Karolina Palmberg

Coacha anhöriga

Extinction Burst - En förklaring till varför det blir sämre innan det blir bättre.

Varför blir det sämre innan det blir bättre?  En ”extinction burst” kan beskrivas som att beteendena ökar i frekvens, intensitet, eller hur länge de håller i sig och är ett beteende som kommer precis innan ett annat jobbigt beteende försvinner. 

Extinction kan översättas till ordet utdöende, utsläckande och det är precis det ordet beskriver. Kort förklaring varför vi djur har extinction burst: att inte ge upp direkt utan försöka hårdare när vi inte lyckas har fått oss att överleva, för i realiteten har vi många gånger lyckats just när vi tagit i som allra mest och det har gynnat arter och individer som fört denna egenskap vidare.

 

Exempel på Extinction burst som inte har med vikt och ångest att göra.

1) Tänk dig att du ska tända ett ljus men  gasen i tändaren var slut och det blev bara en liten gnista. Du ger inte upp direkt utan tryckte frekvent på knappen (även fortare) innan du  med en suck ger upp och slänger iväg tändaren på bordet. (Beteendet: trycka på knappen, förstärkningen: (är normalt sett att) eld uppstår och ljus kan tändas – att få sin vilja igenom)

2) Moa trycker som hårdast på knapparna på fjärrkontrollen och går närmare tv:n innan hon med ett “aaarrrggghhh” ger upp och köper nya batterier på Coop.

3) Barn skriker högst, vevar mest med armarna och slänger sig i golvet innan de ger upp det som det vill åt och slutar.  

Vad är Extinction Burst Anorexia?

kort förklarat är  att när allting ser ut som det går så himla bra och ni äntligen kommer till slutet på behandlingen eller är så nära frisk som det bara går, då blir plötsligt allting ännu värre. Det är precis som om sjukdomen gör sitt sista försök att komma tillbaka till startpunkten,  Känslan av misslyckande blir ännu värre efterosm det gick så bra. Detta är en naturlig del i att tillfriskna och ska inte ses som ett bakslag eller ett återfall utan som en del i processen. 

Att använda sig av kunskaperna om ”Extinction burst”  vid tillfrisknande kan vara hjälpsamt och uppkommer ofta när målvikten är nådd med 90-95% och sammanfaller med ökade nivåer av  östrogen och testosterone.
 
Vikten handlar inte om en vikt baserad på BMI eller likande utan snarare en ”må bra”-vikt baserad på tidigare vikt i förhållande till längd baserad på viktkurva.
När man når ca 90-95% av denna vikt verkar det som att ångesten får ett extra påslag med ett par hundra procent och det är detta tllståndet som kallas för Extinction burst och är en vikitg kunskap i att bli helt frisk, 
Att komma över detta betyder att fortsätta att äta efter måltidsplanen och matschemat och att hålla fokus på målvikten och friskhet istället för att nöja sig med vikten precis innan målvikt, dvs 90 -95%. Det brukar alltså vara lika svårt att göra det sista som det 1a i en behandling. 

En bra artikel om extinction burst och anorexia på engelska:

Grafen visar att ångesten är lika intensiv eller värre än starten på behandlingen.

craig-johnson-anxiety-weight-restoration.jpg

Så hur hantera ångest under viktåterhämtning?

1. Kom ihåg att ångesten du upplever i denna fas är det värsta det kan bli. 
2. Ångesten som du känner nu komer att försvinna, att stå ut är nödvändigt för att nå full friskhet. 
 
Mitt råd är att fortsätta att äta enligt matschemat tills du når din fulla målvikt och sedan börja äva på förbjudna livsmedel och byta ut måltider mot varadra men inte innan dess om du upplever Extinction Burst. 
 
I denna länk finns det frågor och svar från föräldrar: 
 

Exctiction burst talar ingen så mycket om

det är en del i behandlingen att skaffa sig fakta och information om de olika delarna och faserna och jag tänker att genom denna text så har du mer förståelse för detta fenomen som är välkänt inom behandling men sällan kommuniceras till drabbade och anhöriga. 

och vill du ha min hjälp att bli helt frisk så hör av dig på karolina@karolinapalmberg.se
eller 070-2260746

Mer från kunskapsbanken

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …

Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …

Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *