och utryck och kamera vinklar som främjar smalhet, helst inte alls, men det är en annan debatt. 

Size 0 är livsfaligt och det bekymrar mig at tdet återigen nu är en trend. 

 

Camilla Gervide som driver Bloggbevakning har de senaste dagarna uppmärksammat fenomenet vilket blivit startskottet för en större debatt om svenska influencers ansvar.

Inluensers har inte samma ansvar som andra för vad som publiceras, de behöver ingå i samma regeler som andra varumärken. Etiska riktlinjer för att vad som är ok att visas och vad som kan säljas med vilken reklam. 

Experten: Blir ännu mer triggande

och detta är mitt bidrag:

Karolina Palmberg är beteendevetare och ätstörningsexpert. Hon menar att det är väldigt vanligt att de som söker hjälp för en ätstörning kommit i kontakt med den här typen av estetik i andras bilder.

– Vi pratar alltid om vad man omger sig av och vad det är för konton man följer, vilka man kan avfölja och lägga till. Vad vill du att ditt sociala medie-liv ska bestå av. 

Bilderna, säger Palmberg också kan användas som ”målbilder”. 

– Vi får ej glömma att de flesta är ju normalviktiga, som har en ätstörning, eller överviktiga. Det finns en skevhet i att sitta och vara normalviktig eller överviktig, och så skrollar man dessa bilder med ryggradar och nyckelben. Det blir ännu mer triggande. 

– Det man sett i forskningen under de senaste åren är att ju mer tid tjejer och killar är på sociala medier, ju sämre självbild och självförtroende har de. Och ju sämre mående de har desto mer tid spenderar man på sociala medier. 

TRIGGANDE BILDER MÅSTE FÅ ETT SLUT!

Riksföreningen Frisk & Fri skriver såhär på sin facbook sida: 

Vi Frisk & Fri följer diskussionerna kring hur kvinnokroppar just nu exponeras på vissa plattformar i sociala medier. Ett flertal tongivande influencers publicerar bilder där exempelvis deras nyckelben eller ryggkotor framträder tydligt. Fokus blir på extrem smalhet, inte på personerna i sig.
Vi är bestörta över att detta smalhetsideal trendar igen. Det är inte normkroppar som syns, utan idealkroppar som visas upp i vinklar där kropparna förmodligen blir ännu smalare än vad de är i verkligheten. Vi är många före detta drabbade som vet att personer med ätstörningsproblematik dras till och inspireras av den typen av bilder, som i många fall signalerar lycka och framgång.
När vi får dessa extrema bilden av hur kroppen ska se ut skapas jämförelseprocesser, vilket vidmakthåller en skev kroppsuppfattning och leder till att människor mår psykiskt dåligt. Risken är stor att sådana bilder leder till en destruktiv syn på den egna kroppen och sig själv som person, vilket i sin tur kan leda till allvarliga ätstörningar.
Ytterligare en aspekt som vi vill lyfta är hur debatten skildras. Plattformar på sociala medier som kritiserar trenden samt även traditionell media använder sig av samma bildinnehåll för att exemplifiera problemet. Det triggar och ger bilderna ännu mer spridning. Ett alternativ är att beskriva bildkompositionerna med ord.
Alla människor har ett ansvar för det som publiceras och delas. Alla har också ett ansvar för att reagera mot innehåll som vi inte mår bra av. Det kan till exempel göra genom att avfölja konton på sociala medier. Om den pågående trenden växer sig starkare kan konsekvenserna bli förödande. Den här typen av bildkompositioner måste alla sluta med, de leder inte till något bra. Inte för någon.
Detta är allvar! Ätstörningar förstör och tar liv!
 
 
 

Finns det risk att du är drabbad av en ätstörning eller har en anhörig som är drabbad?

En ätstörning kan se ut på många olika sätt men gemensamt är ett problematiskt förhållande till mat, kropp och träning.

Några teckan kan vara att ditt humör svänge i takt med intag och uttag av mat, du är rastlös och har svårt att koncentrera dig.

Du äter för att dämpa känslor eller äter för att kunna koncentra dig, eller äter för att du har tråkigt. 

Efter att du ätit mer eller mindre än du planerat så kompenserar du och du får lov att göra vissa saker för att siffrorna på vågen säger ja, bra jobbat. 

Du är fixerad vid din kropp och ditt utseende, och din träning styrs av det du ska ändra och inte glädje eller lust. 

Du äter i perioder mycket eller lite, periodisk fasta, restirktivt ätande eller så hetsäter du och kompensrar för det. 

Slutligen vill jag säga att DET FINNS HJÄLP ATT FÅ! 
jag bjuder alltid på ett kostnadsfritt samtal: 
0702260746

 

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *