Karolina Palmberg

Ortorexi mobil

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA!

Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden.

Går det att bli frisk? En fråga anhöriga och drabbade frågar sig 1000 gånger varje dag. Det korta svaret är alltid JA! och den andra frågan är Kommer jag bli tjock? och svaret är alltid NEJ.

Efter det kan vi diskutera och prata om spekulera och byta perspektiv och filosofera, vad innebär det att vara frisk och vad betyder det att vara tjock? 

Det ska jag skriva om i detta blogginlägg. 

Frisk eller sjuk?

Så vad betyder det att vara frisk och vad betyder det att vara sjuk?

Frisk från en ätstörning betyder att vara fri från ätstörda tankar, känslor och beteenden. Att inte kompensera med mat, svält, träning, laxermedel, eller andra självskadande beteenden. Att INTE använda sifforna på vågen som ett måttstock på hur dagen ska bli, vad du ska göra och inte göra, hur mycket du ska äta eller inte äta. 

Frisk är att själv bestämma och inte styras av andras tankar och känslor och beteenden. 

Hälsa definieras av WHO som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte enbart frånvaro av sjukdom” (WHO 1948). Det innebär att begreppet hälsa är flerdimensionellt. Arbeta med hälsofrämjande arbete, prevention, syftar till att främja hälsa och stärka eller bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Detta genom att stärka tilltron till den egna förmågan och öka kontrollen över den egna hälsan. För att detta ska kunna uppfyllas måste människan ges förutsättningar att kunna påverka de faktorer som kan begränsa dessa möjligheter. En process som hjälper människor att uppleva en känsla av sammanhang liksom ett fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. KASAM, mäter känsla av sammanhang, alltså i vilken utsträckning man har en känsla av tillit till sin egna förmåga att möta motgångar, vilket kan kopplas till upplevt välbefinnande och hälsa. Känsla av sammanhang skapar tillhörighet till gruppen och är en viktig del i behandling av trauma och läkande från ohälsa och sjukdom. För Hippokrates och Platon var hälsa ett helhetsperspektiv där både kropp och själ ingick och detta ligger väl det närmaste vi kan komma sanningen om vad hälsa är.

 

Min vision är att förmedla att det går att bli frisk från ätstörningar och självskadande beteende.

 

Receptet är:

·       Professionell coaching och kraftfulla frågor i kombination med ett aktivt lyssnande utan att avbryta.

·       Svara på frågor och funderingar utifrån fakta och forskning.

·       Använda övningar och teorier från en Tänkande miljö, Självmedkänsla och ACT i kombination med yoga och medveten närvaro och andning.  

·       Äta regelbundet och tillräckligt, genom att skapa en måltidsordning över dagen.

·       Normalvikt bidrar till mental och fysisk hälsa.

·       Vila och återhämtning i kombination med skola eller arbete ger meningsfull sysselsättning. 

Underverk uträttar vi medan du väntar - mirakel tar lite längre tid

I boken Mirakelkur för själen skriver jag ett kapitel om Anna En alldeles vanlig tjej, i en vanlig familj med vanliga kompisar, som bor i ett vanligt bostadsområde i Sverige. Efter mer än 100 dagar av sjukdom, efter att ätstörningen greppat tag om henne och vägrat att flytta ut, kände hon plötsligt en glimt av något annat. En förnimmelse av lycka, glädje, möjligheter, mirakel. Ett lugn som inte funnits på flera år.

Vill du läsa hela texten finns den här: 

https://karolinapalmberg.se/2023/01/25/bli-frisk/mirakelkur-for-sjalen-en-text-om-att-bli-frisk/

 

Under 20 år har jag samlat brev, meddelanden, texter från människor jag mött via mitt arbete.

Lådan med breven påminner mig om vad som är kärnan i livet och är också den bästa beskrivningar av mitt jobb med ätstörningar och självskadebeteenden.

Jag vårdar breven med omtanke och kärlek, läser högt för att påminna mig om:

Underverk gör vi medan du väntar och mirakel tar lite längre tid.

Hur skapar jag hälsa om jag har en ätstörning.

Mitt sätt är  Professionell coaching, kundaliniyoga i kombination med självmedkänsla, ACT – acceptans and commitment theory, writeyourself metoden, EFT – knackningar och en schysst måltidsordning.

Vi är disponerade att söka problem men vad händer om vi istället söker efter det som redan fungerar och det som ger oss välbefinnande och lycka? 

Tillfrisknande kan ses som en god vän som du i den akuta fasen behöver hålla nära kontakt med. Ditt andetag, dina tankar och känslor berättar osanna historier om hur värdelös och misslyckad du är då du äter saker som du hittat på är farliga eller onyttiga eller skadliga på ett eller annat sätt.

Perspektivbyte handlar om att, en god vän ger dig inga råd eller svarar på hur du ska göra utan lyssnar och finns där när du behöver en hand att hålla i och en kram eller ett medhåll att världen är emot dig.

Fokus och att inte avbryta sig själv och andra

Hjärnan älskar att arbeta med frågor, prova följande: 

  • Vad vill jag? 
  • Vad håller jag på med? 
  • Vad är mitt syfte? 

    Utifrån svaren kan du skapa ett meningsfullt liv. Genom att hålla fokus på målet, i denna text beskriver jag en väg  att bli frisk och fortsätta vara det och genom att hitta tankar, känslor och beteenden som stödjer ditt mål. Genom att hålla fokus UTAN att avbryta oss själva eller andra så hittar vi nya perspektiv och alternativ. 

Att hålla fokus främjar kreativiteten och i kreativiteten skapas reflektion och ger nya associationsbanor i hjärnan. Du blir omprogrammerad och tänker tankar du inte tänkt innan. 

Genom fokus och att inte söka distraktioner skapar du FLOW och FLOW frisätter kropepns egna hormoner som dopamin och serotonin, adernalin, kortisol, oxcitocyn. 

Genom att skapa egna måbra hormoner så frisätts lyckokänslor i kroppen, lugn ocg ro och återhämtningen blir starkare och du upplever en känsla av välbehag.

FLOW skapas genom ett väldefinerat mål, vilken uppgift ska lösas och varför? 

Det behöver vara meningsfullt för dig

Fokusera på 1 uppgift i taget. 

FLOW är motsatsen till depression- testa!!! 

Lifehack för god hälsa

Egentligen är mitt enda lifehack för god hälsa detta  YOGA ♥ Coaching = sant,  för att skapa ditt drömliv, fritt från ätstörningar och självskadande beteenden och den enda du kan lita på är dig själv och lita på din egna förmåga, du skapar dina tankar som skapar känslor och beteenden. Detta gäller oavsett om du har hälsa eller ohälsa, du kan skapa vad du vill. 

oavsett hur vi vrider och vänder på olika fakta, tankar, ångest och oro så är det i ditt huvud det skapas och det är också i ditt huvud som det kan ske en förändring. 

Jag säger inte att det är lätt eller ens enkelt men jag säger att det går att skapa hälsa.  Yogan fungerar på samma sätt, ett långt djupt andetag skapar dissonans mellan då och nu och nu och sen, vilket ger dig möjlighet att välja vad du ska tänka, känna eller säga.

Förebygga ett finare ord är prevention

Genom att  öva på din egna förmåga, göra mer av det som fungerar,  skapa tillit till dig själv så kan du förebygga ohälsa och stress. 

  • bara du kan älska dig själv och din kropp
  • bara du kan använda din egen kraft att ändra på dina tankar.

Genom att  börja ta plats i ditt egna liv, hittar dina egna gränser och att du genom andning och rörelse bygger din kropp inte utifrån och in utan inifrån och ut.

  • rörelse – fysisk aktivitet, handlar om att du gör andra saker med din kropp än det du är van vid.
  • relation – till dig själv och andra, börja använda andra ord, tänka andra tankar,  – omformulera dina tankar och känslor så de passar in i den nya situationen du nu befinner dig i.
  • riktning- vilket mål har du ? Viktigt att målet är väldefinierat och SMART så du vet när du är framme och kan fira!!

och vill du ha min hjälp?

Hör av dig via mejl: karolina@karolinapalmberg.se eller sms: 070 2260746 

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *