Karolina Palmberg

Du kan ju inte fortsätta att hata din kropp. Du bor ju där.

Tänk om vi kunde börja behandla våra kroppar som våra hem? Inte bara som något att kritisera och förändra, utan som en plats att vårda, ta hand om och trivas i. Kroppen är trots allt den plats vi ska leva i hela våra liv.

Din kropp är inget projekt att fixa.

Många av oss har lärt oss att se våra kroppar som projekt att fixa, snarare än som något att uppskatta. Vi granskar den i spegeln med kritiska ögon, vi pratar nedvärderande om den och vi tvingar oss själva till regler och restriktioner i hopp om att nå en idealbild. Men vad gör det med oss att bo i en kropp vi ständigt försöker förändra?

Föreställ dig att din kropp är som ditt hem. Hur skulle det kännas att varje dag riva ner tapeter, knacka bort golvet och förstöra grunden? Troligtvis skulle det bli svårt att känna sig trygg och lugn där. Samma sak gäller vår relation till kroppen. Om vi konstant försöker ”fixa” den genom att pressa oss själva hårt, svälta oss eller prata illa om oss själva, kommer vi aldrig att känna oss helt hemma.

Men det finns ett annat sätt. Vi kan välja att skapa en trygg plats inom oss själva. Vi kan öva oss på att behandla kroppen med omsorg och respekt, precis som vi skulle vilja ta hand om ett hem vi verkligen trivs i.

Hur kan du visa din kropp omtanke idag?

  • Lägg en hand på hjärtat och tacka kroppen för allt den gör för dig.

  • Ät en måltid som verkligen när dig, både fysiskt och själsligt.

  • Vila om du behöver det, utan dåligt samvete.

  • Rör på dig på ett sätt som känns skönt, inte för att förändra din kropp utan för att fira att du kan röra dig.

  • Sluta för en stund och känn efter: Hur vill du egentligen känna dig i din kropp?

Självmedkänsla och acceptans

Självmedkänsla handlar om att behandla sig själv med samma vänlighet och förståelse som vi skulle visa en vän. Att acceptera vår kropp handlar inte om att ge upp eller sluta bry oss – det handlar om att sluta kämpa emot oss själva och istället arbeta med oss själva.

Att öva på självmedkänsla innebär att vi erkänner att vi alla är mänskliga och att det är okej att känna sig osäker ibland. Det innebär också att vi aktivt väljer att inte kritisera oss själva utan istället bemöta oss med värme och förståelse.

Vad skulle hända om du började tala till dig själv med samma kärlek och omsorg som du ger andra? Tänk på vilka ord du använder om din kropp och försök byta ut dem mot snällare, mer accepterande ord. Din kropp hör allt du säger – låt den höra något fint.

Det går inte att straffa sig själv till välmående. Men vi kan sakta men säkert börja skapa en relation till vår kropp som bygger på acceptans, respekt och kärlek. För du förtjänar att känna dig hemma i dig själv.

Kroppsacceptans

Att praktisera kroppsacceptans innebär att vi väljer att tala vänligt till oss själva, att se kroppen som en vän snarare än en fiende och att låta oss själva vara mänskliga. Små steg av kärlek och respekt för vår kropp kan göra en stor skillnad i hur vi mår.

En bra självkänsla ger bra självförtroende.

Det komer inifrån. Du kan inte gå runt och vänta på att någonting utanför din kropp ska hända som ska få dig att känna dig som den person du vill vara. 

Vilekn perosn är det som du vill vara? 
Föreställ dig att du är den perosnen. Skriv ner allt du kan komma på med den perosnen som du vill vara. 

Nu ska du ”låtsas” att du är den personen. Töntigt ja visst! 
Har du en klar bild över allt vad den perosnen gör, säger, tycker och tänker? Är det pinsamt? Jobbigt? Utmanande? 

Känner du hur svårt det är? 

Det kan hjälpa att du jobbar på din hållning. Sträck på dig! 

var uppmärksam på ditt självprat, det är viktigare än du tror. 

Du kan inte fortsätta hata din kropp.

Det är inte ofta jag pratar om att sluta göra saker eller tänka tankar utan mitt signum är att göra mera av det som fungerar, förstärka ditt mindset och fokusera på de resultat du vill uppnå.

Att gå omkring och hata din kropp skapar ohälsa, dålig hållning och dåligt självförtroende. 

Du behöver respektera din egen kropp, och förstå att du styr över dina tankar och ditt mindset. 

Tillsist en påminnelse om att du är inte lika viktig som du tror…Det bor 8 miljarder på planeten och de flesta tänker mestadels på sig själva.

Tänk på din attityd och din karma!

Hur vill du att människor ska prata om dig? 
Skriv en lista!

Med en positiv, omtänksam och kärleksfull attityd kommer du att ta dig långt!

Sprid massa kärlek till dig själv och andra!! 

Mer från kunskapsbanken

Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …

Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …

Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …

Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *