Karolina Palmberg

Ätstörning påverkar hjärnan

Ätstörning påverkar hjärnan

Kan ätstörning resultera i kroniska förändringar i hjärnan? Alltså förändringar som inte återställs när den drabbade tillfrisknar?

Flera studier har visat på minskad volym av hjärnan, både av hjärnbarken och underliggande hjärnstrukturer, vid anorexia nervosa.

Dessa minskningar tycks dock vara reversibla, det vill säga volymen återställs i takt med att vikten normaliseras. Studier har även visat på förändrade nivåer av flera av hjärnans signalsubstanser, till exempel de som är involverade i belöning, känslotillstånd, hunger och mättnad, men även dessa tycks normaliseras med tillfrisknande och viktökning vid exempelvis en Anorexia. 

Det krävs dock mycket mer forskning för att kunna uttala sig definitivt om hur anorexia nervosa påverkar hjärnan, både gällande strukturella och molekylära/cellulära förändringar, och huruvida dessa kvarstår efter tillfrisknandet. Det bör även tilläggas att vi i dagsläget vet mycket lite om eventuella förändringar i hjärnan som kan finnas där redan innan sjukdomen bryter ut och ligga till grund för utvecklandet av sjukdomen.

Vad vi kan se är hur de olika områden är aktiverade.

En studie från 2015 visar att anorektiker använder en del av hjärnan som är kopplad till tvångsmässigt beteende när de gör val kring mat. I studien har forskarna sett att anorektiker använder andra delar av hjärnan när de väljer mat. Det öppnar upp för nya behandlingmöljligheter. Det finns redan behandlingsstrategier för att träna hjärnan att ändra sitt beteende. Om man får en hjärnskada till exempel så kan man behandla för att börja aktivera vissa delar av hjärnan. Så kan det ju vara tankemässigt också, man kan ju träna upp saker,  säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin, professor vid Karolinska institutet.

En väldigt förenklad bild av personer med anorexia är att de konsekvent väljer mat med lågt kaloriinnehåll och lågt fettinnehåll, även om de till och med försöker ändra sitt beteenden.

Studerade hjärnans aktivitet

En väldigt förenklad bild av personer med anorexia är att de konsekvent väljer mat med lågt kaloriinnehåll och lågt fettinnehåll, även om de till och med försöker ändra sitt beteenden.

För att ta reda på vad som händer i hjärnan när dessa beslut tas lät forskarna 21 personer med anorexia och 21 personer utan någon ätstörning få välja mellan olika saker att äta. Samtidigt som de gjorde sina val mätte forskarna hjärnaktiviteten hos personerna med en magnetkamera, så kallade MRI-teknik. Precis som forskarna hade gissat valde personerna med anorexia mycket sällan mat med högt fettinnehåll.

Men det som intresserade forskarna var att samtidigt som personerna med anorexia gjorde sina val var en del av hjärnan som är sammankopplad med tvångsbeteenden betydligt mer aktivt än hos personer utan anorexia. Dessutom hade personerna med anorexia även ett tydligt vanemönster som gjorde att forskarna, baserat på vilka del av hjärnan som varit aktiv under valet av mat, kunde förutse hur personerna skulle välja nästkommande dag.

– Tvångsmässigheten gör att man väljer samma mat. Det är en del av hjärnan som sammankopplad till ett vanemönster som gör att personerna agerar likadant, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin.

Helt andra behandlingsmetoder

Forskare har tidigare kopplat andra typer sjukdomar och beroenden, som till exempel spelberoende, till en ökad aktivitet av samma del av hjärnan som man nu sett hos personer med anorexia. Sammantaget tror forskarna att resultaten kommer att bidra till att man ser på anorexia på ett helt annat sätt än tidigare och förhoppningsvis leder den nya kunskapen till att man kan utveckla bättre behandlingar.

 – Det finns redan strategier för att behandla spelmissbruk. Om man nu ser att det finns likheter mellan anorexia och spelmissbruk så kan man använda liknande behandlingstrategier. Man behöver inte uppfinna nya behandlingar, säger Yvonne von Hausswolff-Juhlin. https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forandringar-i-hjarnan-kan-forklara-anorexia

lästips:

Mer från kunskapsbanken

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …

Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …

Hur blir jag snabbt frisk från en ätstörning? Detta är den mest googlade frasen när det gäller ätstörningar och svaret är att …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *