Karolina Palmberg

hetsätningsstörning den skamfyllda ätstörningen

Hetsätningsstörning, den skamfyllda ätstörningen.

Hetsätningsstörning är en egen diagnos och beskrivs ibland som den skamfyllda ätstörningen. Skam, skuld och misslyckade försök att bli frisk på egen hand kan vara hindrande i att uppsöka behandling. Ibalnd går det så långt att det sker en acceptans av problemet och hetsätningsstörningen blir en del av sin personlighet och bekraktas som ett hopplöst fall som inte kan få hjälp. 

Detta blogginlögg handlar om att det går att bli frisk från en hetsätningsstörning eller annan typ av ätstörning och har ett tillhörande bonus material i form av en Youtube länk med ett samtal med en av mina följare, som har och använder sig av bloggen, och tipsen på instagram för att jobba sig igenom en långvarig hetsätningsstörning för att leva ett liv som frisk. 

6 anledningar till att äta

I många långa samtal pratar vi om anledningar till att ätaoch ibland kan det vara enkelt och hjälpsamt att skriva dem i en lista: 

  • tristäta
  • tokäta
  • tillsammansäta
  • trotsäta
  • tröstäta
  • tröttäta

Jag tänker att det finns många anledningar att använda mat som medicin, att självmedcinera med mat är lika vanligt som att maten blir hjälpsam och bekraktas som energi och bränsle för att kunna göra andra saker. 

Det är bara att äta normalt!

1a steget ut ur en ätstörning är att justera ätbeteendet, till regelbundet och tillräckligt ätande, sedan följer jobbet med att justera allt annat du behöver jobba med: börja med en massa saker, sluta med vissa, lägga till och välja bort. 

Ätstörninen kan finnas kvar länge efter det att ätbeteendet och kroppsvikten har normaliserats, det mesta av en ätstörning sitter i huvudet i form av tankar och känslor och tar sig ett kroppsligt uttryck, det är oftast kroppen som någon med en ätstörning uttrycker missnöje med och mindre sällan huvudet eller sina tankar. 

Svält och dieter och bantning triggar en hetsätning och sedan följer det kompensatoriska beteendet inågon form som är olika för de olika diagnoserna. Ätstörning handlar om att hantera känlor och tankar- så rådet att skärpa sig eller att börja äta normalt är inget bra råd att ge. 

Att äta normalt betyder egentligen att våga äta så mycket och regelbundet vid varje tillfälle att kroppen själv regelerar hunger och mättnadskänslorna och inte att du väljer att äta på bestämnda tider eller efter externa signaler. 

Förändra ditt ätbeteende och och vägen ut ur en ätstörning kan börja. 

Normal äthastighet och normala portioner, jämnt fördelat under dagen skapar kroppssnälla tankar och beteenden.

 

Att övervinna en hetsätning av Christopher Fairburn

Boken är ett veteskapligt utvärderat program som gjordes i svensk översättning 2017 och grundar sig i Kognitv beteende psykologi och har 3 utgångspunkter: 

  1. Öka funktionen
  2. Öka välbefinnandet
  3. Öka livskvalitén

Fokus i behandlingen ligger på att hitta lämpliga och givade alternativ till problematiska beteenden som leder till: 

  • ökad självkännedom 
  • ökad självinsikt

KBT grundar sig i grundläggande mekanismer som är allmängiltiga för alla människor. 

Hetsätning

Hetsätning beskrivs som att äta på ett okontrollerat sätt, med en kontrollförlust och intag av enorma mängder mat och mängden mat är väsentligt större än vad andra skulle äta under motsvarande omständigheter.  

  1. Känslorna: först ger hetsätningen en känsla av lust och njutning som sedan övergår i avsmak och äckel. 
  2. Ätahastigheten: från normalt/ socialt ätande ökas hastigheten och ätbeteendet är ofta med händerna och direkt ur förpackningarna. Stora mängder dryck dricks samtidigt för att skölja ner maten och bidrar till en känsla av uppsvälldhet och proppmätt. 
  3. Agitation: Under en hetsätning kan en känsla av rastlöshet infinna sig och att vanka omkring, hitta mera mat, slippa ångesten och oron.
  4. En känsla av förändrat medvetande kan infinna sig, påminner om att hamna i trans. 
  5. Hemlighållande och äta i ensamhet
  6. Kontrollförlust. 

Förbjudna livsmedel.

Hetsätningen sker oftast på livsmedel som inte ingår i den vardagliga kosthållningen, dvs på produkter som anses förbjudna. 

Det finns egetligen ingen forskning på av som är livsmedel som gemsamma som hetsätningsprodukter men det gemensamma är att produkterna inte äts under de restriktiva faserna. 

En hetsätningsperiod ser olika ut men beskrivs som att en hetsätning utan kräkningar som kompensation pågår i ca 2 timmar men en hetsätningsperiod som avslutas med kräkningar är oftast kortare än 1 timme och har ett tydligt slut och intaget kan vara upp till dubbelt så mycket räknat i kalorier.

hetätning utan kompensation ca 2000 kalorier / tillfälle och hetsätning med kompensation ca 5000 kalorier/ tillfälle. 

Vad triggar en hetsätning?

  • bantning och restriktivs ätande
  • hunger
  • att du brutit mot en kostregel ( nu är det redan kört) 
  • alkohol
  • obehagliga känslor 
  • otrukturerad tid
  • ensamhet 
  • käsnlor av att vara tjock 
  • viktuppgång 
  • PMS 
  • depression
  • eller något helt annat

Hetsätningsstörning, den skamfyllda ätstörnigen

Det finns mycket som utmanar att leva ett friskt liv och att lägga till en god känsla om sig själv och andra, behålla ett kritiskt tänkande, skilja på osanna och sanna antaganden och tankar och att står emot oss själva och andra som kan få oss att tro att vi inte duger. 

Egentligen är det inte konstisgt alls att ätstörningar och psykisk ohälsa, ågest och depresison är så vanligt förekommande. 

Budskapet till oss människor är att vi hela tiden ska förbättras, förändras och fettreduceras. Vår inre moolog, göder och föder kroppshat och missnöje och kroppsångest. Dieter blir vår vardagsmat och vår vardagsmat blir fylld med andras åsikter om hur vi ska tänka, känna och säga. 

Jag önskar mig en värld som är fri från andras åsikter om hur vi ska vara och göra och säga och känna och att du inte köper något som får dig att känna dig värdelös.  

Hetsätningsstörning den skamfyllda ätstörningen

https://youtu.be/6Jn3Qm3drY8

I youtube länken ligger ett långt samtal om det jag skrivit i ord om i blogginlägget. 

Ett samtal om den skamfyllda hetsätningsstörningen och om du kan använda min blogg och mina inlägg för att ändra vad du tänker, känner eller vill säga om dig själv och om andra. 

TACK!!! till dig modiga som spelade in detta samtal för att hjälpa andra i samma situation. // Karolina 

Mer från kunskapsbanken

Motiverande samtal Ett samtal om MI och inre drivkrafter och att hitta sin stil i samtalet när det är gäller att skapa …

Back to school – hur gör vi? I facebook gruppen: För anhöriga till barn/ ungdom med anorexia erbjöd jag i veckan en tråd …

Svårt att skilja på tankar känslor och Signaler som triggar tjockkänslan – jag känner mig tjock.Detta är centrala diskussioner i alla samtal …

Hur Tapping kan vara hjälpsamt vid ätstörning eller ett självskadande beteende Tapping är en teknik av många för att hantera negativa känslor, …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *