Hög ärftlighet bakom utveckling av ätstörningen ARFID: Tvillingstudie
Det pågåe mycket ny och spännande forskning om ARFID/ Selektiv ätstörning och forskaren Lisa Dinkler, postdoktor, Centre for Eating Disorders Innovation (CEDI), institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska institutet har publicerat nya resultat.
Lakartidningen.se
Arfid / Selektiv ätstörning
ARFID kännetecknas av ett kraftigt begränsat matintag som leder till att den drabbade inte uppfyller sitt närings- och/eller energibehov. Till skillnad från andra ätstörningar drivs inte ARFID i grunden av önskan att vara smal eller rädslan för att gå upp i vikt.
I stället drivs det restriktiva ätandet av sensoriska svårigheter, brist på intresse för mat och rädsla för negativa konsekvenser av att äta till exempel kräkningar elleratt sätta i halsen.
Befintlig data från tvillingregister
Eftersom ARFID/ SElektiv ätsötning inte kan registreras i journalerna har forskarna nyttjat befintliga data från Svenska tvillingregistret för att identifiera ARFID-fenotypen och kombinarat föräldrarapporterade symtom med ätstörningsrelaterade diagnoser och behandlingar från det nationella patientregistret samt förskrivna läkemedel från Läkemedelsregistret.
I en grupp av 34 000 tvillingar fann vi 682 barn som sannolikt hade ARFID då de var mellan 6 och 12 år. Prevalensen (2 procent) och könsfördelningen (ca 1:1) liknade dem som visats i tidigare studier
För att visa i vilken utsträckning genetiska och miljömässiga faktorer bidrar till utvecklingen av ARFID används tvillingdata registret.
Det finns en genetiska komponent och utslaget var mycket högt; Risken att drabbas av ARFID förklarades till 70–85 procent av genetiska faktorer, vilket placerar ARFID bland de mest ärftliga psykiska sjukdomarna. Dessutom verkar ärftligheten vara högre vid ARFID än vid andra ätstörningar.
ARFID / Selektivt ätande är inte ett val.
Genom att påvisa nyaste forskningen och resultat från tvillingstudier så vill jag medverka till att stigmatisering och skam och skuld känslor kring ätstörningar minskar.
Att har en ätstörning är inte ett val, patienter och anhöriga önskar sig bara en sak och det är att bli frisk. De vill har ett gott bemötande inom vården och de vill att de som de träffar har information, kunskap och erfarenheter.
Här finns hela artiklen från läkartidningen samt 2 referenser som är de senaste inom forskningsområdet:
https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2023/02/tvillingstudie-hog-arftlighet-bakom-utveckling-av-atstorningen-arfid/
- Chua SN, et al. Estimated prevalence of eating disorders in Malaysia based on a diagnostic screen. Int J Eat Disord. 2022;55(6):763-75.
- Dinkler L, et al. Etiology of the broad avoidant restrictive food intake disorder phenotype in Swedish twins aged 6 to 12 years. JAMA Psychiatry. Epub 21 feb 2023. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2022.4612.
Ätstörinngspodden om ARFID
https://shows.acast.com/atstorningspodden/episodes/arfid-den-okanda-diagnosen
Ätstörningsdiagnosen ARFID, undvikande/restriktiv ätstörning innebär att man av olika skäl låter bli att äta eller bara äter väldigt få livsmedel. Men till skillnad mot andra ätstörningsdiagnoser finns ingen rädsla för viktuppgång med i bilden. Istället kan det handla om bristande aptit, ett obehag inför vissa smaker, lukter eller konsistenser eller om en rädsla för att till exempel sätta i halsen eller kräkas. Diagnosen innebär stort lidande för den drabbade och dess närstående, men det finns väldigt lite hjälp att få. Lisa Dinkler, forskare vid CEDI (Center for Eating Disorders Innovation) vid Karolinska institutet forskar på ARFID och berättar i avsnittet om diagnosen och om nya studier som är på gång, och ger konkreta råd till föräldrar.
Lisa Dinkler kommer från Tyskland och bor sedan nio år tillbaka i Sverige. Hon skrev sin avhandling om restriktiva ätstörningar i samband med Neuropsykistriska funktionsnedsättningar, NPF.
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.