Motiverande samtal
Ett samtal om MI och inre drivkrafter och att hitta sin stil i samtalet när det är gäller att skapa förändring. maria Högberg har drygt 20 års erfarenhet av utbildning och presentationsteknik i kombination med praktiskt arbete med patienter, kunder och studenter, en bredd, djup och ett helhetstänk i mina utbildningsuppdrag och i handledning för individ och grupp
motiverande samtal en väg till förändring.
Motiverande samtal, eller Motivational Interviewing (MI) som det också kallas, är en samtalsmetodik som växer i popularitet, och det är inte utan anledning. Genom att fokusera på att stärka en individs egen motivation och vilja till förändring har denna metod visat sig vara effektiv inom många olika områden, från beroendeproblematik till att hantera kroniska sjukdomar, och till och med förbättra träningsvanor. Men vad är egentligen motiverande samtal, och hur fungerar det?
Vad är Motiverande Samtal?
Motiverande samtal är en samtalsteknik som utvecklades av psykologerna William R. Miller och Stephen Rollnick under 1980-talet. Den grundar sig i tanken att människor oftast redan har motivationen och kapaciteten för förändring inom sig. I stället för att direkt ge råd eller försöka övertyga någon att förändra sitt beteende, handlar motiverande samtal om att utforska och förstärka en persons egna argument för förändring.
Metoden bygger på fyra centrala principer:
- Empati: Att visa förståelse och medkänsla för den andra personens perspektiv och upplevelser.
- Utveckla diskrepans: Att hjälpa individen att identifiera skillnader mellan deras nuvarande beteende och deras mål eller värderingar.
- Rulla med motstånd: Att inte konfrontera eller argumentera mot motstånd, utan istället förstå och utforska individens tveksamhet eller ambivalens inför förändring.
- Stödja självtilltro: Att uppmuntra och stärka individens tro på sin egen förmåga att genomföra en förändring.
Hur fungerar det i praktiken?
Ett motiverande samtal inleds ofta med öppna frågor som ger individen utrymme att uttrycka sina egna tankar och känslor kring sitt beteende och de förändringar de överväger. Detta kan vara så enkelt som att fråga: ”Vad är det som gör att du överväger att sluta röka?” eller ”Hur känns det för dig att tänka på att börja träna regelbundet?”
Genom att aktivt lyssna och spegla tillbaka vad personen säger, kan den som leder samtalet hjälpa individen att utforska sina egna skäl för och emot förändring. Detta kallas ibland för att ”rulla med motstånd”, där man undviker att skapa en konflikt eller att pressa på för en viss lösning. I stället uppmuntrar man individen att själv komma fram till varför en förändring kan vara viktig och hur de kan gå tillväga.
Varför är Motiverande Samtal så effektivt?
Motiverande samtal är särskilt effektivt eftersom det bygger på respekt för individens egen autonomi och beslutskraft. Forskning visar att människor är mer benägna att genomföra förändringar när de känner att det är ett resultat av deras egna beslut snarare än något de blivit tvingade till. När en person känner sig lyssnad på och förstådd, och när de själva får upptäcka sina egna skäl för förändring, blir motivationen starkare och mer hållbar.
En annan anledning till att motiverande samtal fungerar så bra är att det skapar ett säkert och icke-dömande utrymme där individen kan vara ärlig om sina osäkerheter och ambivalenser. Detta kan vara särskilt viktigt för dem som har upplevt misslyckanden tidigare eller som känner sig överväldigade av förändringsprocessen.
Hur kan du använda Motiverande Samtal i ditt liv?
Oavsett om du är en professionell rådgivare, en förälder, en vän, eller helt enkelt någon som vill stödja en närstående, kan du dra nytta av de grundläggande principerna i motiverande samtal. Här är några tips för att komma igång:
Ställ öppna frågor: Frågor som ”Vad”, ”Hur”, och ”Berätta mer om…” kan hjälpa till att öppna upp samtalet och få personen att reflektera.
Lyssna aktivt: Bekräfta och reflektera vad personen säger. Detta kan vara så enkelt som att säga, ”Jag hör att du känner dig osäker på hur du ska börja. Kan du berätta mer om det?”
Undvik att argumentera: Om personen uttrycker tveksamhet eller motstånd, rulla med det snarare än att pressa på för förändring.
Uppmuntra och stärk självtilltro: Påminn personen om tidigare framgångar och deras egna styrkor. Detta kan hjälpa dem att känna sig mer självsäkra inför framtida förändringar.
Slutsats
Motiverande samtal är mer än bara en teknik—det är ett förhållningssätt till kommunikation och förändring som respekterar individens egen vilja och kapacitet att förändra sitt liv. Genom att skapa en öppen och stöttande miljö kan vi hjälpa andra att hitta sin egen väg mot en positiv förändring. Så oavsett om du försöker stödja någon annan eller dig själv, kom ihåg att nyckeln till förändring ofta ligger i att lyssna mer än att tala, och att uppmuntra snarare än att övertyga.
och vill du lyssna på samtalet med mig och Maria så finns det här:
och vill du läsa mer om MI så finns det på Google + det ämne du är intresserad av.
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.