Karolina Palmberg

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig?

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig?

Livet kom att bestå av en serie av strategier för att ens kunna hantera livet och så har det varit de senaste  åren. Strategier som till en början var hjälpsamma men så länge åren gick så blev de fler och fler och strängare och strängare i sin karaktär, tillsist gick det inte länge. Det var på väg att sluta riktigt illa. Nu var det akut och vi gjorde en plan och pratade om processen.

Denna text är en text som handlar om att lite på processen och ett sätt att beskriva hur jag jobbar med mina klienter utifrån ett klient perspektiv. Vi är inte klara än men vi har kommit långt tillsammans. 

Detta är en personligt skriven text av en av mina klienter som har pågående samtal. En tjej som varit svårt sjuk i många år, i alla fall minst 6 år och vi har haft samtal regelbundet sedan nyår och nu är det slutet på mars.

Alltså mindre än 10 samtal.

 

Jag var tvungen att uppleva det för att förstå att det kommer gå.

Du kan kalla henne Mi-Rakel. En person med ett pannben starkare än stål och envisare än någon du känner, en tjej som har en enda önskan och det är att bli helt frisk och det är med min hjälp. 

Det är många gånger jag tvivlat på processen.

I varje samtal har jag ifrågasatt, funderat och dragit slutsatser kring att det inte funkar på mig.

Jag förstod inte i början, varför jag ska äta regelbundet, vad kommer det göra för skillnad, jag kommer fortfarande tänka ätstörda tankar. Ångesten kommer aldrig lägga sig. Något jag trott var sanning flertalet gånger. Gång på gång, får jag höra att det kommer den visst.

 

Jag tror vi alltid letar efter en snabb lösning till våra problem, en lösning som helst inte innefattar vår egen person. Vi vill ha nyckeln men helst inte ta något ansvar för att låsa upp dörren. Det får någon annan göra.

Med detta tankesätt gick jag in i Karolinas och mina samtal i början. Ge mig ett svar som kan lösa detta, men låt inte mig behöva göra jobbet.

 

Det var tufft i början, att förstå att jag måste göra jobbet. Den ständiga kampen till att göra exakt det ätstörningen inte ville.

Det tog sin tid att förstå vad poängen var med det mesta.

Jag hade en bild av att saker och ting skulle ske på ett visst sätt. Farhågor från tidigare erfarenheter som jag var säker på skulle hända igen. Gång på gång fick jag förklarat att det inte kommer hända, men rädslan hade överhanden. Jag visste bara ett utfall och det var det som skulle ske.

Vi förstår inte förrän vi förstår och vi tar inte in det vi behöver fören vi är redo för det.

Jag klarade mig genom påsken, precis som Karolina förklarat. Det jag trodde skulle ske, skedde inte och allt gick bra. Jag var tvungen att uppleva det för att förstå att det kommer gå.

Mycket handlar om att lita på processen men också att göra jobbet som processen handlar om. Det tog mig ett tag innan jag faktiskt gick helhjärtat in och slutade lyssna på ätstörningen vid frukost, och vid lunch, och resten av mina måltider. Men till slut tröttnar man på den rösten som säger åt en vad man ska göra och inte. Jag förstod att den stigen har jag trampat på, och när tankarna ville att jag skulle ta samma stig igen, valde jag den andra. Den orörda stigen bredvid.

Den nya stigen var kantad av ångest och rädsla, och jag visste att det skulle vara obekvämt. Men när jag bestämt mig så har jag bestämt mig.

Till slut kom en dag, som jag inser att jag äter det där livsmedlet eller måltiden utan en extra tanke. Varje dag. Det som tidigare förstörde mina mornar, är nu bara ett damkorn som jag borstar under mattan på väg ut mot en ny dag.

Den nya stigen har blivit lite lättare att gå på, för att jag vandrat på den flera gånger nu.

Men dit kom jag inte av att ta samma väg som innan. Jag valde att lyssna på Karolina istället för på den ätstörda rösten. Jag litade på processen, valde att fortsätta, varje dag. Tills det en dag inte kändes så jobbigt.

 

Det är läskigt att gå mot det som känns ovant, oklart och kanske främmande. Jag vet inte hur många gånger jag frågat och funderat HUR det ska gå till. Kontrollen över att veta hur processen ser ut har varit stark, samtidigt som jag endast fått höra ATT det kommer gå. Inte riktigt det svar min kontrollerande hjärna vill höra.

 

Men till slut, när man upplever det, det som man inte trodde eller förstod i stunden. Förstår man att det går. En upplevelse man bara kan få av att fortsätta och gå emot. För att få se det, se att det går, är en uppenbarelse. Saker som för mig varit ångestfyllt innan, har helt plötsligt inte tagit upp mina tankar.

 

Jag har kommit en bit men har fortfarande en lång väg kvar, tankar att gå emot och beteenden att förändra men jag vet att rätt väg är framåt. Jag säger inte att det är lätt, för jag halkar flera gånger till och tar inte alltid rätt beslut. Men jag vet tydligt vart jag ska, jag kommer göra om och göra rätt, tills det känns bra.

 

Du är inte ensam.

Jag hoppas du som läser detta förstår att du inte är ensam, jag vet exakt hur tufft och svårt det är. Att reflektera över vart jag kommit, själv, men också om och om igen påminnas av familj och Karolina är så kraftfullt. Att påminna sig är något vi alla måste blir bättre på. För vi gör resan själva, men vi gör den tillsammans.

och med detta sagt så fortsätter processen,
tillit till det som är friskt och hållbart. Varje m¨åltid och varje dag.

och du som vill ha samma hjälp- hör av dig!

Mer från kunskapsbanken

Sluta kämpa. Det går till en gräns och du vet att du behöver göra annorlunda och vid ett tillfälle gör du på …

Influencers slår tillbaka efter kritiken om smalhets En Tiktok-video riktar kritik mot influencers som går ner i vikt – och gör content …

Extrem hunger, en del i tillfrisknandet. Extrem Hunger: En Djupdykning i Kroppens Nödrop. Att känna hunger är en naturlig del av livet, …

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *