Karolina Palmberg

konstant hungrig

Konstant hungrig

Känner du dig konstant hungrig, oavsett hur mycket du äter? Om din hunger känns okontrollerbar och ofta leder till hetsätning kan det finnas både fysiska och känslomässiga orsaker bakom. Hetsätning är inte bara en fråga om vilja – det handlar om hur kroppen och hjärnan reagerar på mat, känslor och restriktioner. 

Om du däremot äter retriktivt och lite så är det inte ovanligt att känna en konstant hunger och då är det kroppen och hjärnan som signalerar att det behövs mat/ energi för att överleva. 

Varför känns det som att jag aldrig blir mätt?

  1. Restriktivt ätande och svältcykler
    Om du ofta begränsar ditt matintag, hoppar över måltider eller försöker ”kompensera” genom att äta väldigt lite under dagen, ökar risken för hetsätning. Kroppen svarar på svält genom att skapa en intensiv hunger och en stark impuls att äta stora mängder mat.
  2. Blodsockersvängningar
    Om du äter mycket snabba kolhydrater utan tillräckligt med protein, fibrer och fett, kan blodsockret svänga kraftigt. Detta kan trigga stark hunger och skapa en känsla av att du behöver mer mat trots att du precis ätit.
  3. Emotionell hunger och stress
    Mat kan fungera som en tröst eller distraktion vid stress, ångest eller nedstämdhet. Kortisol, kroppens stresshormon, kan också öka suget efter snabba kolhydrater och kaloririk mat.
  4. Vanemässigt ätande
    Om du ofta äter framför TV:n, vid datorn eller som en del av en kvällsrutin kan kroppen börja signalera hunger utifrån vana snarare än faktiskt behov.
  5. Obalans i hunger- och mättnadshormoner
    Hormonella signaler som ghrelin (som stimulerar aptiten) och leptin (som ger mättnad) kan vara ur balans, särskilt om du har en lång historia av dieter eller oregelbundet ätande.

Vad kan jag göra för att hantera hungern och bryta hetsätningscykeln?

Ät regelbundet och tillräckligt – Försök att ha tre näringsrika huvudmål och två mellanmål per dag. Detta hjälper till att stabilisera blodsockret och minska risken för hetsätning.
Låt alla livsmedel vara tillåtna – Förbjuden mat blir ofta mer lockande. Att tillåta alla livsmedel kan minska känslan av att ”passa på” att äta stora mängder.
Ät balanserat – Inkludera protein, fibrer och hälsosamma fetter i varje måltid för att hålla dig mätt längre.
Utforska dina triggers – För dagbok över när och varför du känner ett starkt sug efter att äta. Är det kopplat till känslor, stress eller vissa situationer?
Sök alternativa copingstrategier – Testa andra sätt att hantera känslor, som att skriva, ta en promenad, andas djupt eller prata med någon du litar på.
Drick vatten och lyssna på kroppens signaler – Ibland kan vi misstolka törst eller trötthet som hunger.
Var snäll mot dig själv – Om du hetsäter, försök att inte straffa dig själv genom att svälta dig efteråt. Det skapar en ond cirkel. Börja istället nästa måltid med näring och omsorg.

Hetsätningsproblematik handlar sällan bara om mat

– det handlar om hur vi hanterar känslor, hunger och självbild. Genom att förstå och bryta mönster kan du få en mer balanserad relation till mat och din kropp.

Vill du läsa mer om hetsätningsproblematik?

hunger versus mättnad är ett blogginlägg om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan du ha en hetsätningsstörning.

Om en hetsätningsstörning inte behandlas kan det leda till både psykisk och fysisk ohälsa. De flesta som behandlas blir friska. 

Varför behöver du hjälp?

Att läsa om strategier är en bra start, men ensam är det svårt att göra djupgående förändringar. Professionellt stöd hjälper dig att identifiera mönster, bygga hållbara strategier och hantera de svårigheter som uppstår på vägen.

Att sluta hetsäta är en resa som kräver tålamod, övning och stöd. Det handlar om att skapa ett liv där du inte längre behöver mat för att hantera känslor – ett liv där du agerar utifrån vad som verkligen är viktigt för dig.

Om du vill ta nästa steg, tveka inte att söka hjälp och börja skapa en spelplan som fungerar för dig. Du är värd ett liv fritt från hetsätning, där du kan känna kontroll och harmoni med både kropp och själ.

Kom ihåg: Små steg leder till stora förändringar. 

Mer från kunskapsbanken

Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …

Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …

Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …

Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *