Karolina Palmberg

Livet med ARFID

Att leva med Arfid som vuxen och vilja tips som är hjälpsamma & vad vi inte ska göra. I intervjun som jag och Mimmi Finnman spelat in kommer du få svar på många frågor och funderingar som du som är drabbad av ARFID har funderat på. Eller du som förälder undrar över. 

Diagnoskriterier enligt DSM5

När ett barn eller ungdom uppvisar ett selektivt ätande skapar det oro hos anhöriga, eftersom det inte handlar om en ” vanlig ätstörning”. Arfid, den selektiva ätstörningen är en form av ätstörning som inte är kopplad till kroppsform och en önskan om viktnedgång och drabbar oftast yngre barn i åldern 8-13 år.

Med ett påverkat ätbeteende och bristande energiintag, som leder till ett eller flera av följande:

  • signifikant viktnedgång, eller utebliven förväntad viktuppgång hos barn och ungdomar som fortfarande växer
  • signifikant näringsbrist
  • behov av sondnäring eller näringstillskott för att bibehålla kroppsvikten
  • inverkan på psykosocial funktion.

Livet med ARFID

På Instagram kontot Livet med ARFID skriver Mimmi såhär om isg själv

”Det här är jag, Mimmi. Den petiga, hopplösa, jobbiga som aldrig ville äta. Levt med ARFID (selektiv ätstörning) hela mitt liv utan att veta om det. ’

Vården har inte haft ett namn på en sån som mig. I vuxen ålder fick jag reda på att jag levt med ARFID och bitarna föll på plats. Jag har sen dess hjälpt föräldrar till barn med ARFID. 

Mimmi berättar i intervjun att det tog ca 30 år innan hon kunde äta en macka med smör och ost, efterosm hon inte ville blanda mat. 

Att hjälpsammt avvakta och vänta in, öva och stå ut med tanken att hon en dag exempelvis ska äta en oliv, det är det som varit lösningen för henne. 

Hon sträcker sig efter det när hon är redo.

Mimmi önskar att vi sprider informationenom ARFID, så fler får reda på att de inte är petiga eller krångliga med maten utan att det dels finns andra med samma problem och att det går att leva ett bra liv trots diagnos. Mimmi delar också med sig av hur hon hanterar högtider, kalas, konferenser också vidare. 

Hjälpsamma tips är: Sätt NOLL press, respektera gränser, vänta på personens egna intiativ och luras inte. 

och kanske det viktigaste tipset: Hon sträcker sig efter det när hon är redo. 

Eftersom det finns väldigt lite forskning och ännu mindre hjälp att få är det viktigt att ni som behöver hjälp hör av er så vi kan hjälpa er.

Länk till YOUTUBE:

och vill du ha min hjälp:

Kontakta mig 

och detta fina mejl fick jag av någon som fått hjälp med sin selektiva ätstörning: 

”Jag följer det fina arbetet du gör och vill bara dela med mig om att även här har det gjorts stora framsteg under sommaren! Sonen överraskade oss alla på semestern på Mallorca då han oväntat beställde in pasta pomodoro. Det är nu en stående rätt som han gärna önskar sig. Från att tidigare ätit endast kött till middag så plötsligt en dag sa han att ikväll vill jag gärna ha kött med potatis och brunsås. Så nu äter han även (en liten) potatis då och då. Och tänk dig lyckan i morse när jag vaknar (han har fortfarande sommarlov och är uppe senare än oss) och har fått ett sms med ett recept på Korvstroganoff med ris och han skriver att det här vill jag gärna ha till lunch imorgon”.

Mer från kunskapsbanken

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …

Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …

Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *