Karolina Palmberg

selektiv ätstörning hos barn

Selektiv ätstörning hos barn

Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både hjärtskärande och utmanande.

Selektiv ätstörning är mer än bara ”kräsenhet” – det handlar om en djupgående svårighet att äta många typer av mat. Måltider kan vara fyllda av oro, både för barnet och föräldern. Här kommer några tankar och tips om hur du kan navigera dessa utmaningar och hjälpa ditt barn på ett sätt som känns respektfullt och långsiktigt hållbart.

Gör Måltiden Till en Trygg Stund

Barn med selektiv ätstörning känner ofta ångest inför nya maträtter, och ibland inför hela måltidssituationen. Om man lyckas skapa en plats där barnet inte känner sig pressat att ”vara duktig” och äta det som serveras, kan måltiden bli en tryggare stund. Som förälder kan det vara en balansgång att hålla egna förväntningar i schack, men genom att låta barnets trygghet vara i fokus kan du långsamt bygga en positiv relation till mat.

Ett förslag är att låta måltiderna vara avslappnade och fria från krav. Prata om annat än mat, och om barnet bara vill äta något specifikt under en viss måltid, låt det vara okej. Om du introducerar något nytt, gör det försiktigt och utan krav att smaka.

Utforska Nya Livsmedel i Lugn och Ro

Att prova något nytt kan kännas överväldigande för ett barn med selektiv ätstörning, men ett steg i taget kan göra stor skillnad. Istället för att introducera ett helt nytt livsmedel, låt barnet närma sig det på sina egna villkor. Att få känna, lukta och kanske bara titta på maten utan krav att äta kan vara en del av processen.

Om ditt barn gillar att leka med maten, låt dem göra det! Om det känns lättare att blanda en ny ingrediens i en bekant maträtt eller att servera den i en liten mängd på sidan, testa det. Variera och låt det gå långsamt, utan att framställa målet som en prestation.

Hitta Stöd och Råd utifrån Ditt Barns Behov

Det kan vara lätt att känna sig ensam när vardagen präglas av oro kring mat och hälsa. Att få vägledning från någon som har erfarenhet av selektiv ätstörning – som en dietist, psykolog eller ätstörningsspecialist – kan vara till stor hjälp för att ta sig igenom den här resan. Ibland behövs det ett utomstående perspektiv för att hitta nya infallsvinklar som kan hjälpa både dig och ditt barn.

 Om du märker att ditt barns matvanor börjar påverka deras energi, humör eller utveckling, tveka inte att söka hjälp.

Det kan göra stor skillnad att ha någon med expertis på området som kan skapa en plan som känns meningsfull och realistisk för just er.

Att Ta en Dag i Taget

När måltider blir en källa till oro och frustration är det lätt att känna sig maktlös och överväldigad. Varje dag är inte en kampanj för att barnet ska våga äta något nytt – ibland är det tillräckligt att ni delar en måltid i lugn och ro, precis som det är. Oavsett vilka små steg som tas framåt, försök komma ihåg att de är betydelsefulla. Att vara där för ditt barn och erbjuda trygghet kan hjälpa dem att så småningom möta maten med mindre rädsla och mer nyfikenhet.

Tveka inte att söka hjälp.

Jag har hjälpt många familjer att komma vidare och hitta sina strategier. Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp. 

Sagt av en klient: 

Jag följer det fina arbetet du gör och vill bara dela med mig om att även här har det gjorts stora framsteg under sommaren! Sonen överraskade oss alla på semestern på Mallorca då han oväntat beställde in pasta pomodoro. Det är nu en stående rätt som han gärna önskar sig. Från att tidigare ätit endast kött till middag så plötsligt en dag sa han att ikväll vill jag gärna ha kött med potatis och brunsås. Så nu äter han även (en liten) potatis då och då. Och tänk dig lyckan i morse när jag vaknar (han har fortfarande sommarlov och är uppe senare än oss) och har fått ett sms med ett recept på Korvstroganoff med ris och han skriver att det här vill jag gärna ha till lunch imorgon.

och ett tips från min youtubekanal:

 Livet med ARFID Youtubelänk

Mer från kunskapsbanken

Hur jag blev fri från mina ätstörda tankar… Ni vet att jag skriver på en bok och då har jag frågat om …

Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …

HSP ett samtal om högkänslighet Känner du igen dig i egenskaper som att vara samvetsgrann, ha tendens att bli överstimulerad, ha känsliga …

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *