
9 mekanismer som vidmakthåller ätstörning.
I boken När det hälsosamma blir ohälsosamt beskrivs 9 mekanismer som vidmakthåller ätstörning.
Mekanismerna är som kugghjul och driver ätstörningen snurrar ett hjul så drivs de andra igång och det är svårt att få stopp på.
De bildar onda cirklar som påverkar, tankar, känslor och handlingar och beteenden. De driver också vanor och rutiner och är olika starka beroende på hur länge mekanismerna har varit drivande. Du kan också tänka på dem som tankespår, kognitiva spår i hjärnan där synapserna är olika starka beroende på hur ofta de aktiveras och vad de aktiveras av.
Bara för att det är svårt är det inte omöjligt att bryta och ersätta mekanismerna med sunda och hälsosamma beteenden, tankar, känslor och handlingar.
Du klarar det! Du är en smart person som vill skapa förändring. Här kommer de, jag förklarr dem 1 och 1 så det blir ett långt inlägg.
1. Att övervärdera kropp mat och hälsa
Alla människor har ett så kallat självvärderingssystem som vi värderar arbete, vänner, familj, egenskaper, utseende etc etc. Det är viktigt att det är balans i självvärderingssystemet att vi är bra på vissa saker och mindre bra på andra.
i ett oblanderat självväderingssystem blir domen hård när vi inte lyckas med det vi tänkt oss, vi känner oss misslyckade och värdelösa Vid en ätstörning så sätter vi höga värderingar vid kroppens form och utseende, dvs något vi inte kan kontrollera. Mat och ätande, hunger och mättnad och preferenser vad vi gillar och inte gillar med olika sorters mat. Samt en hälsosam livsstil som drivs av vårt inre självvärderingssystem till att nå de mål som vi satt upp. En hälsosam livsstil är inget negativt det är när det blir okontrollerbart och all tankekraft riktas mot mat, kropp, fysisk aktivitet som det blir problematiskt. Sunda och hälsosamma värderingar skapa hälsa och glädje.
2. Kroppsmissnöje
kroppsidealen variera över den tid vi lever i. Vad som är modernt och premieras varierar över kultur och samhällsklass och tidsandan. Kroppsidealen är inte verklighetsförankrade och mycket svåra att uppnå. Kroppsidealen drivs av företagen som tjänar pengar på att några få lyckas. och att andra fortfaraande drömmer och hoppas och önskar sig ouppnåliga mål.
I de allra flesta fall har vi inget problem med att kroppsidealen inte går at uppnå, de är inte tillräckligt intressanta eller logiska eller möjliga för gemene man eller kvinna.
De flesta av oss har tankar och önskningar om hur vi skulle vilja se ut, men accepterar att vi har en kropp och gör det bästa utifrån de.
De med en sträng inre kritiker, en inre instruktionsbok som förespråkar kontroll och att självvärderingssystemet fungerar så att mat och vikt och träning och kontroll är det som styr missnöje eller nöjd med kroppen då är det ett problem och skapar en kugge i hjulet som driver ätstörningen hårdare och hårdare.
3. Att äta hälsosamt och följa olika dieter
Det är inget problem i sig att följa en kosthållning eller diet för att skapa hälsa och välbefinnande. En del vill genom dieter forma kroppen, förbygga ohälsa må bättre, rehabilitering från sjukdom, eller följa vissa kostråd pga. diabetes eller andra sjukdomar.
Det problematiska blir när den inre instruktionsboken övervärderar kontroll, att göra rätt, att värdera viss mat som bättre eller sämre. Då kan det vara svårt att bedömma vilka kostråd/ dieter som är rimliga att hålla sig till.
Det är vanligt att normalviktiga personer använder sig av viktiminskningsdieter, under lång tid, dvs äter restriktivt utan att det skulle behövas. De är också vanligt att lägga ihop många olika kostråd eller dieter för att skapa den ultimata livsstilen. Detta skapar också ohälsa på sikt.
Kostråden blir till regler och måltiderna blir omständiga projekt. Att bryta mot de inre reglerna skapar en kontrollförlust och du kommer att bli överviktig och inte kunna sluta att äta. Kostråden och tipsen skapar obalaser som skapar tillfällig svält som skapar känslor av kontrollförlust och misslyckande. Relationer till andra och att på sikt börja hetsäta är vanliga konsekvenser av en strikt diet eller kosthållning.
4. fysisk aktivitet och träning
När den så hälsosamma och glädjefyllda träningen blir ohälsosam och kontrollerad och mätbar och måste så är det risk att utveckla ännu ett kugghjul i ätstörningen.
Rörelsetvång istället för rörelseglädje kräver ett helt eget inlägg och ett boktips:
https://karolinapalmberg.se/2023/11/13/bli-frisk/tvangsmassig-traning/
Boktips: om jag inte tränar går jag under
5. Svält och väga för lite.
Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite.
Oftast är det 1a som händer att mensen blir oregelbunden och att magen börjar att krångla. Förstoppning eller diareer, uppsvullen eller att den låter mycket.
Signalsystemet blir rubbat, och om du har varit sjuk i anorexi under en längre tid börjar kroppen stänga av viktiga funktioner för att spara på energi.
Det är allvarligt och påverkar kroppen på följande sätt: Du får lägre blodtryck vilket kan göra att du blir yr och lättare svimmar och din puls och kroppstemperatur sjunker. Blodcirkulationen försämras och kan göra så att du fryser, blir kall och blå om både händer och fötter. Du kan drabbas av benskörhet, vilket kan leda till att du lättare råkar ut för benbrott. Du kan få mer kroppsbehåring. Vanligast är med ett tunt hår i nacken, på armarna och benen. Det kallas lanugohår.
Ditt hår blir ofta risigt och du kan få torr hy och akne, hjärtat och njurarna kan börja fungera sämre.
Och de mentala skadorna som uppkommer vid svält och oregelbundet ätande är:
ångest, oro och depressioner.
Ätandet blir skamfyllt, både att äta för mycket och för lite eller att överäta och kompensera eller att inte äta alls- inget av det blir bra.
Att det nu är stort fokus på överviktsproblematik och att fokus på det hälsosamma ätandet har ökat över tid, bidrar också till att människor väger mer och drabbas av överviktsrelaterade sjukdomar samtidigt som kunskapen om intresset för kost och träning har ökat. Detta blir krångligt och svårt, att äta mer eller mindre än det kroppen behöver skapar tillfällig kontrollförlust, psykiska och fysiska obehag och ett stresspåslag som inte är hälsosamt.
https://karolinapalmberg.se/2023/01/02/anorexi/elementor-1487/
6. Hetsätning - att äta utan kontroll
Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan du ha en hetsätningsstörning. Om en hetsätningsstörning inte behandlas kan det leda till både psykisk och fysisk ohälsa. De flesta som behandlas blir friska.
Hetsätning har ofta sin grund i känslor och associationer. För många är det ett sätt att hantera obehagliga känslor som ångest, stress eller ensamhet. Reptilhjärnan, den del av hjärnan som styr våra grundläggande överlevnadsinstinkter, spelar en stor roll. När du en gång upplevt att mat tröstar eller lindrar smärta kan detta bli en invand strategi. Med tiden förstärks beteendet genom repetition och intensiva känslor.
Vanliga utlösande faktorer kan vara:
- Bantning och svält: Att äta för lite skapar näringsbrist och starkt sug efter mat.
- Kostrestriktioner: Att ”misslyckas” med en kostplan kan skapa känslor av hopplöshet och trigga hetsätning.
- Alkohol: Alkohol kan minska impulskontroll och öka risken för hetsätning.
7.självrensning
Kompensatoriska beteenden eller att göra sig av med kalorier på ett farligt sätt.
Det finns olika sätt att kompensera på och självrensning vid en ätstörning handlar om att att rensa kroppen från det som du ätit.
Att självrensa blir ett sätt att hantera obehagliga känslor och svåra situationer.
8.tjockkänslan
– jag känner mig tjock.
Detta är centrala diskussioner i alla samtal oavsett kroppsvikt. Det verkar som personer med ätproblematik har *felaktiga kopplingar* mellan tankar känslor och kroppens signaler.
Problemet med tjockkänslan är att du tolkar ALLT genom den
Exempelvis: jag är mätt = jag är tjock = jag måste promenera.
Istället jag är mätt = jag har ätit lunch.
Jag är ledsen = jag är tjock.
Jag är ledsen = jag behöver tröst.
Felaktig tolkning av signalerna vidmakthåller ätstörningen och triggar igång röresletvång, kompensatoriska beteenden och självrensning.
9. Svårt att hantera känslor
Vi har olika förmågor att tolka och hantera käsnlor och svårigheter med detta kan vara det som från början triggade igång en ätstörning. Att kontrollera sina käsnlor med ätstörda beteenden är ett vanligt beteende. Att döva sina käsnlor med mat och ätandet, eller med svält och restriktivt ätande eller med hög fysisk aktivitet.
Sammanfatttningsvis
En ätstörning vidmakthålls av flera psykologiska och beteendemässiga mekanismer som tillsammans skapar en ond cirkel. En av de främsta faktorerna är restriktivt ätande, där individen begränsar sitt matintag för att uppnå en viss vikt eller kontrollera sin kropp. Denna svält leder ofta till ökad fixering vid mat, starkare hungerkänslor och i många fall hetsätning, vilket i sin tur driver sjukdomen vidare. När en person hetsäter upplever de ofta skam och ångest, vilket leder till kompenserande beteenden såsom kräkning, överdriven träning eller fasta. Denna cykel av överätning och kompensation skapar ett destruktivt mönster som är svårt att bryta.
Rigida regler och förbud kring mat är en annan vidmakthållande faktor, där individen utvecklar strikta idéer om vad som är ”tillåtet” och ”förbjudet” att äta. När dessa regler bryts, även i små avvikelser, kan det leda till stark skuld och en känsla av misslyckande, vilket ofta resulterar i ytterligare restriktion eller hetsätning. Dessa höga krav går ofta hand i hand med perfektionism och självkritik, där personen känner att de måste vara felfria i sitt ätande, träning eller kroppsliga ideal. En negativ självbild och låg självkänsla förstärker dessa beteenden, då individen ofta upplever att deras värde är direkt kopplat till deras kropp, vikt eller prestation.
För många fungerar ätstörningen som ett sätt att undvika obehagliga känslor. Att kontrollera matintag och kroppsvikt kan kännas som en strategi för att hantera ångest, stress eller låg självkänsla. Detta gör att sjukdomen blir en copingmekanism, vilket gör det ännu svårare att bryta de destruktiva mönstren. Dessutom kan social förstärkning spela en stor roll. Omgivningens beröm för viktnedgång, träningsdisciplin eller ”hälsosam livsstil” kan förstärka sjukdomsbeteenden och göra det svårare att inse att de är skadliga.
Kognitiva förvrängningar är en annan viktig faktor som vidmakthåller en ätstörning. Personen kan fastna i tankefällor som ”Jag är bara värd något om jag är smal” eller ”Om jag äter detta kommer jag tappa kontrollen helt.” Dessa negativa tankemönster blir självförstärkande och gör det svårt att förändra beteenden. Slutligen kan bristande insikt i sjukdomen vara ett stort hinder för tillfrisknande. Många rättfärdigar sina beteenden som ”hälsosamma” eller förnekar problemets allvar, vilket gör att de inte söker hjälp i tid.
Alla dessa mekanismer samverkar och gör det utmanande att bryta en ätstörning utan rätt stöd och behandling.
För att tillfriskna krävs ofta en kombination av psykologisk hjälp, näringsmässig rehabilitering och arbete med självbild och känsloreglering.
Mer från kunskapsbanken
Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …
Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …
Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …
Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.


Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.


Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.
