
Det är farligt skriker kroppen, gör det ändå viskar hjärtat.
Ett blogginlägg om att använda dina rädslor till att skapa ett liv som du egentligen vill leva, att det inte är meningslöst utan att du helt på egen hand kan skapa den verklighet du vill uppleva och vara i.
Några ord om hjärnan
Vår hjärna är 120 miljoner år gammal men vi lever på 2020 talet och har andra utmaningar än de som våra förfäder hade.
En hjärna förbrukar 20 % av vårt dagsintag, därför är det av stor vikt att vi ser till att vårt dagsintag är anpassat utifrån att hitta ett dagligt intag av kolhydrater, proteiner och fett.
Hjärnan arbetar effektivt hos människor som är fysiskt aktiva och de processer som kommer av stigande ålder kan både bromsas och vändas så det är med andra ord aldrig försent att börja träna på nya saker.
Hjärnan kan liknas vid modellera och genom sin plasticitet kan vi modellera om, skapa nya nervbanor.
Den vänstra hjärnhalvan är analytisk och rationell och den högra är konstnärlig och kreativ. Genom att använda både höger och vänster hand och kroppshalva så tränar vi koordination och styrka och ökar plasticiteten i hjärnan.
Eftersom vi styrs av 23.000 gener och 100 000 miljarder hjärnceller så har vi både arv och miljö att ta hänsyn till när vi designar våra liv utifrån våra tankar.
Det vi fokuserar på växer och att vara koncentrerad ger oss belöning i form av ökade oxcitocyn och serotoninpåslag.
Varför skriver jag detta?
Jo för att ångest och oro är priset vi får betala för vår intelligens och jag tänker att vi många gånger upptäcker att det inte är våra egna upplevelser av rädsla som stoppar oss utan andras.
Läs mer här om du vill jobba med microvanor och att fira dina framgångar, gremlings och pepptalkern:
Ätstörning påverkar hjärnan
Att äta för lite eller för mycket, att kompensera eller sätta etiketter på maten, att gå ner mycket i vikt eller upp skapar förändringar i hjärnan. De kognitiva förmågorna som att tänka klart, fatta viktiga beslut och att se långsiktiga konsekvenser förändras när någon drabbas av en ätstörning.
Men att detta skulle vara permanenta skador har jag aldrig upplevt under mina 20 år som kliniskt aktiv behandlare. Jag har träffat många som blivit extremt dåliga i sin ätstörning men efterhand tillfrisknat och seras kognitiva förmågor är det inget fel på.
https://karolinapalmberg.se/2023/02/02/atstorningar/atstorning-paverkar-hjarnan/
Några ord om rädslor och psykologisk trygghet
Forskare har delat in begreppet psykologisk trygghet på individ-, grupp-, och organisationsnivå. Gemensamt är dock att det handlar om en subjektiv upplevelse av en trygg arbetskontext där alla kan säga vad de tycker och tänker utan att vara rädda för negativa konsekvenser.
När vi känner oss trygga på detta sätt har vi också mycket större möjlighet till ett lärande som bidrar till förbättrad prestation och mer kreativitet.
Psychological safety and courage are simply two sides of the same (immensely valuable) coin. Both are—and will continue to be—needed in a complex and uncertain world. Amy Edmonson
Så när jag coachar så pratar vi alltid om att hjärnan är indelad i 3 delar:
- din nuvarande hjärna- den som lever i nutiden.
- din gamla hjärna den som har erfarenheter av allt gamalt som var farligt när vi bodde och levede på savannanen eller i grottorna
- din sociala hjärna den som tolkar allting utifrån att få vara med eller inte.
Det finns inget värre än att inte få vara med och att inte passa in och att vi gör allt vi kan för att detta inte ska hända. Du behöver navigera mellan dina 3 delar av din hjärna och förstå vad som kan vara hjälpsamt i vilken situation.
Ja det kan vara hjälpsamt att vara rädd för höga ljud och höga höjder men knappast så hjälpsamt att du inte kan gå ut utan att tro att du kommer falla ner och dö om du hamnar högt upp i en trappa exempelvis.
I compassion fokuserad teori och ACT, pratar vi om att omformulera och att sätta nya ord på tankar, känslor och beteenden och det är det som denna text handlar om.
Du är inget träd- du kan flytta på dig och tänka vad du vill, göra vad du vill exakt när du vill.
Iband kan det vara hjälpsamt att tänka på att du inte är något träd. Kroppen skriker att det är farligt men hjärtat viskar: prova, våga gå vidare. Du vet att du måste göra annolunda men kroppen skriker högt medans hjärtat viskar tyst och med en svag röst.
I förra blogginlägget skrev jag : sitt ner och håll käften- och det sämmer så bra om du vill höra vad hjärtat viskar om.
https://karolinapalmberg.se/2023/05/04/yoga-meditation/s-n-h-k-sitt-ner-och-hall-kaften/
Du behöver vara modig, klok och stark för att göra annorlunda val och tänka andra tankar och känna andra känslor.
Så ge dig av- eller ännu hellre sitt ner och håll käften och lyssna efter vad hjärtat viskar om…..
och behöver du min hjälp så hör av dig!!! // Karolina
Mer från kunskapsbanken
Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …
Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …
Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …
Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.


Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.


Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.
