Karolina Palmberg

Är du sockerberoende?

Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du ska få äta socker nästa gång tar för mycket energi. Du sitter hellre hemma själv än att umgås med dina vänner. Att äta socker och snabba kolhydrater innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde. Vi kan bli kidnappade av vår hjärna att tro att det är socker som vi behöver just där och då och att vi betingat oss att tro att vi genom Quick fix och snabba lösningar når våra mål utan att göra jobbet.

Hur vet man att man är beroende av socker? 

De flesta saker vi tycker om, allt från sex till mat och träning, påverkar kroppens belöningssystem. Socker är inget undantag, vilket är anledningen till att många forskare vill klassa socker som beroendeframkallande.

Det ger inte ett lika kraftigt fysiskt beroende som till exempel nikotin, men samma typ av tvångsmässiga beteende. Alltså känslan av att “jag måste ha”, vilket många känner igen sig i.

Behöver du hjälp med ditt sockerberoende?

Hör av dig så hjälper jag dig!

Vanliga frågor om sockerberoende

Sockerberoende.png

Sötsug

Sötsug uppkommer och kan bero på många olika saker och det är omöjligt att säga vad just ditt sötsug beror på.

En del i problemet kan handla om att du äter för lite, för lite protein och för lite energi överhuvudtaget eller för oregelbundet eller äter fel livsmedel. Då får du ett ojämnt blodsocker och du blir sugen på att äta sånt som höjer blodsockret snabbt.

Många planerar att äta mindre mängd mat, vilket paradoxalt nog leder till att de oplanerat äter mer och annat än det som var tänkt från början.

Ditt ätbeteende är också oförutsägbart och skapar kaos, du äter långsamt och restriktivt och hamnar i att äta snabb och okontrollerat och inte alls de produkter, livsmedel som du planerade från början. Vad som händer i kroppen vid sockerberoende är att bukspottkörteln utsöndrar insulin i blodet när blodsockret stiger, vilket i sin tur sänker blodsockret. Den ökade mängden insulin vid högt sockerintag under lång tid kan leda till insulinresistens som är ett förstadium till
typ-2-diabetes.

Mindful eating och sockerberoende

Att hitta till ett välmående, tilltro till din egna kapacitet att läka det som behöver läkning är lättare sagt än gjort.

I Compassion modellen utgår vi att vi behöver förstå vår hjärna, inse att mat är energi och att vi behöver omformulera våra tankar och inom ACT modellen är en nyckel att välja och att i detta fall välja vilka kolhydrater vilket fett och vilka proteiner som ska ätas vid vilket tillfälle.

Grunden är mindfulness med upplevelsebaserade övningar och kroppsmedvetenhet.
Mindful eating är glädje och njutning, utmaningar, insikter och förändring.

Att du förstår sambandet mellan mat och hälsa och om kopplingen mellan matvanor, tankar, känslor och impulser. Det handlar också om att känna medkänsla, compassion, med oss själva, när det inte är som vi vill, när vi reagerar istället för att agera och gör omedvetna val.

Ett litet steg, en microvana kan ge en stor förändring. Du börjar där du är just nu.

Vad kan du göra själv

Det är stor skillnad på att ha en kropp som ska användas för styrkelyft än en kropp för långdistanslöpning.

Kroppen behöver kolhydrater, fett och proteiner, mineraler och vitaminer för att fungera optimalt och för att hitta en bra balans behöver du prova dig fram vad som fungerar vid de olika måltiderna: hur mycket och vilka produkter.
Det är också vanligt att man använder sötsaker för att hantera känslor tröstäter eller för att dämpa stress eller ilska.
Ibland förväxlas andra behov med sug efter mat. Kanske behöver du egentligen vila eller sova, men istället äter du någonting sött för att bli piggare. Det gäller att förstå varför du är sötsugen och ta tag i själva anledningen till suget.

Att också skaffa sig kunskaper om våra olika hormoner och dess effekter i kroppen och hjärnan kan också vara hjälpsamt.

Strategier

Att tugga maten

Tuggning är en del av matsmältningsprocessen att tugga är nödvändigt och om du inte gör det tillräckligt bra skulle du löpa en större risk att kvävas, men vi kanske ändå borde vara uppmärksamma på hur vi tuggar. Det är inte bara så att du tuggar dagligen utan det sker också ofta. Att medvetet tugga är faktiskt ett av de bästa sätten att förbättrar matsmältningen, ta upp mer näringsämnen från maten du äter, hålla en hälsosam vikt, njuta av maten att äta mer medvetet minskar också stressen. Samvetsgrann tuggning handlar inte om att följa ett specifikt protokoll. I stället handlar det om hela processen att sakta ner ätandet, att vara mer uppmärksam och skonsam med det sätt på vilket du konsumerar maten, att äta medvetet och vara i nuet.

Äta tillräckligt mycket

Att kontrollera ett sötsug handlar om att våga äta mat och äta tills du blir mätt. Välj kolhydraterna med omsorg men också proteiner och fett. Lär dig näringslära. Fiber i måltiden bidrar också till mättnad och förhindrar sug och överätningar. Planera att äta mycket av bra saker och handla hem det du vill äta mycket av och handla det du vill äta vid speciella tillfällen till dessa speciella tillfällena. Ät det du är sugen på och njut av det. Restriktivt ätande skapar förbud och ohälsa. Planera är nyckelordet och det betyder att du behöver planera både din tid, inköpslista och fysisk aktivitet så det skapas en bra och hållbar balans mellan intag och uttag.

Senaste blogginlägg inom Sockerberoende

Är jag sockerberoende? Du känner dig uppgiven inför sockret. Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du …

Mer om sockerberoende och UNCOPE Vad är UNCOPE: Uncope är en samling frågor som framtagits av forskare med syftet att detektera personer …

Tro inte på allt din hjärna berättar- en text om Sockerberoende I lucka nummer 7 i omstartskalendern handlar det om SOCKERBEROENDE Avsnitt …

Du är inte ensam
Kontakta mig så hjälper jag dig

Du når mig enklast på telefon, antingen sms eller samtal.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning med Karolina Palmberg

Rådgivning

Är du orolig för dig själv eller någon annan och behöver du rådgivning i din situation? Boka in  ett 1a kostnadsfritt samtal (20 minuter) med mig. När du ringer så lyssnar jag och tillsammans kartlägger dina behov i ditt nuläge och lyssnar på dina önskemål om hjälp. Med detta som underlag planerar vi tillsammans hur vi kan utforma ett samarbete och upplägg som stämmer överens med din målbild. 

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.