Karolina Palmberg

fetma hos 4a åringar ökar en tallrik med pommes

Övervikt och fetma hos våra 4a åringar

Övervikt och fetma är alltmer vanligt förekommande bland unga i världen och en av de främsta orsakerna till förlorade levnadsår. I artiklen i läkartidning från Läkartidningen. 2021;118:21107  skriver författarna att  förebyggnade och tidiga insatser behövs. 

Det beräknas finnas 150 miljoner barn med fetma i världen har gjort att  WHO bedömer att  barnfetma är ett av våra största globala hot mot folkhälsan. Därför är det viktigt att sätta in hälsofrämjande insatser på flera plan för att förbättra situationen. 

En kombination av hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet behöver uppmuntras. Mödra-, barn- och elevhälsans förebyggande insatser är av största vikt. Dessutom behövs program för omhändertagande av barn och unga som utvecklat fetma. 

Hälsovårdspersonalens kompetens behöver säkras och vårdkedjan kring barn med fetma behöver förtydligas. Både Socialstyrelsen och kunskapsstyrningsorganisationen arbetar nu aktivt med att skapa riktlinjer för barnfetma.

Enligt en amerikansk sammanställning behöver behandlingen av etablerad fetma omfatta minst 26 timmar totalt per år, gärna fler. Detta är svårt att uppnå inom en enda vårdnivå eller samhällsaktör. 

Samverkan inom hela samhället behövs, och insatserna bör initieras tidigt, eftersom man då har störst möjlighet att lyckas.

Vardagsmotion och kostvanor skapar goda förutsättningar

Frågan föräldrar och anhöriga sitter med är hur kan jag stötta mina barn på bästa sätt?

Det finns många bra svar på den frågan och den 1a är att barnen gör som vi vuxna gör och inte alltid som vi säger. 

  • Belöna med uppskattning och uppmuntran istället för med socker och godis. 
  • Grunda med goda vanor tidigt och satsa på vardagsmotion och rörelseglädje. 
  • Välj mat som är hälsofrämjande och mättande.

Referens:

Varför skriver du om överviktiga 4a åringar?

Jo, för att jag vet att dessa barn växer upp till överviktiga ungdomar och unga vuxna och en del av dem tar tag i sin övervikt antingen genom att utveckla bulimi eller hetsätningsstörning eller slutar att äta helt och hamnar i en svår anorexi. Alla diagnoser inom ätstörningsspektrat och lika svåra att behandla och skapar ett stort lidande för de drabbade och deras anhöriga. 

men det finns hopp och behandling och jag ser att övervikt och fetma har samma mindset som ätstörning i olika diagnoser, och en ätstörning sitter aldrig i vikten eller i siffrorna på vågen utan i huvudet och i tankar och käsnlorna kring kropp och din vikt. Du är inte din vikt och du kan förändra dina tankar och känslor och beteende. Sedna 2003 har jag arbetat med överviktiga barn och ungdomar och vuxna och jag vet att det går att förändra ätbeteende och tankar och beteende. 

Är du drabbad själv eller anhörig till någon som är drabbad?

Då har du kommit rätt- välkommen till mig, 1a samtalet är gratis. // Karolina 

Mer från kunskapsbanken

Sluta kämpa. Det går till en gräns och du vet att du behöver göra annorlunda och vid ett tillfälle gör du på …

Influencers slår tillbaka efter kritiken om smalhets En Tiktok-video riktar kritik mot influencers som går ner i vikt – och gör content …

Extrem hunger, en del i tillfrisknandet. Extrem Hunger: En Djupdykning i Kroppens Nödrop. Att känna hunger är en naturlig del av livet, …

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *