Karolina Palmberg

compassion, sjlvmedkänsla

Självmedkänsla – varför är det viktigt?

Är du ofta onödigt självkritisk och tänker negativa tankar om dig själv? Det kan vara tecken på att du behöver öva på din självmedkänsla. Utövandet av självmedkänsla kan ändra ditt sätt att se på dig själv och gynna din hälsa – både fysiskt och mentalt.

Begreppet självmedkänsla kommer från engelskans uttryck “self-compassion” och har sitt ursprung från buddhismen. I grunden handlar självmedkänsla om att bemöta sig själv med samma vänlighet och medkänsla som man skulle göra med sin partner, sitt barn eller en nära vän.

Några tankar du kan tänka om du har negativ självmedkänsla

 

  • Du trycker ned dig själv med negativt självprat.

  • Du tycker det är svårt att ta hand om dig själv, till exempel genom att äta hälsosamt och motionera regelbundet.

  • Du har liten, eller ingen, balans mellan arbete och fritid.

  • Du förminskar och ignorerar dina känslor.

  • Du är kritisk och oförlåtlig när du upplever att du har gjort fel eller visar tecken på svaghet.

  • Du känner dig ofta orolig och spänd.

  • Du lever i det förflutna eller i framtiden – inte i nuet.

  • Du dricker, äter eller röker för mycket som ett sätt att döva dina känslor.

  • Du jämför dig alltid med andra och tycker att du själv är sämre.

Det handlar om trygghet i 1a hand.

När kroppen larmar så behövs det trygghet. Att känna efter kan ibland vara för mycket. Du kan inte andas och tänka rationellt om det är full kastrull i huvudet. Prova att gå ut på gräsmattan, i skogen eller vid havet och fokusera på vinden, solen, regnet, eller något annat som ger sinnesintryck. Klappa på något mjukt, håll en kopp med något varmt i handflatorna och låt nervsystemet lugna sig. 

Stillhet behöver du nå, men på vilket sätt som kroppen behöver få signalerna det behöver du prova dig fram. 

Skapa trygghet och fritt från alarm. 

Skapa med färg eller pennor, sticka eller virka, yoga eller skaka din kropp. Sjung mantran om sänger är hotfulla att sjunga. 

Sätt ord på dina känslor, Känn ingenting och känn allting. 

Medvetandgör dina tankar och känslor, skriv tills orden tar slut. 

Omformulera dina tankar om dig själv och om andra så att de passar dig och dina värderingar.

Ken Goss: en engelsk kliniker och forskare som lärt mig om Självmedkänsla och ätstörningar.

Ken Goss ger oss en modell som förklarar att om du exempelvis har en ätstörning så har du också en inre kritiker som mobbar dig själv inifrån, du kan också höra mobbing utifrån, från andra människor, kritik och feedback som du uppfattar som negativ, 

Det skapas ett skam påslag i kroppen och du får negativa tankar om dig själv, din kropp och dina känslor och du börjar självskada med mat, träning eller svält. 

Tillslut står du inte ut lägre utan gör dig av med skammen; kräkningar, självskada eller mera svält och det blir en ond cirkel, Du upplever ÄCKEL över dig själv och ångesten är på topp. 

Ångesten klingar av och du återgår till ditt vanliga jag, tills självkritikern kommer igen men en annan ide om hur du ska vara och göra och stormen drar igång tills du inte står ut längre och du hetsäter eller hetstränar eller hetssvälter och så vidare och så vidare. 

MEN det finns en lösning: REFRAME your thinking. Att omformulera dina tankar, känslor och beteenden att välja att :


1. Mat är medicin, du behöver äta för att kunna tänka. 

2 omformulera dina tankar  EN i TAGET!!!

3. Skaffa dig kunskaper om den 3 delade hjärnan som bara vill dig väl men det blir så fel när reptil hjärnan styr och inte låter logiken och tryggheten säga sitt innan beslutet fattas. Din sociala hjärna är inte heller inbjuden till tillfället när besluten fattas och du hamnar återigen i mobbarens makt och karusellen är igång igen och igen och igen.

4. Omformulera dina tankar utifrån ditt sanna nuläge, vad är sant och frigörande? 

Vad skiljer sig de sanna och frigörande antagandena sig ifrån hinder och blockeringar och osanna antaganden? 

  1. Var nöjd och hamna på grönt som är en trygg plats när vi pratar om Compasssion fokuserd teori. 

Är du nöjd så kommer inte mobbaren på besök och du kan andas i lugn och ro och använda oxciticynet istället för adrenalin och kortisol som drivkrafter. 

Detta är lösningen på att sluta hetsäta och kräkas och att sluta kompensera med svält och hetsträning. Detta är målet med att jobba med personlig utveckling oavsett om du har en ätstörning eller inte, att vara NÖJD. 

Nöjd handlar inte om att älta det som varit eller planera för mera utan nöjd handlar om att vara i nuet och medvetet närvarande. 

Reframe your thinking, omformulera dina tankar och känslor och dina beteenden. 

Några ord om ansvar.

Det finns såklart många sätt att göra det på och du hittar många tekniker i bloggen, yoga och mindfulness, write yourself, EFT- tapping, microvanor och att vara sin egen schyssta kompis. 

Så nu är det upp till dig att skapa ett ansvarsfullt vuxet liv, fyllt av det ditt hjärta önskar sig. 

OBS!!! detta gäller oss alla!!!

Mer från kunskapsbanken

Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …

Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …

Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …

Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *