Karolina Palmberg

Från nära döden till friska livet.

Hur lång tid tar det att bli frisk från en svår ätstörning? En ätstörning som styrt livet för någon de senaste 6 åren? Hur många samtal behövs det och varför måste viktuppgång och det regelbundna ätandet var det viktigaste att checka av i varje samtal? Varför går det inte att bli frisk utan kamp och frågan vem är jag utan min ätstörning? Vad gillar jag att göra och vad vill jag göra? 
Detta är en text om en familj som sökte min hjälp i januari förra året och hur vi jobbade på med att lita på processen och att det faktiskt går att ta steget från nära döden till friska livet med hjälp av beprövade metoder och att mat är medicin och det är viktigt att fika och att livet är så mycket roligare än utan en ätstörning som bråkar i huvudet. 

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig?

Livet kom att bestå av en serie av strategier för att ens kunna hantera livet och så har det varit de senaste  åren. Strategier som till en början var hjälpsamma men så länge åren gick så blev de fler och fler och strängare och strängare i sin karaktär, tillsist gick det inte länge. Det var på väg att sluta riktigt illa.

Nu var det akut om jag inte tar hjälp av mamma och pappa så är det nära döden för mig, det vet jag. 

Vi kollade många alternativ men fick tips om Karolina och kontkatade henne efter nyår. 

Livet är så mycket mer än en ätstörning. Vi gjorde en plan och pratade om processen.

Jag var tvungen att uppleva varje steg  för att förstå att det kommer gå. Det är många gånger jag tvivlat på processen. I varje samtal har jag ifrågasatt, funderat och dragit slutsatser kring att det inte funkar på mig. Jag förstod inte i början, varför jag ska äta regelbundet, vad kommer det göra för skillnad, jag kommer fortfarande tänka ätstörda tankar.

Ångesten kommer aldrig lägga sig.  Något jag trott var sanning flertalet gånger. Gång på gång, får jag höra att det kommer den visst. Jag tror vi alltid letar efter en snabb lösning till våra problem, en lösning som helst inte innefattar vår egen person. Vi vill ha nyckeln men helst inte ta något ansvar för att låsa upp dörren. Det får någon annan göra.

Jag var samtidigt så trött, trött på att inte kunna göra det jag ville. Jag ville bara bli frisk.

Vi förstår inte förens vi förstår och vi tar inte in det vi behöver förens vi är redo för det.

Tillslut, när jag insåg att enda sättet för mig att komma närmare ett friskt liv är att äta, så testade jag.  Jag tog steget och gjorde det jag fick sagt till mig, varje tugga, varje måltid. Med stöd och med hjälp och med mera stöd och mera hjälp, gjorde jag det. Rädslan och ångesten höll min hand länge, tills jag en dag
inte längre fann dom hos mig. Precis som Karolina sagt.

Mycket handlar om att lita på processen men också att göra jobbet som processen handlar om. Det tog mig ett tag innan jag faktiskt gick helhjärtat in och slutade lyssna på ätstörningen vid frukost, och vid lunch, och resten av mina måltider. Men till slut tröttnar man på den rösten som säger åt en vad man ska göra och inte. Jag förstod att den stigen har jag trampat på, och när tankarna ville att jag skulle ta samma stig igen, valde jag den andra. Den orörda stigen bredvid. 

Det handlar inte om mat och att äta det handlar om acceptans och självmedkänsla och att välja livet.

Till slut kom en dag, som jag inser att jag äter det där livsmedlet eller måltiden utan en extra tanke. Varje dag. Det som tidigare förstörde mina mornar, är nu bara ett dammkorn som jag borstar under mattan på väg ut mot en ny dag.

Den nya stigen har blivit lite lättare att gå på, för att jag vandrat på den flera gånger nu.

Men dit kom jag inte av att ta samma väg som innan. Jag valde att lyssna på alla runt omkring, men också mitt hjärta. För jag vet att du, liksom jag vet innerst inne vad som är rätt. Jag valde att lägga min tillit på processen, valde att fortsätta, varje dag. Tills det en dag inte kändes så jobbigt.

Det är läskigt att gå mot det som känns ovant, oklart och kanske främmande. Jag vet inte hur många gånger jag frågat och funderat HUR det ska gå till. Kontrollen över att veta hur processen ser ut har varit stark, samtidigt som jag endast fått höra ATT det kommer gå. Inte riktigt det svar min kontrollerande hjärna vill höra.

Men till slut, när man upplever det, det som man inte trodde eller förstod i stunden. Förstår man att det går. En upplevelse man bara kan få av att fortsätta och gå emot. För att få se det, se att det går, är en uppenbarelse. 

Saker som för mig varit ångestfyllt innan, har helt plötsligt inte tagit upp mina tankar.

och det är nu jag kan svara på era frågor om att det går att välja livet istället för att vara nära döden. 

Hur många samtal behövs det? 
Det behövdes ca 25 samtal utspritt över året, fler i början och färre och färre ju närmare frisk vi kom.

Varför måste viktuppgång och det regelbundna ätandet var det viktigaste att checka av i varje samtal? Mat är medcin och energi och näring behövs för att hjärnan ska fungera optimalt och att det behövs massor av energi för att renovera en kropp i svält och energi för att sova och kämpa och gå igenom ångest och depression. Mat är centralt i en behandling av ätstörningar och det går inte att bli frisk utan att äta regelbundet och tillräckligt. 

Varför går det inte att bli frisk utan kamp? Ätstörningar har en förmåga att skapa nya kognitiva spårt i hjärnan och det svåraste som finns är att omprogrammera och skapa nya vanor. Mat är återigen medicin och microvanor och att hålla fast vid nya vanor och rutiner är det som skapar kampen. det är mycket enklare att INTE välja det friska men då vidmakthålls sjukdomen och tillfrisknandet försenas. 

vem är jag utan min ätstörning? Är den 3e vanligaste frågan efter kommer jag bli tjock och måste jag äta så mycket mat? ja vem är du utan din ätstörning? det är en jättespännande resa att få vara med på, vad gillar du som frisk och vad har du gillat innan? Vad vill du göra nu som du inte kunde göra när en ätstörning begränsade dig? Resa? Jobba? plugga? Pyssla? hitta kompisar och sociala sammanhang? 
Jag vet inte men jag vet att detta är en viktig pusselbit i att vara frisk, vem är jag utan ätstörda tanakr som tjattrar i huvudet som pratar om hur fet och ful och värdelös jag är,allt jag kan äta och inte äta och hur mycket jag måste träna och kompensera också vidare också vidare.

Idag ett år senare

Idag sammanfattade vi året och mindes med kärlek och omsorg den tjejen som var nära döden men valde livet. Kampen om att äta tillräckligt och regelbundet till att vara den tjejen som idag pluggar sin drömutbildning.

Har ett pannben av stål och jag lovar stannar kvar längst på utestället och stänger det med sina nya coola kompisar!

Att lita på processen och faktiskt rent konkret göra det vi kommit överens om är mitt bästa tips till dig som funderar på om det ens är lönt att välja friska livet istället för att vara nära döden. 

Det handlar om att lita på processen och att om du behöver hjälp så ta den. Hjälp finns överallt! 

Mer från kunskapsbanken

Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …

Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …

Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …

Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *