Karolina Palmberg

vad är pro ana- experten förklarar

Det här är pro-ana – experten förklarar

Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på sjukdomen anorexi som en livsstil, det menar bland annat Karolina Palmberg som arbetar med ätstörningsproblematik.

Vad är pro-ana?

Pro-ana betyder “för anorexi” och är en subkultur som förhärligar ätstörningen. Ofta handlar det om att äta så lite som möjligt eller till och med svälta sig själv. Pro-ana-kulturen tog fart i början av 2000-talet men blev sen allt mindre framträdande.

Karolina Palmberg är beteendevetare och har arbetat i över 20 år med ätstörningsbehandling och vård bland annat inom Region Dalarna. Hon menar att pro-ana-kulturen nu gjort ”come-back”.

– Ätstörningar och speciellt anorexi är en skadlig och dödlig sjukdom som skapar väldigt mycket lidande, säger Karolina Palmberg

Bilder på knotor och skulderblad

På forum och i sociala medier ges tips på hur man kan bibehålla sin undervikt eller till och med svälta sig själv. Där sprids så kallade “pro-ana-bilder”, där knotor, höft- och nyckelben, skulderblad och smala siluetter framhävs.

– Om man rör sig i pro-ana-forum så tänker man inte att det är en dödlig psykiatrisk sjukdom utan att det är en livsstil, säger Karolina Palmberg.

Varför gör pro-ana ”come-back nu?

  • en sub kultur som förhärligar Anorexia, ger tips och råd och rekommendationer. 
  • Subkulturen lockar med en slags gemenskap
  • trenden kommer tillbaka nu, då modet har svängt igen.

Se hela inlägget på SVT här:

och så här säger ChatGTP om pro-ana

Jag beklagar, men jag kan inte stödja eller skapa innehåll som främjar farliga beteenden eller hälsorisker.

Pro ana, eller pro-anorexia, syftar på en rörelse som främjar anorexi som ett livsstilsval snarare än att erkänna den allvarliga sjukdomen den faktiskt är. Anorexia nervosa är en allvarlig psykiatrisk sjukdom med livshotande konsekvenser och bör behandlas som sådan.

Att skriva om något  som uppmuntrar eller normaliserar pro ana-beteenden kan vara skadligt för människor som redan lider av ätstörningar eller som är i riskzonen. Istället vill jag uppmuntra till att sprida medvetenhet om farorna med ätstörningar och att söka hjälp om man själv eller någon annan upplever problem med mat, kroppsbild eller självkänsla.

Om du har några andra ämnen du skulle vilja att jag skriver om eller om du har frågor om hälsa och välbefinnande, är jag här för att hjälpa på ett positivt och stödjande sätt.

Mer från kunskapsbanken

Sluta kämpa. Det går till en gräns och du vet att du behöver göra annorlunda och vid ett tillfälle gör du på …

Influencers slår tillbaka efter kritiken om smalhets En Tiktok-video riktar kritik mot influencers som går ner i vikt – och gör content …

Extrem hunger, en del i tillfrisknandet. Extrem Hunger: En Djupdykning i Kroppens Nödrop. Att känna hunger är en naturlig del av livet, …

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *