Skapa varaktiga förändringar genom att använda microvanor och fira dina framgångar.
Mikrovanor, minimala förändringarna som ger maximala resultat. Genom att skapa vanor på micronivå kan du får ett gladare, hälsosammare, hållbarare, lärorikare och mer funktionellt liv genom att börja på micronivå.
Fakta om hjärnan
Vår hjärna är 120 miljoner år gammal men vi lever på 2020 talet och har andra utmaningar än de som våra förfäder hade.
En hjärna förbrukar 20 % av vårt dagsintag, därför är det av stor vikt att vi ser till att vårt dagsintag är anpassat utifrån att hitta ett dagligt intag av kolhydrater, proteiner och fett.
Hjärnan arbetar effektivt hos människor som är fysiskt aktiva och de processer som kommer av stigande ålder kan både bromsas och vändas så det är med andra ord aldrig försent att börja träna på nya saker.
Hjärnan kan liknas vid modellera och genom sin plasticitet kan vi modellera om, skapa nya nervbanor.
Den vänstra hjärnhalvan är analytisk och rationell och den högra är konstnärlig och kreativ. Genom att använda både höger och vänster hand och kroppshalva så tränar vi koordination och styrka och ökar plasticiteten i hjärnan.
Eftersom vi styrs av 23.000 gener och 100 000 miljarder hjärnceller så har vi både arv och miljö att ta hänsyn till när vi designar våra liv utifrån våra tankar.
Oavsett ocm du tror att du kan eller inte
så har du rätt!Det vi fokuserar på växer och att vara koncentrerad ger oss belöning i form av ökade oxcitocyn och serotoninpåslag.
Varför skriver jag detta? Jo för att ångest och oro är priset vi får betala för vår intelligens.
Vi planerar framåt och oroar oss för det och vi ältar det som varit. Dessutom så ser vi faror överallt och ju mera ångest vi har desto större är risken att vi upplever andra människor som hotfulla och vi tolkar att det vill oss illa.en riktigt ond cirkel skapas.
Ett bra sätt att stresshantera som jag brukar rekommendera är att ANVÄNDA våra stora muskler. Ni vet ben och rumpa och ta armarna över huvudet så hjärtat får jobba. Om vi rensar bort stresshormonet Kortisol ur kroppen så vinner vi dessutom ett minskat SUG efter kaloririkmat.
Kortisol binder bukfett och vätska och ger oss viktuppgång. Så en win-win situation är att stressreducera. Huvudfunktionen för kroppen är att bära runt på hjärnan sa Thomas A. Edison och ibland tänker jag att det kan vara så.
Genom att fokusera och koncentrera oss så hittar vi lösningar som vi inte trodde vi hade och vi kan också tänka självständigt och det är viktigt när du ska använda microvanor och fira framgångar.
Gremlin eller peptalkern
och några ord om hur du pratar med dig själv: är du självsnäll och
ger goda råd eller har du fullt upp med att mobba dig själv och säga elaka saker?
Här finns en kort film som på ett bra sätt beskriver gremlin – hur du mobbar dig själv:
Alfred & Shadow – A short story about emotions:
Motvikten till gremlin är Peptalkern: lyssna på vad den säger när du talar kärleksfullt och omtänksamt till dig, så som du säger till en kompis.
Microvanor
Det bästa sättet att lyckas med en ny vana är att börja med extremt små förändringar, så kallade mikrovanor, menar den omtalade beteendegurun BJ Fogg. I grunden handlar metoden om att få till små enkla förändringar i din vardag. Du lägger till enkla nya vanor som du kopplar till en aktivitet som du redan gör. När du lyckas med ditt nya beteende känner du dig stärkt och känner att du kan mer. Det handlar också om att fira alla gånger du utfört ditt beteende och små segrar så att din hjärna vill ha mer.
B=MFK.
Beteende = motivationen,
förmågan och knuffen.
Ett beteende uppstår när de tre MFK-elementen möts samtidigt. Motivationen är önskan att utföra handlingen. Förmågan är kapaciteten att utföra handlingen. Knuffen är det som sätter i gång beteendet.
Varje människas motivation, förmåga och knuff skiljer sig åt i varje given situation.
Motivation och förmåga lyfter varandra. Om den ena är svag måste den andra vara stark för att du ska agera. Alla beteenden måste även knuffas i gång. Du behöver alltså få en direkt tydlig signal om vad du ska göra. När du ska ändra ett beteende behöver du titta på vad du enklast kan förändra i din motivation, din förmåga eller vilka knuffar du har för att utföra beteendet.
BJ. Foggs metod för microvanor i 7 steg
1: Ta reda på / utforska varför du vill utföra ett visst beteende. Vad är det du vill egentligen? Var så specifik och tydlig som möjligt. Hitta också den djupare strävan bakom din vilja
2: Utforska beteende alternativen. När du hittat det du strävar efter, skriv ner så många beteenden som möjligt som för dig mot ditt mål.
3: Hitta dina specifika beteenden. När du skrivit ner så många alternativ, möjliga och omöjliga beteenden du kan komma på, välj ett beteende du ska börja med.
Tips: Välj något som känns hyfsat enkelt som 1a microvana.
4: Börja minimalt. Välj ett så litet beteende som möjligt.
5: Hitta en bra knuff – Ett befintligt beteende som du kan koppla på din nya vana till. Det ska vara något du redan gör i vardagen som att borsta tänderna, går ur sängen på morgonen, kokar kaffe, sätter på datorn eller liknande. Gör såhär: Exeplevis När jag går upp på morgonen ska jag göra tre knäböj, varje gång jag går förbi en spegel ska jag säga: Hej Snygging och le.
6: Fira alla segrar. Varje gång du gjort din mikrovana berömmer du dig själv med ett ”bra jobbat”, ”snyggt gjort” eller ord eller gest som passar dig. Belöningar gör att hjärnan vill ha mer.
7: Felsök, upprepa och utvidga. När du testat ett tag, se om det gick bra. Fungerade knuffen och vanan? Behöver du koppla din vana till något annat som passar bättre och känns mer naturligt? Vill du utöka vanan? Eller ha en annan?
Hur kan du knuffa igång beteendet?
För att du på bästa sätt ska kunna felsöka ditt eget beteende ska su börja med knuffen. Fungerar igångsättaren som den ska?
- Finns det något som knuffar i gång beteendet.
- Har du förmåga, information och fakta för att utföra beteendet.
- Är du motiverad att utföra ditt beteende eller varför ska du lägga till en ny vana?
– När jag har avslutat ett möte ska jag lyfta fram något positivt som kollegan bidragit med, komponenten Uppskattning.
– När jag har stängt kontorsdörren ska jag tänka på något bra jag gjort under dagen.
– När jag vaknat på morgonen ska jag öppna ett fönster och ta några djupa andetag.
Hur kan du använda microvanor och beteendeförändringar i din vardag?
Genom att identifiera vad som begränsar dig kan du uppnå det du egentligen vill göra, känna eller tänka.
En övning för att se om dina övertygelser är sanna eller inte:
När du fattar ett beslut vad baserar du det på? Fakta om nuläget?
Egna erfarenheter? andras åsikter? Sociala medier? Andrahandsreferenser?
Dina föräldras åsikter? Syskon ? vänner? alla andra?
så nästa gång du ska fatta ett beslut
1.ta ett papper och skriv ner ALLA DINA PERSONLIGA ERFARENHETER
- ta ett papper och skriv ner ALLA ANDRAS ERFARENHETER/ ÅSIKTER
- släng nu pappret med ALLA andras erfarenheter och åsikter och BASERA ditt beslut på DINA ERFARENHETER!!!
- Vilket blir ditt beslut baserat på dina erfarenheter?
- vad skulle du göra nu 3 saker – om du inte kunde misslyckas?
- varför anstränger du dig inte och gör dessa JUST NU? – vad hindrar dig?
- Så ta ett av dina viktigaste MÅL och gör övningen ovan.
- lycka till och hör av dig om du behöver hjälp!
Mer från kunskapsbanken
Hur jag blev fri från mina ätstörda tankar… Ni vet att jag skriver på en bok och då har jag frågat om …
Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …
HSP ett samtal om högkänslighet Känner du igen dig i egenskaper som att vara samvetsgrann, ha tendens att bli överstimulerad, ha känsliga …
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.