Hur blir jag snabbt frisk från en ätstörning?
Detta är den mest googlade frasen när det gäller ätstörningar och svaret är att det går inte att bli snabbt frisk. Det går att bli frisk men det kommer ta tid. Ätstörningar är en komplex psykiatrisk sjukdom och ingenting som någon snabbt blir frisk ifrån. Läkning kompliceras av att det fysika och det psykiska måendet har trasslat in sig i varandra och påverkar varandra både positivt och negativt.
Bias och tankefällor.
Hjärnan är vårt smartaste och vårt osmartaste organ, den vill så gärna hjälpa oss, skydda oss från faror och se till att vi överlever. I detta arbete sparar den alltid energi och tar genvägar och ser till att vi inte gör saker i ”onödan”. Ett arbetssätt den skaffat sig är att arbeta med bias.
Kognitiv bias är ett psykologiskt mönster, som leder till att en människas subjektiva bild av omvärlden avviker från verkligheten. Kognitiv bias bygger på att orsaken till händelser och andra observationer tolkas utifrån individens förutfattade verklighet. Viss kognitiv partiskhet kan härledas till evolution. Kognitiv bias kan antingen vara explicit (öppen) eller implicit (dold). Båda varianterna kan i viss mån förändras genom utbildning.
Kognitiv bias är bland annat en psykologisk förklaring på vidskepelse, då ett skeende ofta försöker tolkas utifrån en handling eller utebliven handling. Beroende på förutfattad mening kan då händelsen anses bero på en svart katt, en missad ritual, tillbedjan till en högre makt, etcetera.
En individs konstruktion av verkligheten baserat på förutfattade föreställningar, inte de objektiva händelserna i sig, kan leda till förvrängning av verkligheten, utifrån sett dåligt omdöme, ologiska tolkningar och irrationellt beteende. De utifrån sett irrationella tolkningarna och beteendet i fallet med kognitiv bias är dock logiska utifrån individens verklighetsuppfattning.
Om yttre händelser bara i mindre omfattning inte går att passa in i den förutfattade världsbilden behålls den förutfattade världsbilden med det som kallas bekräftelsebias.
När yttre händelser svårligen går att passa in i individens förutfattade världsbild, det vill säga man vid upprepade tillfällen får ett annat utfall än det förväntade utifrån världsbild, kan individen drabbas av kognitiv dissonans.(källa Wikipedia).
Det finns ca 30 olika bias och några av dem är:
– att omge dig med likasinnande, att lyssna på någon som säger det du redan vet, att du vidmakthåller beteender som du vet inte är hjälpsamma men du fortsätter ändå att göra dem.
Går det att bli snabbt frisk?
tja, vad menar du med snabbt och vad betyder frisk?
Det går lika snabbt att tänka osanna hindrande tankar som hjälpsamma sanna tankar så ja det går att bli snabbt frisk i ditt mindset. Men om du har ohjälpsamma kompensatoriska beteenden, tvångsmässig träning och en onormalt låg eller hög kroppsvikt, då kommer det att ta lite längre tid.
Tid är relativt och också beroden på hur länge du varit sjuk och vilka vanor och beteenden du har, spelar också in på tiden det tar att bli frisk.
Vad gör du för att undvika obehag?
Du gör massa saker för att undvika obehagliga tankar och känslor, exempelvis, pressar kroppen fast du behöver vila. Du är peoplepleaser och säger ja fast du egentligen inte vill. Oroar dig för precis allting som eventuellt kan hända. Kontrollerar för att undvika eventuella katastrofer.
Omger dig med falska hindrande antaganden som du lärt idg tidigare i livet för att undvika att utsätta andra människor i din omgivning för obehag. Eller som du använder för att slippa vara i kontakt med dina egna obehagliga käslor och tankar. Du har under många år, övat in dessa beteenden så nu är de automatiska reaktioner på hänsdelser som uppkommer i andra situationer.
Du upplever obehag men har inte koll på de underliggande behoven eller käsnlorna. Du agerar nu för att bli av med reaktionerna men har inte koll på den ursprungliga situationen, därav kan reaktionerna både bli felaktiga, överdrivna och irrationella.
Du är sjukt trött på att kämpa men vet inte hur du ska ta dig vidare.
Det jag oftast hör är att du längtar efter lugn och ro, ett liv i kontakat med känslor och tankar och beteenden som ger dig trygghet och styrka. tEt liv som du vill leva och inte bara överleva. En långsiktig och trygg förändring handlar om att bygga självmedkänsla och acceptans.
Du sätter en gräns, nu får det vara nog, men ingen respekterar ditt nej, kanske inte ens du själv. Stressen och pressen är för stor och det går inte att hantera, du ger upp. Stressen och obehaget växer, du säger återigen ifrån denna gången lite tystare ingen hör nu heller.
Men detta är vägen ut ur obehaget. 1a steget är att identifiera en gräns nu är det nog. Du blir arg och ilska är ett utmärkt verktyg att arbeta utifrån, den ger dig kraftoch styrka att agera och handla. Syna ilskan utifrån flera perspektiv och ta med dig ilskan att skapa förändringar du vill se. Sätt en tydlig gräns.
Att vara bekväm i din ilska skapar en inre trygghet och du kan vänligt och bestämt sätta ner foten och säga:
Nu är det nog, jag väljer det friska.
Att förändra ett beteende handlar om att förändra ditt mindset.
Enkla saker att göra är att träna sig i perspektivtänkande – hur ser andra på detta samt hur ser kritiken ut mot detta jag anser vara sant?
Se över beslutsprocesser och ta en extra funderare över om/när man kör i ”gamla hjulspår” – är det verkligen rätt väg?
Stressreducerande övnigar
många tipsar nu om att arbeta med mindfullness och yoga, sömnrutiner ocksåvidare.
Men mitt bästa tips är REGELBUNDET och TILLRÄCKLIGT ÄTANDE. att hitta måltidsrutiner och få till en normal dygnsrytm. Lägga till röresleglädje och minimera rörelsetvång och tvångsmässig träning. Att hitta en rolig hobby och göra gott för andra.
Mindfullness och mediationer och yoga om du vill annars är det långa djupa andetaget tillräckligt för att minska på stress i kroppen. vill du läsa mer finns det flera inlägg på : bloggen på hemsidan
vill du lära dig att meditera? kan du exewmpelvis läsa detta inlägget.
Går det att bli snabbt frisk?
Nej det gör det inte och ingen klarar det på egen hand.
Vill du ha min hjälp? Boka ett kosnadsfritt samtal.
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.