Back to school - hur gör vi?
I facebook gruppen: För anhöriga till barn/ ungdom med anorexia erbjöd jag i veckan en tråd där du kan ställa alla dina frågor och funderingar om hur du/ ni ska göra för att komma tillbaka till skolan. Gensvaret var enormt och jag har sammanställt frågor och svaren i inlägget
Min dotter ska börja gymnasiet nästa vecka.
Fråga angående vabb och sjukskrivning:
Hur ska vi tänka och göra med vår dotter på 14 som inte varit i skolan sen april delvis viktåterhämtad men ej normalvikt än. Anorexia och självskadebeteende med sucicidala tankar. Skola är en morot men hur ska vi tänka för övrigt. Vara med delvis för maten, ångest mediciner och stoppa impulser kring självskada samtidigt som hon vill ha space. Har intyg för vabb till oktober .. får man vabb om man är med i skolan? Antar man ej får vabb om man ej är med i skolan hela tiden. Många funderingar och tankar
Mitt svar: Vabb får du så länge du behöver och om det ingår i behandlingsplanen. Använda skolan som morot och välja klokt vad som ger positiva effekter. Det är en balansgång mellan självskadande beteende som skolan har 0 tolerans för och exponering och space. Kan ni göra ett veckoschema utifrån lektioner/ måltidsordning/ återhämtning och vila och Fritidsaktiviteter?var behöver ni vara med och var kan ni lämna space?
Vad säger man till sina klasskompisar? Svår ångest inför att berätta varför man inte kommer vara på skolan heltid
ingenting eller att jag mår inte så bra och orkar inte gå i skolan just nu.
Dottern ville inte att hennes klasskamrater skulle få veta. Hon fick så klart en del frågor, den lektionen hon va på skolan, om varför hon bara va där en liten stund. Men hon svarade bara ”jag vill inte prata om det”. Efter några dagar, så slutade klasskamraterna att fråga.
vår tjej sa ingenting. Gick halvtid i skolan i början av HT förra året och ökade successivt. Före jullovet var hon mogen att själv berätta för klassen. Man behöver varken berätta eller svara på frågor om man inte vill.
nästa fråga om skollunchen:
Hur stöttar jag oron/ låga självkänslan när man inte varit i skolan nästan hela våren och varit på klinik för att kämpa med sitt ätande?
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.