Compassionfokuserad terapi
Compassionfokuserad terapi är en teknik som du kan använda för att bemöta sig själv och andra.
En förståelse för hur vår 3 delade hjärna fungerar för att skydda oss ifrån lidande och faror, men ibland blir det tvärfel och vi behöver sitta ner och reflektera, behålla lugnet i svåra situationer och modigt möta våra tankar, känslor och behov utifrån ett annat perspektiv än med självhat och arrogans och snålhet.
Compassionfokuserad terapi är nyckel tillsamamns med ACT att leva ett liv fullt ut. Testa och du kommer bli förvånad över snabbheten i resultaten.
Compassion begreppets olika delar
Copassionbegreppet består av del olika delarna:
- snällhet
- empati
- generositet
- acceptans
- mod
tolerans och förmågan att behålla lugnet i svåra situationer.
De svarar an på känslorna: smärta, sorg och psykiskt lidande. ( Feldman & Keyken, 2011)
Compassion består av 4a delar:
- medvetenhet om lidandet
- att du blir berörd av ditt och andras lidande
- du har en önskan om att minska lidandet
- du tar ansvar för agera för att minska ditt lidande
( Jazaieri, m.fl. 2012)
Christine Neff beskrev 2012:
Att compssion handlar om att ha omtanke om sig själv, att känna samhörighet med andra och i världen, samt med medveten närvaro vara i ditt och andras lidande.
Detta ärutgångspunkten för att förstå och börja agera utifrån Compassion i ditt och i andras liv.
Det som gäller andra, gäller också dig och jag brukar säga att du ska behandla dig som du behandlar en andra och du behöver vara din egna schyssta kompis för att förstå hur ditt och andras lidande påverkar världen.
FAVVO
Frståelse, Acceptans, Värme, vänlighet, omsorg bildar ordet FAVVO och vill du läsa mer om Favvo begreppet så har Christina Andersson skrivt massor om det. Bland annat i boken Compassioneffekten:
Med Compassioneffekten vill författaren visa på olika ingångar till att skapa en inre trygghet. Genom att aktivera kroppens eget trygghetssystem fattar vi klokare beslut, vågar göra förändringar och blir bättre på att leva i nuet.
eller på hemsidan: https://compassionlifestyle.se/
Detta är det som finns på svenska om compassion tillsammans med : Sofia Viotti som du enkelt följer på Instagram.
Egenskaper du behöver utveckla:
Motivation för att minska lidande och öka välmåendet.
Känslighet, att vara lyhörd för tankar, käsnlor och behov för att kunna minska obehag.
Sympati, för att kunna bli känslomässigt berörd, dela med dig av ditt lidande och miska andras.
Tolerans av obehag, ett visst mått av obehag och lidande behöver vi stå ut med, starka käsnlor av lycka och glädje, eufori, sorg, ilska, eller irritation, känslor är inte farliga och vara sällan länge.
Empati, att utveckla en förståelse och känslomässigt engagemang för andras sitatuioner, men också att sätta gränser för vad som är ditt och vad som är mitt lidande.
Icke-dömande att med medveten närvaro, obeservera, tankar, känslor och upplevelser utan att värdera och döma.
Så kan du berätta hur detta ska göras?
Att utveckla compassion och att utveckla hjälpsamma beteenden handlar om 5 beteenden:
1. Uppmärksamhet- fokus på hjälpsamma beteenden.
2. Reflektion- kika på ångest och orostankar, och ersätta med hjälpsamma tankar.
3. Kroppsmedvetenhet- att med andning och kroppshållning skapar du trygghet för kroppen och hjärnan och ditt nervsystem
4. Visaualisering- du skapar bilder/ texter/ drömmar i ditt huvud. Om du kan drömma det kan du göra det är ett ordspråk som är användbart.
5. Känsloreglering: att med värmer och vänlighet sätta intentioner för ett meningsfullt liv.
Några ord om den 3 delade hjärnan.
I flera blogginlägg har jag skrivit om vår 3 delade hjärna,
den gamla delen , reptil hjärnan. känslohjärnan som styrs av amygdala och pre frontal cortex i pannloben där vi fattar logiska beslut.
den 4 delen av hjärnan kan beskrivas den sociala delen, den som gör att vi hamnar i konkurrens, jämnförelse och prestation, att vi bedömer oss själva och andra utifrån mindre härliga perspektiv såsom:
status, penagar, makt, sociala hieriakier, vinnare eller förlorare.
Vi använder oss av dessa egenskaper för att passa in och vi tävlar för status, för att slippa sociala bestraffningar och för att tänja på gränser och få kickar och slippa lidandet det innebär att inte få vara med.
Fler blogginlägg om hjärnan
Mer från kunskapsbanken
Hur jag blev fri från mina ätstörda tankar… Ni vet att jag skriver på en bok och då har jag frågat om …
Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …
HSP ett samtal om högkänslighet Känner du igen dig i egenskaper som att vara samvetsgrann, ha tendens att bli överstimulerad, ha känsliga …
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.