Karolina Palmberg

extrem hunger

Extrem hunger, en del i tillfrisknandet.

Extrem Hunger: En Djupdykning i Kroppens Nödrop.

Att känna hunger är en naturlig del av livet, något vi alla upplever flera gånger om dagen. Men vad händer när hungern blir så stark att den tar över alla tankar och känslor? Detta kallas extrem hunger, och det är ett tillstånd som kan ha djupgående effekter på både kropp och själ.

I långvarig eller kortvarig svält ( bantning) så försvinner  tillslut hunger och mättnadssignalerna signaler eftersom kroppen tycker att dessa är slöseri med energi eftersom vi ändå inte svarar på dom.

Så när du börjar att äta igen och kroppen bli stark nog att framkalla hunger och då blir man omättlig eftersom kroppen vill passa på att äta och har massor i kroppen att reparera. 

Vad är extrem hunger?

Extrem hunger är inte bara den vanliga känslan av att vilja äta. Det är en intensiv, överväldigande känsla av att behöva mat omedelbart. Denna typ av hunger kan uppstå av olika skäl, inklusive men inte begränsat till:
 
1. **Fysisk svält**: När kroppen har varit utan tillräckligt med näring under en längre period.
2. **Efter restriktiv diet**: När någon har följt en sträng diet under en längre tid och plötsligt börjar äta normalt igen.
3. **Intensiv träning**: När kroppen har förbrukat en stor mängd energi och behöver snabb påfyllning.
4. **Psykologiska faktorer**: Stress, ångest och andra känslomässiga tillstånd kan ibland förväxlas med eller förvärra känslan av hunger.
 

Hur känns extrem hunger?

Känslan av extrem hunger kan vara olika för olika människor, men vanliga symptom inkluderar:
 
– Kraftig magkurr
– Svaghet eller yrsel
– Irritabilitet eller humörsvängningar
– Koncentrationssvårigheter
– En överväldigande önskan att äta, ofta oavsett vad som finns tillgängligt
 
## Kroppens reaktion på extrem hunger
 
När kroppen upplever extrem hunger, aktiveras en rad biologiska processer för att skydda sig själv. Hormoner som ghrelin (som stimulerar aptiten) och leptin (som reglerar mättnad) spelar centrala roller. Vid svält eller långvarig restriktion av kalorier kan nivåerna av dessa hormoner förändras dramatiskt, vilket leder till en starkare känsla av hunger.
 
Extrem hunger visar sig i att man kan äta stora mängder mat, tusentals kalorier utan att bli nöjd, man vaknar ibland mitt i natten och behöver äta och vaknar ofta vrålhungrig på morgonen. Det känns som att man äter hela tiden och man väljer mat som är väldigt kalori/ energität.
 
## Psykologiska effekter av extrem hunger
Att utveckla extrem hunger betyder att du blir besatt av mat och ätande på ett annat sätt än när du var i extrem svält. Du är rädd för att suget tar över och att du inte kan sluta att äta. 
Det är viktigt att förstå att dessa känslor inte bara är ”i huvudet”, utan är verkliga biologiska responser på kroppens nödrop.
Att gå från anorexia – extrem hunger är vanligt och behöver inte resultera i en bulimi om det hanteras på rätt sätt. 
Inte heller behöver det bli ett återfall i Bulimi / hetsätningsstörningen om du följer det jag har att säga om hur du hanterar extrem hunger. 
 

Hur hanterar man extrem hunger?

Att hantera extrem hunger innebär ofta att ta itu med både de fysiska och psykologiska aspekterna. Här är några strategier:
 
1. **Ät regelbundet**: Ät näringsrika måltider regelbundet under dagen för att hålla blodsockernivåerna stabila.
2. **Välj näringstäta livsmedel**: Fokusera på livsmedel som är rika på protein, fiber och hälsosamma fetter för att hålla dig mätt längre. 
3. Ät allt du är sugen på men i en lagom mängd, uteslut inte kolhydrater och fika som glass, chips, bullar etc. 
4. **Drick tillräckligt med vatten**: Ibland kan törst förväxlas med hunger.
5. **Lyssna på kroppen**: Försök att skilja på verklig hunger och känslomässig hunger.
6. **Sök stöd**: Om extrem hunger är ett återkommande problem, kan det vara hjälpsamt att prata med en dietist eller terapeut som specialiserar sig på ätstörningar eller kostrådgivning.
 

Stämmer följande in på dig?

 
  • Svårt att somna om nätterna även om det är mörkt och jag är trött.

  • Tänker ständigt eller ofta på mat eller nästa måltid efter att jag precis ätit första

  • Om jag inte äter precis den smak eller sak jag tänker på så blir jag inte mätt

  • Mina cravings försvinner inte även om jag äter kontinuerliga måltider och varierat samt dricker normalt med vatten

  • Jag vill ständigt ha något att tugga eller dricka på. Vanligt vatten funkar inte jag behöver en smak annars kan jag inte fokusera

  • Jag blir ofta mätt fysisk men inte mentalt (eller vise versa)

  • När jag äter det jag tänker på (craving) känner jag mig bara svullen i kroppen

  • Jag är rädd att om jag äter det jag tänker på (craving) kommer jag tappa kontrollen och äta allt i en sittning alternativt rädd att jag inte blir mätt ändå

 

Stämmer följande in på dig, då har du sannolikt en fas av extrem hunger.

Om något av de ovanstående stämmer överens med dig + att du har ett kompenserande beteende runt mat, kropp, känsla och träning och/eller ser mat som rätt och förbud – då är sannolikheten stor att du genomgår en fas av extrem hunger.

Personer som har ett restriktivt ätbeteendet eller kompenserande vanor, kan uppleva perioder av extrem hunger som ett resultat av deras oregelbundna och ohanterliga ätmönster. Dvs när du går från att äta regelbundet och för dig till att periodvis falla för trigger där du förändrar och överkompenserar din kropps grundstenar för hälsa: sömn, mat, mindset och rörelse. Denna extremt starka hunger kan vara kroppens sätt att kompensera för den energibrist som uppstår på grund av matrestriktioner eller oregelbundna hetsätningar.

Många tror att du behöver vara underviktig för att uppleva extrem hunger, men det räcker med att du OAVSETT KROPP har ett restriktivt ätande under 2 veckor. Det handlar alltså inte om att “välja näringsrikt framför näringsfattigt” utan att du under dessa veckor, månader eller år förbjuder dig att äta det spontant, att mätta hungers fysiskt OCH MENTALT. Att du är envis över att allt måste vara på 1 sätt och inget annat. Det är alltså energibrist, att ignorera sin hunger och underätande som leder till extrem hunger.

Avslutande tankar

Extrem hunger är en kraftfull påminnelse om hur viktigt det är att lyssna på våra kroppar och ge dem den näring de behöver. Det är också en indikation på att våra kroppar är otroligt anpassningsbara och alltid strävar efter att upprätthålla balans och hälsa. Genom att förstå och respektera dessa signaler kan vi bättre stödja vår övergripande hälsa och välbefinnande.

Det vi behöver förstå är att vi har en setpoint för kroppen och viktåterhämtning är A och O för att slippa  extrem hunger, oavsett vad du eller samhället tycker du behöver väga!

och behöver du min hjälp så finns jag på 070-2260746. 

// Karolina – din hjälp när du provat allt annat.

Mer från kunskapsbanken

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …

Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …

Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *