Tvångsmässigträning och behandling SEDS Höstmöte 2023
Den 10 november, via Zoom, kommer vi hålla årets Höstmöte med tema ”Fysisk aktivitet vid ätstörning, problem och möjligheter”
2 gånger varje år hålls det möte i Svenska ätstörningssällskapet och förra veckan 231110. var temat Fysiska aktivitet.
Ett väldigt viktigt ämne som visade sig vara ännu viktigare när forskare och författare berättade om de de olika delarna.
Viktigt kunskap var också att ca 50% av klinikerna som deltog inte använde kunskaperna som finns om att fysisk aktivitet är gynnsamt som antingen egen behandling eller som en integrerad del i behandling av ätstörningar, även om de visste att fysisk aktivitet är en komponent som vidmakthåller ätstörnigen.
Översikt över kunskapsläget kring fysisk aktivitet hos patienter med ätstörning. – Therese Fosterwold Mathiesen
80 % av alla med en Anorexia Nervosa har en fysisk aktivitet som kompensation och ca 20-40% av de som har Bulimia Nervosa har fysisik aktivitet som tvångsmässigt beteende och kompensation att då inte behandla symtomen för att korta behandlingstiderna och förhindra återfall är ingen bra väg att gå.
Forskaren Therese Fostervold Mathiesen har en utmärkt hemsida och många spännande resultat bland annat:
PED-t-studien
Da PED-t studien om behandling av spiseforstyrrelser startet, var det ingen tilsvarende studier som hadde forsøkt trening som hovedkomponent for behandling. Kun enkelte studier der trening var lagt til som en midlertidig tilnærming under annen ordinær psykoterapeutisk terapi var evaluert; alle med positive resultater.
Att behandla ätstörningar med hjälp av fysisk aktivitet kan verka konstigt då fysisk aktivitet används av de drabbade som en kompensatorisk faktor. MEN: fördelarna med att använda fysisk aktivitet som en behandlingskomponent eller enskilt visar sig ge goda resutlat på upplevelse av kroppsmissnöje och Självbilden, deptression, och impulskontroll/ regelering som kan ses som drivande faktorer i att vidmakthålla ätstörningen.
Att använda styrketräning för en tung kropp som exempelvis vid Hetsätningsstörning visar på goda resultat. Styrketräning skapar Neurokognitiva effekter och påverkar det fysiska och psykiska måendet positivt och de kroppsliga effekterna som produktion av hormoner dopamin, serotonin och oxcitocyn, minskar på adrenalin och kortisol.
Alla dessa faktorer ger goda resultat och att INTE behandla den tvångsmässiga aktiviteten skapar längre behandlingstider och större risk för återfall.
Anna Melin är forskare och medlem i Sveriges Olympiska komitee
Anna Melin lång klinisk erfarenhet, ätstörningar och energibrist och föreläste om vikten av att äta tillräckligt. och att det som ger störst effekt vid återhämtning är att äta och att vila. En aktiv person bör äta ca 3000 kalorier och där 1000 av dem ska användas till fysisk aktivitet och ca 2000 till de basala funktionerna. Det finns många indikationer och mycket bra forskning som visar att energibristen är orsak till rubbningar i menstruationscyklen och att de är störningar i de metabola och endokrina funktionerna vi ska fokusera på.
Tvångsmässig träning förbrukar energi och om inte energiintaget täcker träningsnivån så blir det rubbningar och energibrist skadar kroppen, och framkallar ätstörda tankar. känslor och beteenende.
Du kan prata hur mycket som helst men om du inte äter tillräckligt mycket så blir det ingen skillnad varken i terapin eller i dina resultat.
Negativ energibrist är också aptithämmande och det selektiva och restirktiva ätandet gör så att hunger och mättnadskänslorna störs ut.
Genom att välja en lågkolydratrik kost så skapas en proteinsyntes brist i hjärnan och inga nya kognitiva neurobanor skapas och inga nya beteenden kan läras in, väldigt kort och förneklat beskrivet.
30 % av de svenska elitidrottarna har symtom på en ätstörning, så som sömnstörningar, depression och problem med magen, genom att äta tillräckligt och varierat skapar de balans och de ätstörda probelmen försvinner.
Genom negativa bristen så sänks glukosvärdena i hjärnan och detta ger en nedbrytning av alla kroppens funktioner då kroppen och hjärnan prioriterar hjärnans funktioner framför att bygga ett starkt skelett.
LEAP STUDIEN.
Leap studien pågår vid Karolinska instituet
Elin Monelli och Emma Mantilla Forsen.
Fysisk aktivitet är väldigt oklart definerat i diagnserna men är en stor del av den som är drabbad av ätstörning vardag.
Fysiska aktiviet; vidmakthåkker är kompensatorisk och tvångsmässig uppger personal som behandlar ätstörningar ändå är det ca 50 % av de som var på konfernsen som INTE behandlar tvångsmässig fysisk aktiviet som en aktiv del av behadnlingen.
LEAP studien hittar du här: https://ki.se/meb/cedi-centre-for-eating-disorders-innovation-ett-centrum-for-atstorningsforskning
"Ingen sa nåt om träningen"
– om patienters erfarenhet av vården utifrån intervjuer till en kommande bok om rörelsetvång och ätstörningar – Anna Ehn, författare.
Anna Ehn är författare som bland annat skrivt den fantastiska boken vägen mot det friska och mamma med ätstörning.
Anna berättar om sin nya bok ”Ingen sa nåt om träningen” – och hur flera som hon har intervjuat berättat att ”Ingen sa nåt om träningen”
och efter flera timmars lyssnande på eminent forskning så förstår vi att tvångsmässig fysisk aktiviet behöver pratas om och att den som är drabbad blir hjälpt av högt egergiintag, eller iallafall inte negativ energibrist och att patienterna nskar att få hjälp med den tvångsmässiga fysiska aktiviteten, återfall förhindras och behandlingstiden blir kortare vilket skapar mindre lidande och snabbare tillfrisknande.
Sammanfattnigsvis.
Tvångsmässig fysisk aktiviet ska ersättas med styrketräning och kontrollerad fysisk aktivitet och framför allt pratas om in behnadling som en möjlighet att återta kroppsnöjdhet. skapa snababre återhämtning, sänka depression och orostankar och höja måbra hormonerna i kroppen.
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.