
Ätstörningsexperten: Så jobbar jag
Ni är många som undrar hur jag jobbar, och vad är det i det jag gör som är hjälpsamt. Det är såklart många komponenter och lång beprövad erfarenhet, många olika utbildningar för att kunna förklara på ett enkelt och hjälpsamt sätt, hur kroppen och hjärnan fungerar i svält och i sin fulla kapacitet.
Jag är utbildad beteendevetare med en Filosofie Magister i Kognitiv Psykologi, Pedagogik och Sociologi. Professionell coach med flera hundra samtalstimmar från 2012- nu, alltså 10 år. Utbildad i NLP, ACT och Compassion fokuserad Terapi, Personlig tränare och massör.
Alla individer och familjer är olika och jag har alltid en individuell anpassning till vilket språk klienterna och familjerna använder.
Tillit till procesen och viljan att bli frisk och tilltro till min förmåga att hjälpa.
Jag har full respekt för att det är komplext, svårt, krångligt och att det är starka ångestfyllda krafter inblandade.
Jag har också en 100 % tilltro till att det går att bli helt frisk och att det går att fortfarande vara frisk och att myten som säger en gång ätstörning alltid ätstörning inte stämmer, inte om du på riktigt har gjort allt som behöver göras för att bli frisk och fortsätter att göra det du behöver varje dag.
Mat och regelbundet ätande är alltid prio 1
Mat är medicn och att häva svält, tillfällig bantning och att skapa ett regelbundet ätande är alltid prio 1 för att bli frisk från en ätstörning oavsett diagnos, Anorexi/ ortorexi/ Selektiv ätstörning/ Bulimi eller BED/ Hätsätningsstörning.
Ätbeteende handlar om att hitta din stil på HUR du äter och att du äter regelbundet och tillräckligt mycket vid varje måltid jämnt föredelat över veckan, månaden och över året.
- frukost, lunch och middag
- 2-3 mellanmål
- inga förbjudna livsmedel eller etiketter på vad som är bra eller dålig mat.
- inget kompensatoriskt beteende
Här finns ett blogginlägg som förklarar varför det blir sämre innan det blir bättre:
MAT: Mental aktiv träning.
Mat är medicin och mat betyder energi, vi pratar om 1 portion och 1 glas och mellanmål, fika och snacks.
Acceptans över mängder och variation av livsmedel samt acceptans av kroppsvikt
Träning = öva på beteende, identifiera vad som behöver göras och öva enligt microvanor och göra det svåraste och viktigaste först.
MAT: Mental Aktiv träning är A och O. och innefattar ett normalt ätbeteende utan kompensatoriska inslag, oavsett vad det handlar om.
NÖHRA: nuläge, önskat läge, hinder, resurser, action
I samtal med mig börjar vi alltid med:
NULÄGE: hur ser det ut JUST NU, inte vad som varit, och om vi behöver prata om vad som varit så gör vi det sakligt utan att älta och utan att lägga skuld på det som vi ändå inte kan påverka.
ÖNSKAT LÄGE: Hur önskar du att det skulle vara, vad ser du framför dig som en härlig vardag och helg, hur du äter och hur du ser ut och vad du gör på dagarna och vilka intressen du har och var du bor och hur du mår och vad du ser framför dig utanför önskat läge.
HINDER: vad, vem, hur, när och vilkahuínder finns i NUET för att du ska nå önskat läge?
RESURSER: Vem och vilka resurser har du för att nå önskat läge?
ACTION: Vad behöver du och nadra göra för att nå önskat läge ( microvanor/ små och stora steg)
Detta är inget som går att göra på ett samtal utan är pågående under hela processen.
Att vara ödmjuk för att nuet skiftar, hinder och resurser, justera för action och börja om och fortsätta.
YAS: Yoga, acceptans och Självmedkänsla
Del 1 är att Yoga öppnar upp en annan värld. En värld där det finns lugn och ro och att våga vara nyfiken på nuet. Nyckel till yoga som är hjälpsamt heter ANDETAGET. In och ut och det kan du dela upp i flera olika delar beroende på vem du är och hur du uppfattar världen.
Riktning, realtion och rörelse lugnar ditt nervsystem och jag pratar alltid om vagusnerven och dess viktiga funktion i kroppen som hjälpsam vän.
Att andas medvetet och närvarande är en del av att nå ett friskt liv oavsett om du gör det genom att ”yoga på en matta” promenera medvetet, löpträning, ridning, eller mindful eating också vidare.
Medveten närvaro kan vara hotfullt och inte alls skönt till att börja med så lite varning för att det kan vara skrämmande men inte farligt. Testa att andas in och ut genom näsan.
Kroppspostitionerna tillsammans med andningsövningar ger oss en balanserad fysiologi. Det mentala och det fysiska hänger ihop. Hur vi mår mentalt går ofta via kroppen
Yoga kan kännas som magi. En del av denna ”magiska” effekt kommer för att du för ett ögonblick riktat uppmärksamheten och gett dig chansen att vara närvarande, samt att möjligheter för återhämtning skapas både för kroppen men även sinnet.
Yogapraktiken använder sig bland annat av nervsystemet som ett sätt att balansera både det fysiska och mentala,en helhetshälsa bygger på en balans i kroppen men även att vi behöver inse kraften i att använda vår psykologi.
Acceptans av nuet och det som varit är del 2 i att friskna till.
Det kan handla om att acceptera sig själv i befintligt skick, psykologisk kunskap blir ett ytterligare verktyg för hälsa. En yogahjärna kan underlätta självläkning men vi vill också lyfta fram vägar för människor att bli till stöd och hjälp för andra
Del 3: Det kan vara värdefullt att förhålla sig mer vänligt till oss själva, det har med compassion att göra. Vi vill gärna tro att vi kan kontrollera allt, det är svårt att acceptera att det inte är så. Vi kan tänka “Varför ska detta hända mig”?
Jag återkommer oftat till självmedkänsla och att vara sin egen schyssta kompis. När stress och kanske till och med större negativa livshändelser påverkar påverkar vår hälsa direkt och indirekt är det hjälpsamt att vara sin egen schyssta kompis
Ord som att vara snällsnäll och kroppssnäll pratar vi mycket om. Att tänka och behandla sig själv och sin kropp med snällhet.
Hur är det möjligt att det fungerar?
Nervsystemet har ett finger med i spelet i yogans effekter. När du känner dig uppe i varv är det troligen så att den sympatiska delen av ditt autonoma nervsystem som dominerar.
Det står för kamp och flykt. Motsatsen benämns som den parasympatiska delen och när den dominerar känner du dig lugn och rofylld. Yttre saker kan påverka vilken del som dominerar, till exempel om du är sen till ett möte (sympatikus) eller om du får en kram av en person som är viktig för dig (parasympatikus). Men du kan också styra aktiviteten i nervsystemet med andning och hur kroppen är positionerad.
Stress bidrar till många underliggande obalanser. Yogan är designad för att stimulera det parasympastiska nervsystemet. Den tar udden av stress för att vi ska komma tillbaka till jämvikt i nervsystemet. Det vi behöver är en balans och ett gott samarbete mellan det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Det viktiga är att vi smidigt kan växla däremellan.
YAS: Yoga, Acceptans och självmedkänsla i kombination med tillräckligt och regelbundet ätande = möjlighet att bli frisk.
Jag pratar också om att skapa en tänkande miljö, där det självständiga tänkandet står i fokus att vi inte avbryter varandra och lyssnar klart utan att skapa avbrott. En tänkande miljö har 10 komponenter och de är:
De tio beteenden som ger upphov till det finaste tänkandet kallas de Tio Komponenterna i en Tänkande Miljö. De är: Uppmärksamhet, Likvärdighet, Lugn, Uppskattning, Känslor, Olikhet, Information, Uppmuntran, Laserfrågor och Plats.
Hög delaktighet, starkt engagemang, sprudlande kreativitet och avgörande effektivitet uppnår man med hjälp av en Tänkande miljö®.
Yoga som läkning vid trauma
Att bygga sin yogahjärna
Var ska man då börja för att uppnå en yogahjärna?
- Du kan börja med det fysiska att andas och att välja några välgörande övningar för att uppnå mentala fördelar
- Eller så börjar du i det mentala / psykologiska för att påverka det fysiska och förändra tillståndet i kroppen.
- Gör 2 övningar som du aldrig gjort förut…inte de ”gamla vanliga ” utan något nytt, andas på ett nytt sätt, rör kroppen på ett nytt sätt.
- Känna tacksamhet över att du har en kropp, välj en kroppsdel som du inte hatar….väldigt få hatar sina knän eller armbågar, var tacksam över att dina knän fungerar och att du kan sträcka och böja på knäna så du kan gå, hoppa och springa exempelvis. eller att du kan böja och sträcka på armbågen så att du kan göra massa olika saker.
Forskningen visar att om vi gör gott för andra så stannar välbefinnandet kvar längre än om vi bara gör gott för oss själva.
Genom att bidra till andras lycka frisätts lyckohormoner i vår egen kropp och hjärna och vi kan uppleva något som kallas ”helpers high” och det är en utmärkt genväg för att öva på att vara sin egen schyssta kompis , alltså genom att hjälpa andra.
NEJ du kan inte prata dig ur en ätstörning eller ett självskadande beteende.
Stress kan komma från omgivningen men också inifrån. att drababs av ätstörning betyder också att du har en stark inre kritikersom berättar hur värdelös och dålig du är.
Många av oss har negativa livshändelser i bagaget som vi skulle må bra av att bearbeta.
Det är viktigt att vi vågar leva de liv vi vill, samtidigt som vi utvecklar en acceptans för det som är,
Men du kan prata, skriva, tänka och affirmera, visualisera och andas och FÖRSTÅ med dina ord och dina tankar att du behöver göra annorlunda och att dina ätstörda tankar inte är sanna utan att du genom att förändra ditt ätbeteende har skapat tankar som tagit över dina sanna tankar och antaganden om dig själv och andra, att du genom att göra annorlunda blivit sjuk och att på samma sätt skapa friska tankar, känslor och beteende bli frisk = MÖJLIGT!!!
Jag vet att det går att bli helt frisk och hålla sig frisk från alla typer av ätstörningar och självskadande beteende
och behöver du min hjälp så hör av dig! // Karolina
Mer från kunskapsbanken
Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …
Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …
Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …
Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.


Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.


Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.
