Karolina Palmberg

måltidsordning och ätbeteende

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott

Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka hjälp. 

Skammen och skulden, misslyckandet och att inte bli tagen på allvar, för höra att det inte är ett problem eller att det är väl inte så farligt, alla överäter ibland, särskilt på helgen, semstern, till jul, påsk, midsommar eller när vi firar något. 

Det är en sjukdom som det finns en behandling för och denna text handlar om att bli fri från hetsätning, ätstörningar, genom att använda kognitiv beteende förändring enligt Faiburn. Att använda det du reand gör för att göra mera av och annorlunda och att genom att förstå fakta och information istället för att känsloäta och tröstäta, tristäta eller helt enkelt äta mer än du planerat efterosm du bantar och går på kalorunderskott större delen av dagen, veckan eller året, år ut och år in. 

10-15 år, är en lång tid att vänta på rätt hjälp. Det behöver inte vara så. 

Vi kan alla bli upptagna av mat och vikt och kalorier

Genom att äta för lite och restriktivt så kan vi sätta igårn karusellen för att bli upptagna av mat vikt och kalorier, Om du lägger till att förbjuda vissa livsmedel att vissa är bra och vissa är dåliga att vissa är nyttiga och vissa är onyttiga då har du god chans att fastna i ätstörda tankar och känslor och beteenden. Ätande är en aktivitet någor du aktivit måste göra, tanakr och känslor är just tankar och känslor och ingen kan tvinga dig att tänka eller känna på ett visst sätt. Att förbjuda vissa livsmedel är det snabbaste och effektivaste sättet att ändra på känslor och beteenden. 

Det är enkelt att bli upptagen av något att vissa tankar, gärna negativa biter sig fast och att vissa tankar som till en början av hjälpsamma numera är bara konstiga och du kanske inte ens kommer ihåg vad den riktiga och sanna tanken var från början. 

Prova får du se om du kommer ihåg hur du resonerade innan du påbörjade en beteende förändring. 

Fokusera på lämpliga alternativa beteenden

  • KBT-e för hetsätninge och bulimi handlar om att fokusera på lämpliga alternativa beteenden och att ha ett mäskligt stöd varje till varannan vecka och att förstå att en hetsätning inte uppstår ur tomma intet utan: 
  • kräver en planering och förberedelse 
  • du behöver göra inköp av de produkter du ska hetsäta på 
  • sker oftast i ensamhet 
  • skapar en kontrollförlust så du vill vara på en säker plats
  • du behöver gott om tid hetsätning vid bulimi är ofta snabbare och kräver tillgång till en plats du kan göra dig av med maten på 
  • och hetsätning vid hetsätningsstöning sker äver längre tid och du behöver inte kompensera lika omgående. 

 

Stark eufori övergår i stark skam.

att hetsäta är att äta en stor mängd mat på kortare tid än andra människor och vi som inte är drababde föreställer oss  en stor mängd mat/ glass/ fika / snabba kolhydrater. 

Forskningen säger att hetsätningar oftast består av 1000-2000 kalorier och att det är den subjektiva upplevelsen av mängden mat som avgör hur stor uppskattningen är av intaget. Det är ovanligt att någon hetsäter på 5-10 000 kalorier eller mer. 

En hetsätning ger ofta en stark känsla av eufori och att hetsäta ger känslor av lätthet och glädje och lättnad. 

Efteråt, snart efter inträffad episod växlar känslorna över i misslyckande och skam och ånger och karusellen är i full sving. 

Nästa dag börjar det restirktiva bantandet om och så här pågår det om och om igen.

Bantning och rstriktivt ätande är livsfarligt

Det är endast genom ett hälsosamt kontrollerat ätbeteende som du kan ändra ditt ätbeteende och ditt mönster som följer på bantning och kompensatoriska beteenden. 

Att banta skapar energi underskott och sug och hetsätningen lurar och slår till så att du kan överleva. 

Lyssna på min youtubekanal om hetsätning.

hetsätning den skamfyllda ätstörningen

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *