Karolina Palmberg

jag vill bli riktigt bra på

Jag vill bli riktigt bra på...

Jag vill bli riktigt bra på att …..är det sällan någon som säger.
De flesta vill tjäna mer pengar, ha en bra hälsa också vidare. Men tänk vad coolt om fokus var på att bli riktigt bra på något och att tjäna mycket penagar kom som en konsekvens av det eller hälsan. 

Tänk om vi istället fokuserar på det vi vill bli riktigt bra på?!

Och tänk in det vi tänker blir vår sanning & att det vi fokuserar på växer? jag vet att inom mentalträning pratar vi om att öva på något i 10 000 timmar och att det vi fokuserar på blir vi riktigt bra på. Jag tycker inte att det är helt orimligt att tänka så. Att hitta något som är riktigt intressant och nörda ner dig i det. Oavsett om det gäller att bli frisk från en ätstörning eller driva ett företag eller skapa förutsättningar för att som jag övar på just nu att lära mig att springa. 

Första steget i att lära mig springa är att lära mig att skutta – jag det är helt sant. och lite märkligt, men skutt bygger styrka i fötterna, balans och tillit till att kroppen landar i perfekt balans för att driva vidare i fart och med rätt teknik. 

Att skapa förutsättningar för att bli riktigt bra på något handlar också om att veta varflr vi vill göra vissa saker. vad är mortvationen och drivkrafterna bakom att vilja bli rik eller att leva ett hälsosamt liv eller något annat du önskar dig. 

☆☆☆Jag vill bli riktigt bra på att vara frisk☆☆☆

tycker många är ett märkligt påstående, när jag frågar om de vill vara riktigt bra på att vara friska. Vad betyder det ens? Jo jag tänker att du då måste göra många friska saker som ger dig möjligheter att vara riktigt bra på att vara frisk. De flesta som jag pratar med är riktigt bra på att vara sjuka, och nu menar jag inte att de väljer att vara sjuka från början utan full repsekt för att det är svårt och krångligt att böi frisk från en ätstörning eller ett självskadande beteende men jag tänker att det är ett intressant perspektiv att sätta upp som mål att ”jag vill vara riktigt bra på att vara frisk och utforska med nyfikna ögon vad det innebär för mig och vad jag måste göra varje dag och i varje situation för att uppfylla det önskemålet. 

Några ord om motivation

Magnus Lindvall säger att motivation är Why we do what we do. och att det betyder varför vi gör det vi gör. Jag håller med i många delar av det han berättar att motivation består av flera olika delar: sturktur, egenmakt och involvering, när alla delarna är på plats så skapas motivation. Genom olika system kan vi sätta upp strukturer för att främja vår motivation även de dagar vi inte har någon, att ha egenmakt äver sitautionen skapar också motivation och att vara involverad i besluten och hur det ska utföras skapar också motivation. Jag tänker att det är enkelt att skapa motivation utifrån denna modellen som heter: Self determination theory och den svarar på frågan: Hur hjälper vi människor att hitta sin egenmakt/ självbestämmande rätt och äga sina egna frågor. 

Att jobba med motivation är bland det roligaste och mest intressanta jag vet. Att hitta svaret på drivkrafterna och jobba enligt värderingar och att låta klienterna äga sina egna frågor och hitta sina egna lösningar, system och strukturer. 

Motivation kan komma inifrån och utifrån och genom att hitta säkra sturkturer som främjar att beteendet först blir av och sedan vidmakthålls skapas god och hlg motivation att fortsätta. 

Det mest provocerande jag vet är att höra att någon inte är motiverad därför kan de inte få det ena eller det andra. 

Jag tänker att det är vår uppgift som erbjuder beteendeförändringar på olika sätt att se till att de är tillräckligt attraktiva eller åtmistonde mer attraktiva än nu läget så någon som behöver blir nyfiken på ett perspektivbyte. 

Du behöver inte alltid älska det du gör men du behöver göra det tillräckligt många gånger så att det blir en god vana. 

Att vara motivera 24/7 alla dagar i veckan tror jag ingen är och det fina med att hitta stabila strukturer och mönster så gangar det motivationen även när det inte finns någon att tillgå. 

Motivationens 3 delar

motivationen 3 delar är : struktur, egenmakt och involvering 

Genom att använda dig av microvanor och hitta det allra minsta och första steget till att skapa en förändring och ta ett minsta myrsteg närmare ditt önskade läge skapar du egenmakt och blir involerad i prcocessen och genom att veta vad och när du ska göra olika saker svarar du automatiskt på frågna varför. Om du nu inte vet varför. 

 Genom att använda kroppens egna hrmoner skapar du belöningar som är starkare än alla yttre belöningar du kan tänka dig. Dopaminpåslaget efter att ha lyckats med något svårt är starkare än alla belöningar du kan tänka dig, alla lyckopiller eller presenter eller annat. Oxcitocyn påslaget när du varit tillsammans med någon som gett dig psykologisk trygghet genom  anntingen fysisk beröring eller beröring av känslor i ett positivt tillstånd. 

Genom att ta ett  själv▪︎an▪︎svar för din situation och din hälsa skapar du förutsättningar för att bli riktigt bra på något, vad det.

Motivation handlar om att skapa sig informtion och fakta om sin nuvarande situation och information och fakta om vad det är jag vill uppnå. 

Att vilja bli riktigt bra på något är riktigt coolt. 

Jag tänker att en bra övning är att skriva en lista på alla du kan komma på som är riktigt bra på något. 

på min lista skriver jag svenska skidlandslaget: damer och herrar- så många års träning och tudentalstimmar som de lägger ner för att bli riktigt bra på något. Alla deltagare i melodifeestivalen : tänk så många timmar de övar på att sjunga och dansa för var abäst när det gäller i maximalt 3 minuter. 

Benny Andersson gör musik – flera timmar varje dag och har under sin karriär skapat flera hits och melodier men det är inte det hanlyfter fram i en interjuv som svaret på frågan om hur han kan vara riktigt bra på att skapa musik. Jag går till pianot och sitter här i flera timmar och spelar och lyssnar och ibland dyker det upp något lite stycke som vill att jag spelar mera på just de noterna och så bygger jag på det och då blir det oftast en hit. 

det är inte så att det dyker upp en hit som han skriver ner utan det är beteendet som ger förutsättningarna för stycket att dyka upp. 

Laleh sa exakt samma sak i dokumentären om henne. 

Du kan göra din egen lista och du behöver inte visa den för någon men sedan kommer det intressanta delen; vilka efgenskaper och varför…drivkrafter finns hos dessa människor och hur kan du använda den kunskapen och blir riktigt bra på det du önskar dig?  

 

och vill du jobba vidare med ditt mindset så finns det här en ostnadsfri utbildning i podd format. 

 

en kostnadsfri utbildning i podd format:

https://miaanemyr.se/kom-igang/sluta-banta-borja-leva-platsoberoende-livsstilsutbildning/

& en länk till 32 avsnitt av en utbildningspodd som Mia Ånemyr & Annika Bergman och jag skapat. 

Allt för att du ska kunna bli riktigt bra på det du önskar dig! 
// Karolina  

 

Mer från kunskapsbanken

Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …

Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …

Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …

Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *