Karolina Palmberg

Friskvård

Att satsa på hälsa och friskvård är en investering som lönar sig. En verksamhet är aldrig starkare än sina medarbetare och sunda anställda levererar sunda resultat. Det finns flera olika sätt att satsa på hälsa i en organisation men ett av de bästa är att stötta personalen i att bli mer aktiv och hälsosam. Ett suveränt sätt att ge dem den hjälpen är genom friskvårdsbidraget. Det är en skattefri personalvårdsförmån som företag kan ge sina anställda för att använda till motion och friskvård. Bidraget omfattar dessutom en rad med olika friskvårdsaktiviteter, inte bara fysisk träning, yoga och meditation, utan även återhämtning, stresshantering och  kostrådgivning som kan nyttjas under friskvårds bidragets utformning. 

Argument för att ditt företag ska börja med friskvårdsbidrag.

En sund knopp kräver en sund kropp

Vi lever i ett kunskapssamhälle där kompetens, innovationsförmåga och kreativitet är nycklarna till framgång och nya vinnande idéer. Att ha en bra utbildning och rappa hjärnceller är dock inte till så stor nytta om inte kroppen är i god form. Allt hänger ihop och hjärnan är en del av kroppen som har samma behov som övriga organ för att fungera optimalt, det vill säga en hälsosam livsstil och bra kondition som syresätter hela kroppen och hjärnan. Det här är extra viktigt i dessa tider när vi jobbar så mycket framför en skärm och sitter ner en stor del av tiden. Så vill du må bättre, bli mera kreativ och intelligent- se då till att röra på dig. 

Svenskarnas bristande kondition

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har studerat svenskarnas kondition och kom fram till att nästan hälften av dagens yrkesaktiva svenskar har hälsofarligt dålig kondition. Det här ökar inte bara risken för sjukdomar, det påverkar även prestationsförmågan. Medarbetare med dålig kondition orkar bara använda runt 25 % av sin fulla kapacitet men däremot kan de som är aktiva och tar hand om sin hälsa öka sin arbetskapacitet med upp till 20-50 %. Inaktivitet leder också till övervikt och fetma och ett högt BMI ger hälsofarliga effekter, risk för att utveckla typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck/höga blodfetter och näringsbrister exempelvis D vitamin och benskörhet. Fetma och övervikt är nödvändigtvis inte kopplat till ohälsa men att överätande och tappa kontrollen över ätbeteende kan utgöra en risk för ätstörning hos personer med en särskild sårbarhet. 

Fysisk aktivitet förebygger stress

Fysisk aktivitet förebygger stress och stressrelaterade symtom. Psykisk ohälsa är en allt vanligare orsak till att personer blir långtidssjukskrivna och stress drar ned våra kognitiva funktioner som exempelvis minne och koncentrationsförmåga. Däremot är aerob träning, det vill säga motion som löpning, skidåkning, cykling och simning är ett lysande motgift mot stress och dess negativa effekter. Regelbunden träning stärker oss både fysiskt och mentalt och gör vår kropp bättre på att hålla nivåerna av stresshormonet kortisol nere. Att lära sig mer om vad fysisk aktivitet är bra för, vilken aktivitet du bör välja är individuellt men det är kombinationen, medveten närvaro, vila, återhämtning och fysisk aktivitet som ger dig största hälsoeffekterna på lång och kort sikt. Modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet ger ofattbara effekter på hjärnan och kroppen och att vara hjärnstark är att vara smart.

Friskvårdsbidrag - Reglerna i korthet

Detta säger Skatteverket

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Varma ord från kunder

”Efter att jag väl bestämde mig för att genomföra programmet, har jag inte ångrat mig en sekund. Med Karolinas underbara pepp fick hon mig att känna mig superbra. Hon lyckades öppna mina ögon och fick mig att se alla mina framgångar, stora som små. Aldrig trodde jag att jag efter 10 veckor skulle tycka att godis smakade illa!” 


– Sofia

”Karolinas erfarenhet guidar mig på ett säkert sätt från det omöjliga till det möjliga. Ett liv i sockerrus till ett sockerfritt liv. Det stannar inte vid 10 veckor men det är en bra början på en livsstilsresa”
 


– Fd. Sockerberoende numera sockerfri.

”Du är en förebild och jag vill vara som du…hahah..nja kanske som du säger..leva mitt liv utifrån mina passioner och drömmar och hitta det jag brinner för varje dag. Att ha en egen coach är guld värt inte en vän eller kompis de håller oftast bara med..en coach är en person som undrar finns det verkligen inte ytterligare ett perspektiv eller flera? Tack för att du är du och hjälper oss som behöver coaching och yoga i kombination, ett sätt att se livet på ett annat sätt.” – GG

Samarbetspartners

Senaste blogginlägg inom Yoga & Meditation

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Ett lifehack, yoga och mindfulness. Poängen med att göra yoga och mindfulness övningar är att minska glappet mellan det som är du …

Vill du lära dig att meditera? Så bra, andas ut och håll andan ute och andas in igen när kroppen säger till. …

Yoga hjälper, därför fungerar det Yoga kombinerar två saker vi har brist på idag: vila och rörelse. Genom att kombinera vila och …

Du är inte ensam
Kontakta mig så hjälper jag dig

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning med Karolina Palmberg

Rådgivning

Är du orolig för dig själv eller någon annan och behöver du rådgivning i din situation? Boka in  ett 1a kostnadsfritt samtal (20 minuter) med mig. När du ringer så lyssnar jag och tillsammans kartlägger dina behov i ditt nuläge och lyssnar på dina önskemål om hjälp. Med detta som underlag planerar vi tillsammans hur vi kan utforma ett samarbete och upplägg som stämmer överens med din målbild. 

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.