Hjärnhälsa vad betyder det?
Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss.Kan man få tillbaka sina hjärnceller?
Hjärnan har en mycket stor reservkapacitet så väldigt många hjärnceller har hunnit dö innan det börjar märkas, hjärnceller som inte går att få tillbaka. Det innebär att för att en skyddande behandling ska hinna göra någon nytta måste den sättas in långt innan symtomen uppträder.
Vilken träning är bäst för hjärnan? Aktiviteter som promenad, cykling, simning 20-30 minuter fem dagar i veckan är tillräckligt för att minska hjärnans åldrande och risken för att utveckla demens.
Vi är anpassade för ett liv i rörelse
Genomgående relateras olika aspekter av rörelse till människans utveckling. Vår livsstil har förändrats ofantligt de sista 100 åren men biologiskt och genetiskt är vi ganska lika jägaren- samlaren för 10.000 år sen. Våra kroppar och hjärnor är alltså konstruerade för strävan att skaffa mat, strida mot vilda djur och fiender. Vi var alltså tvungna att röra på oss. De som hade bäst uthållighet och kunde koordinera sina rörelser överlevde och förde sina gener vidare till sin avkomma.
Boken Hjärnstark av Anders Hansén handlar om hur motion och träning kan användas för att stärka din hjärna. Det finns många fördelar med fysisk aktivitet såsom minskad stress, förbättrat minne, ökad intelligens och kreativitet.
Trots alla de fördelarna som finns med motion och träning så rör vi oss allt mindre i dagen samhälle, och vi blir allt mer stillasittande. Hjärnstark är en bra bok för att visa på fördelarna med fysisk aktivitet och den kan fungera som inspiration att röra mer på dig.Att motion och träning är viktigt för din kropp har du säkert hört förut, men hur påverkas vi egentligen av fysisk aktivitet?
Fysisk aktivitet har många fördelar och det kan göra dig mer stresstålig, förbättra din välmående, minne och göra så att du blir mer kreativ och intelligent.
Motion istället för medicin
Flera undersökningar refereras där jämförelse med antidepressiva läkemedel (SSRI = serotoninhöjare) och fysisk aktivitet har skett. Man finner samma resultat vid lättare till medelsvåra depressioner med 30 min promenad tre gånger i veckan som med medicin. Träning visade sig dessutom ge ett mycket starkare skydd mot återfall. Orsaken är att rörelse höjer de naturliga signalämnet serotonin, noradrenalin och dopamin. Viktiga kunskaper eftersom depressioner är ett växande folkhälsoproblem.
Praktiska träningsråd för hjärnan
De flesta känner säkerligen till kroppens egna morfin- endorfinerna- som kan skapa eufori. En del löpare talar om ”runner’s high”. Ett tillstånd som kan uppstå hos vissa, efter cirka 1 timmas löpning. Smärttrösklar höjs och kan bidra till mindre behov av vanebildande mediciner.
Hjärnan älskar att lösa problem och dopaminpåslaget blir högre ju svårare uppgifterna är.
Fysisk aktivitet för dig med en ätstörning
Bland det svåraste som finns är att släppa taget om saker och personer – även om de inte är bra för en. Man stannar hellre med något dåligt eller något som inte fungerar, än att gå vidare. Varför är det så? Att släppa taget om det invanda kan kännas lite som att hoppa ut i något okänt
Att kompensera med fysisk aktivitet när du har hetsätit eller att du kompenserar ditt kaloriinag med samma mängd aktivitet är ett problem för dig som har en ätstörning.
Svälten skapar rastlöshet och att kompensera med fysisk aktivitet är en del av att vara drabbad av en ätstörning.
Om du kompenserar mat med fysisk aktivitet så får du inga bra effekter av fysisk aktivitet och hjärnhälsa. Att använda fysisk aktivitet för att lindra ångest och orostankar är ingen bra ide.
Rekommendationerna är att bryta alla tvångsmässig aktivitet, sluta att räkan steg och använda fysisk aktivitet som kompensation. När du sedan kan äta regelbundet och tillräckligt och hittat andra strategier för att ångesthantering då är det dags att återuppta fysisk aktivitet om du tycker att det är roligt. Inte innan dess.
Fysisk aktivitet och hjärnhälsa hör ihop
Författaren försöker efter varje kapitel ge praktiska konkreta träningsråd för olika tillstånd. Generellt verkar konditionsträning vare effektivare än styrketräning. Gärna variera med bådadera. Man bör hålla på 20- 45 minuter. I de flesta fall är en pulshöjning till cirka 75% av max. önskvärt att uppnå. Intervallträning är bäst för detta. Om man tränar på morgon så sitter effekten ofta kvar under hela dagen. Om man vill förbättra minnet rekommenderas att träna före eller under inlärning! Det sistnämnda kanske är knepigare att få till!hetsätit eller att du kompenserar ditt kaloriinag med samma mängd aktivitet är ett problem för dig som har en ätstörning.
Svälten skapar rastlöshet och att kompensera med fysisk aktivitet är en del av att vara drabbad av en ätstörning.
Om du kompenserar mat med fysisk aktivitet så får du inga bra effekter av fysisk aktivitet och hjärnhälsa. Att använda fysisk aktivitet för att lindra ångest och orostankar är ingen bra ide.
Rekommendationerna är att bryta alla tvångsmässig aktivitet, sluta att räkan steg och använda fysisk aktivitet som kompensation. När du sedan kan äta regelbundet och tillräckligt och hittat andra strategier för att ångesthantering då är det dags att återuppta fysisk aktivitet om du tycker att det är roligt. Inte innan dess.
Salutogent förhållningssätt
Ett salutogent arbetssätt kännetecknas av att man tar tillvara det som fungerar och stärker individen, man ser möjligheter, styrkor, tillgångar, positiva egenskaper lyfts, man uppmuntrar och arbetar för att stärka individens tro till sin egen förmåga. Det salutogena arbetssättet är ett lösningsfokuserat arbetssätt.
Hur agerar du utifrån ett salutogent perspektiv? Det salutogena perspektivet innebär att tonvikten läggs på hälsobringande faktorer, så kallade ”friskfaktorer” snarare än på ”riskfaktorer”. Ordet kommer dels från latinets salus som betyder hälsa, dels från det grekiska ordet genesis, som står för ursprung eller uppkomst.
Det hjälper alla människor, att koncentrera sig på det positiva – vilket lär oss att hitta strategier som i sin tur/leder till att förbättra vår hälsa, vårt resultat och välbefinnande. Det salutogena förhållningssättet utgår från att fokusera på vad som fungerar och vad som får oss att må bra och prestera bättre oavsett vad vårt utgångsläge är.
Regelbunden motion är bäst
Regelbundenhet är önskvärd. Det krävs minst 2-3 månader för att bilda nya hjärnceller, förstärka nervkopplingar, nybilda blodkärl, att ändra socker-fettomsättning m.m. för att få bestående gynnsamma resultat på hjärnfunktioner. Viktigast är dock att göra något som man tycker är roligt.
Antonovsky
Aaron Antonovsky är upphovsmannen till teorin bakom det salutogena förhållningsättet. Istället för att se till varför människor blir sjuka var Antonovsky mer intresserad och nyfiken på vad som gör/håller en individ frisk/hälsosam, trots alla typer av kriser man kan stöta på under en livstid. Han kom fram till att de personer som utvecklat en stark känsla av sammanhang, byggt på deras hanterbarhet av yttre påfrestningar, mådde bättre samt presterade bättre och hanterade livet bättre än de som hade lägre känsla av sammanhang.
Centrala begrepp
Antonovskys teori bygger just på begreppet känslan av sammanhang (även förkortat KASAM) där de centrala begreppen
- begriplighet,
- hanterbarhet
- meningsfullhet ingår.
Tillvaron blir sammanhängande när den görs begriplig, hanterlig och meningsfull menar Antonovsky.
Om vi börjar med det främjande arbetet så kan vi här tänka in allt som görs för att skapa glädje, trivsel, trygga miljöer och ökar känslan av KASAM Det förebyggande arbetet kan handla om att identifiera risker pch om det har gått förbi att främja och förebygga då får vi ägna oss en stund att åtgärda.
Sammanfattningsvis kan sägas att genom att göra din tillvaro begriplig, hanterbar och meningsfull så skapar du din egna hjärnhälsa.
Mer från kunskapsbanken
Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.