Vill du lära dig att meditera?
Så bra, andas ut och håll andan ute och andas in igen när kroppen säger till. Upprepa det långa djupa andetaget och VIPS är du igång och mediterar, detta är meditation!
Medveten närvaro i kroppen. Tankarna kommer och går och du tackar för det som kommer upp men du behöver inte värdera. Andas ut och andas in, fyll på med livskraft och energi och släpp taget om det som pyser ut med andetaget. NU är du igång. Gör denna övningen flera gånger varje dag och DU är NU en person som mediterar!!! GRATTIS!!
Ett grundläggande andningssätt är det långa djupa andetaget.
Oftast andas vi väldigt snabbt och gärna bara uppe i bröstet. Inte nog med att vi går och drar upp axlarna, vi har även en spänd andning. Konsekvenserna av det blir att luften i lungorna inte byts ut i lika stor utsträckning som den borde. Det skapar även en massa spänningar i nacke och huvud. Och så ger vi inte kroppen den avslappning som den så väl behöver.
Så hur kan vi komma till bukt med det?
Ett sätt är såklart att göra yoga. Där jobbar vi med att släppa på spänningar men även på att andas och röra oss på ett bättre sätt, så att vi slipper dessa problem.
Inom kundaliniyogan är det medvetna andetaget något av den viktigaste byggstenen. Vill vi förbättra vår andning och samtidigt stärka vårt hjärta och våra lungor så är just medvetenheten om andetaget som är den avgörande faktorn.
https://karolinapalmberg.se/2023/01/13/yoga-meditation/vill-du-lara-dig-att-meditera/
Meditation handlar också om att ha ett självförtroende: ett förtroende för mig själv.
Meditation handlar också om att ha ett självförtroende: ett förtroende för mig själv.
Du behöver öva på din egna förmåga. tillit till dig själv och det finns också med som komponent i Kundaliniyogan, du övar på olika övningar på din matta och tar hjälp av en lärare att hitta rätt nivå för just dig här och nu.
- bara du kan älska dig själv och din kropp
- bara du kan använda din egen kraft att ändra på dina tankar.
- rörelse – fysisk aktivitet, handlar om att du gör andra saker med din kropp än det du är van vid.
- relation – till dig själv och andra, börja använda andra ord, tänka andra tankar, REFRAME – omformulera dina tankar och känslor så de passar in i den nya situationen du nu befinner dig i.
- riktning- vilket mål har du ? viktigt att målet är väldefinierat och SMART så du vet när du är framme och kan fira!!
Yoga och meditation hjälper mot allt.
I boken Yoga, vetenskap och fakta- därför fungerar det av Sara Hoy, kan du läsa massor om forskningen bakom varför yogan fungerar. jag sammanfattar lite kort:
Yogan stödjer dig i processen att vara människa.
Du utvecklar personliga egenskaper.
ökar dina positiva upplevelser av din kroppsbild
ökad kroppskännedom
sänker ditt blodtryck
minskar risken för depression
vetenskape visar också på ökat fokus och ökad styrka i kroppen vid regelbunden yoga.
det publiceras ca 1600 artiklar / år ( googla så hittar du dem)
Kliv på din yogamatta.
Andas och du påbörjar en stund i lugn och ro, sätt dig tillrätta eller lägg dig ner…Koncentrera dig och var medveten om din kropp, din andning och andas långsamt och medvetet. Efter en stund i stillhet och i närvaro, ta kontakt med din kropp, dina tankar och ditt sinne, påbörja rörelse och ta hand om informationen som kommer i kroppen. Gör ett yoga pass… ryggradsvridingar och framåt och bakåt fällningar, sufiscirklar och nackvridningar…voila…du yogar….andas i takt med dina rörelser och ge dig tid att bygga styrka.
Kroppens stora muskler pumpar nu ut blodet i alla delar, transporeterar bort skräp och spänningar och du blir: MEDVETEN om kropp och sinne.
Koordination och styrka och smärtlindring och lugn och ro hormonerna börjar att pumpa ut i kroppen. Gäspa och skaka ut spänningar och stress och du kan nu fortsätta med din dag eller kväll.
Effekterna av ett yogapass, sitter i 12-48 timmar beroende på vad du gör…
Yoga är inget dyrt, otillgängligt eller farligt, du har både tid och råd och det är tillgänligt för dig om du är nyfiken.
Alla kan yoga och meditera.
Livet ger oss olika utmaningar och vi hanterar dem olika beroende på vad vi har med oss och hur stabila vi är som människor.
När vi håller på med något en lite längre stund så det börjar bli lite jobbigt så utmanas vårt sympatiska nervsystem, det som hanterar stress, aktivitet, frys, fly, fäkta – responsen.
Precis som i livet om någon utmanar oss, blir arga eller något obehagligt händer. Om vi håller ut och andas igenom det jobbiga om det inte är en akut fara, och möter upp det jobbiga med att andas lugnt och möta upp med ett inre lugn, så reparerar vi vårt nervsystem.
Ett nervsystem som är skadat eller stört är inte hjälpssamt då det signalerar fara i ofarliga situationer.
Att hålla ut och igenom ansträngda situationer ger oss fysisk och mental styrka. det stärker vår självkänsla och ger oss möjliget att må riktigt bra.
En övning är att sitta på en stol eller en yogamatta.
sträck i ryggen ända nerifrån korsryggen och genom hela ryggraden och nacken, dra in hakan i nacklåset och skaffa dig en lite lätt dubbelhaka.
sträck armarna framåt och knäpp ihop händerna
peka ut pekfingrarna rakt fram och lås tummarna över varandra.
fokusera blicken mellan ögonbrynen i 3e ögat och andas,
in och fyll magen och ut och töm hela överkroppen på luft, andas in igen och ut. Andas såhär minst 1 minut men gärna längre, stå ut, du är absolut trygg och ingen fara är i närheten. Andas och tänk Sat på inandningen och Nam på utandningen.
När det känns jobbigt fördjupa ditt andetag och fokusera mera på andetaget och 3e ögat. Låt det jobbiga pågå och andas och håll armarna sträckta.
När du är klar, sänk dina armar och ands några lugna avslappanade andetag och fortsätt med din dag.
Det kan skaka i musklerna, skaka i nervsystemet, spänna i armarna och benen. men vet du det är inget farligt att anstränga sin kropp.
Att utmana sin kropp och andetaget skapar space i kroppen och i sitt sinne, dina tankar blir klarare och tydligare och du kan agera istället för att reagera.
Lycka till!!
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.