Influencers har ett stort ansvar.
I augusti publicerade Expressen en artikel serie på temat att trenden är att se så smal ut som möjligt med flera olika artiklar och många som engagerade sig. Jag fick frågan om de jag träffar påverkas av den här typen av innehåll och svarade såhär:
Karolina Palmberg är beteendevetare och ätstörningsexpert. Hon menar att det är väldigt vanligt att de som söker hjälp för en ätstörning kommit i kontakt med den här typen av estetik i andras bilder.
– Vi pratar alltid om vad man omger sig av och vad det är för konton man följer, vilka man kan avfölja och lägga till. Vad vill du att ditt sociala medie-liv ska bestå av.
Bilderna, säger Palmberg också kan användas som ”målbilder”.
– Vi får ej glömma att de flesta är ju normalviktiga, som har en ätstörning, eller överviktiga. Det finns en skevhet i att sitta och vara normalviktig eller överviktig, och så skrollar man dessa bilder med ryggradar och nyckelben. Det blir ännu mer triggande.
– Det man sett i forskningen under de senaste åren är att ju mer tid tjejer och killar är på sociala medier, ju sämre självbild och självförtroende har de. Och ju sämre mående de har desto mer tid spenderar man på sociala medier.
Det var journalisten Amanda Rubensson som gjorde interjuverna och satte samman repotaget:
https://www.expressen.se/noje/trenden-handlar-tyvarr-om-att-se-sa-smal-ut-som-mojligt/
Debatten och inläggen fortsatte och Fanny Svärd skrev att äter du inte så dör du.
Under sommaren åker kläderna av och kroppsbilderna upp på Instagram.Nyligen har influencers framträdande ryggrader och höftben fått kritik för att uppmuntra till ätstörningar.
Detta är en viktig debatt som jag pratar om varje dag med unga tjejer och killar.
Fanny skriver så bra:
”Att bilder på internet faktiskt kan skada i verkligheten var något jag lärde mig tidigt.Jag tycker därför att Bloggbevakning och andra kritiker gör rätt i att markera mot den typen av content. Influencers har ett stort ansvar som förmedlare av en målbild. Precis som företag har ett ansvar att inte ha för smala modeller i sin reklam. Instagram en funktion där man kan anmäla innehåll som man tycker uppmanar till ätstörningar. Det kan man göra av omtanke till både den som kan se bilderna, men också den som lagt upp dem”
Tjockumentären på SVTplay
igår 20230905 publicerades en dokumentär av Fredrik Boltes som heter Min tjockumentär
På SVT play skriver Fredrik såhär om dokumnetären:
”Jag heter Fredrik Boltes och har jojo-bantat hela mitt liv. Jag har provat alla bantningsmetoder som finns men väger fortfarande över 160 kilo och har svårt att leva ett vanligt liv med min son. Till slut bestämmer jag mig för att göra en gastric bypass-operation, men hur farlig är en magsäcksoperation? Kan jag inte gå ner i vikt på andra sätt? Hur blir livet efter operationen? Och vem fan betalar för kalaset? Under åtta år har vänner och kollegor filmat mig före, under och efter operationen. Resultatet är en halvtramsig dokumentärserie på dödligt allvar. Det blir reggae, satir, hårt klippta expertintervjuer, standup och en dos av svamp under pungen. Välkommen till min tjockumentär.
Vi får följa Fredrik under flera år och hans viktresa och jojobantande och hans kamp i att gå ner i vikt, behålla den för att sedan gå upp allting igen. Dokumnetören beskriver en kompelx verklighet som det kan vara att ha fetma och alla känslor och tankar och önskningar om att gå ner i vikt för att kunna leva och skapa sig ett bra liv, sköta sin egen hygien och att fokus inte ligger på vokt och siffrorna på vågen utan på meningsfullhet.
Men varför skriver du om detta i samma inlägg?
Sedan 2003 har jag jobbat med fetma och överviktiga barn och vuxna. Jag har gjort olika forskningsprojket tillsammans med överviktsenheter både i Sverige och i England och i Holland.
Screenat deras patienter som står i kö för operation och sett vilka som fallit ut för ätstörning och erbjudit behandling för det.
Jag har tagit emot de som gjort en operation men inte behandlats för ätstörningen innan utan de förväntas klara av sitt nya ätbeteende helt på egen hand. De har blivit operarade som en metod för viktminskning men inte erbjudits behandlig för ätstörning.
Jag har träffat de som har en fetma och en samsjuklighet med NPF diagnoser som Autism och ADHD, de som inget hellre vill än bli smala och gå ner i vikt.
Det sitter inte i vikten och du kan aldrig se om någon har en ätstörning genom att titta på den personen.
Jag har nu senast arbetat med ett forksningsprojekt inom primärvården och screeenat för hetsätningsstörning och genom ett formulär och riktiade frågor frågat om bemötande och behandling.
Det är därför jag skriver detta inlägget, om kunskaper från senare års epidemiologiska forskning tillämpas i förhållande till DSM-5-kriterier och svensk befolkningsstatistik för 2016 totalt. Då finns det ca
200 000 personer a 180 000 kvinnor och 30 000 mäni Sverige som går omkring med en odiagnostierad ätstörning och som behöver adekvat hjälp. Dessa siffror är dock att betrakta som
osäkra. Det har uppskattats att knappt 50% av män
och knappt 70% av kvinnor söker hjälp för sina
ätstörningar.
Så vilket ansvar har då influensers?
Forskningen visar att ju mer tid du spenderar på sociala medier desto sämre är vår psykiska hälsa.
Att vara influencer är ett viktigt och ansvarsfullt arbete men också föernat med stort ansvar att förmedla en sann och riktig bild över verkligheten att inet retuschea bilderna och att presentera möjligheter och inspirera till hälsa och välmående.
Vi är alla ansvariga för att bidra till att vi själva och våra medmänniskor mår bra, att genom att vara hjälpsam och generös dela med oss till varandra om möjligheter och inspiration. Det blir så bra då! tänker jag.
Hjälp finns - ta den!!
I podden sluta banta börja leva som vi har gjort tillsammans med Mia Ånemyr och Annika Bergman finns det 32 stycken kostnadsfria avsnitt.
Vi lägger bort kroppstänket och fokuserar på Mindset 32 olika perspektiv så att du kan börja leva ditt liv.
Vi har tillsammans över 60 års erfarenhet och bjuder in till
Sluta Banta – Börja Leva! Omstartskalender i podcast
Och om du vill ha min hjälp så når du mig på 070-2260746 eller mejl: karolina@karolinapalmberg.se
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.