Karolina Palmberg

så blev jag frisk från min ätstörning

Så blev jag frisk från min ätstörning

Det går att bli helt frisk från en ätstörning, det är viktigt att veta att det går att bli helt frisk, även om det är svårt precis när du är mitt inne i det som drabbad eller anhörig. Med detta inlägg vill jag säga att det går att blir helt frisk. Hur ska det går att ändra på tankar? Hur ska jag göra och ur kan det vara möjligt att genom att jobba med tankarna,känslorna och beteenden att komma igenom och att bli frisk och vara helt frisk. 

Du kan bli helt frisk men du behöver sluta med en massa sjuka beteenden.

Att bli helt frisk från en ätstörning handlar om att skifta fokus från att vara sjuk till att vara frisk.

Att acceptera att du har en ätstöring och att du behöver hjälp. 

Det handlar om att vara nöjd med sig själv och det som är jag. Att vara som vara alla andra, men ändå vara helt unik. Självkänslan är superviktig, du är bra och duger som du är utan att prestera. 

Självkänslan hör inte ihop med att välja nyttiga alternativ, att inte äta förbjudna livsmedel, eller att undvika sociala situtaioner som innebär att äta fika eller middag. 

De betendena som du behöver sluta med är att värdera mat utifrån bra eller dålig mat, nyttigt eller onyttigt, räkna kalorier eller äta så mycket att det går jämnt upp med fysisk aktiviet eller andra kompensatoriska beteenden. 

Du behöver sluta med att jämföra dig med andra. 

Du behöver sluta ljuga och tala osanning för dig själv och andra. 

Du behöver sluta med att räkna kalorier

Du behöver sluta väga dig varje dag och basera på ditt intag på vad siffrorna på vad vågen visar. 

Du behöver sluta med alla beteende som vidmakthåller dina sjuka tankar och beteenden. 

Du behöver också sluta med allt som vidmakthåller ditt sjuka beteende. 

 

Hur ska jag göra för att bli helt frisk?

Det går att bli frisk från sin ätstörning, en process som tar tid och inte har ett riktigt slutdatum, som i på fredag är du frisk och sedan är du det.

Det går att bli frisk och fortsätta vara det, det krävs ett arbete över tid och att klara av utmanande situationer handlar om att våga att  använda mod och dina styrkor att utmana ens ätstörda tankar och känslor.

I många år har jag arbetat med många olika klienter och familjer. Att söka hjälp så fort som möjligt är viktigt, så att du kan börja förändra de tankar, känslor och beteenden som utvecklat ätstörningen från första början.

Ditt ätbeteende spelar roll

Det är viktigare hur vi äter, än vad vi äter och att vi äter spelar störst roll på vårt mående. Forskning visar att skapa en bra måltidsordning är det som fungerar i längden för att bli frisk från en ätstörning. Friskt ätbeteende är att vi äter i lite fortare i början och sedan avtar hastigheten; ätbeteendet är decelererat vilket betyder också att vår mättnadskurva följer det decelererade ätandet.

Vi blir mätta ca 15 minuter in i måltiden och håller oss mätta ca 3 timmar innan vi behöver fylla på igen. 

Den som har en ätstörningar äter i samma takt under hela måltiden, de äter linjärt. Vilket betyder att mättnadskänslan inte infinner sig under måltiden utan efteråt. Den som äter decelererat har kontroll men den som äter linjärt har svårt att äta lagom när det är ont om tid eller gott om mat, kontrollen över mättnad, matintaget och kroppsvikten går förlorad.


Frisk från en ätstörningSå här säger familjer som jobbat med mig.

Hej Karolina,

Det rullar just nu på fantastiskt här hemma, vi är över trösklar som rör både ätbeteenden, begräsningar kopplat till exvis chips, godis och annat som tidigare var helt otänkbart, och socialt ser vi också en superfin utveckling där Amanda bland annat börjat dansa ihop med en grupp igen. Vi föräldrar är nästan i chock, och försöker både vara uppmärksamma men också njuta av ett läge som vi nästan inte trodde att vi någonsin skulle komma till. Så just nu tror vi faktiskt att vi vågar avsluta för nu. 

Tack för fantastiskt fint stöd, det var precis vad vi behövde! 

Med vänlig hälsning, 

M och E

Hej, kommer du ihåg mig? 

Jag vet att du har träffat jättemånga patienter inom din karriär så jag vet inte om du minns en mexikansk kvinna som bodde i Borlänge och hade en 27 års kamp mot bulimi, men jag kommer komma ihåg dig forever.

 
Jag skriver för att du kom plötsligt till mina tankar nu när efter många år har jag kunnat gå på gymmet  för första gång och träna utan att tänka på vad andra tycker eller ”tänker” om min kropp, träna för att det är jätteskönt att känna mig starkare och kunna fortsätta lyfta upp min son som blir snart 5 år.
 
Jag kan äta utan att känna mig skyldig, jag tycker om min kropp mer och mer precis som det är. Du sa till mig någon gång att jag inte behöver  ”älska” den och  de ”mottot” har hjälpt mig i min resa. Resan började för 5 år sedan och  Du var den som satte fröet som hjälpte mig att besegra min ätstörning.  Idag har jag insett att jag är frisk från ätstörningen till fullo. 
 
Tack för att du fanns för mig, tack för att du hjälper andra!💓😃
 
Det går att bli frisk från bulimi och jag känner mig så stolt över det! Återhämtningen har sina toppar och dalar, serpentinvägar och allt möjligt, men varje steg till det rätta räknas, att bli fri från vad andra tycker om min kropp känns underbar, ibland dyker upp tankarna så klart när jag ser mina lovehandles på spegel medans jag gymmar men det finns inte äckel känslor kopplad till det, det blir mera som ” min kropp ser inte perfekt ut, men inga kroppar är det och  titta dina ben har blivit starkare, heja dig! ”.  Det tog mig 5 år att bli frisk till 100%  men du hjälpte mig med de första 70%! Hade aldrig kunnat lösa det själv. 
 
I ett samhälle fullt av filters och onåbara skönhetsidealer behöver vi mera som du. Vad du gör är så viktigt! 
 
Tack för att du finns  ❤
 
Stor kram.

En snabb sammanfattning och ett hejdå.

För mindre än ett år sen så uppdagades det att min dotter behövde hjälp. Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vilket datum det var, hjärnan har väl förträngt det. Jag kommer ihåg exakt var jag var och vad jag gjorde, men inte datumet, jag vet att det var i mars/april. En lärare ringde och sa att dottern brutit ihop och berättat, läraren ringde mig och jag ringde sen min dotter. Jag vet att det första jag sa till henne var, ”Du är inte ensam, vi klarar det här tillsammans”.
Självförebråelse, jag har sett men varför har jag inte SETT !? Jag ringde skolan, skolans kurator, ungdomsmottagningen, jag sökte till varenda Ätis i sthlm, där var det minst 6 månaders kötid, vilket gjorde att vi sökte till Uppsala -14 mil enkel resa. Där fick vi hjälp inom en månad. Sjukskriven och vab intyg lagom till 1/6.
Det har gått trögt, små, små framsteg, lika många steg tillbaka, hot om dagvård/inläggning. Kvällar och nätter som ridits av maran, ångestfyllda bilresor, tystnad, frustration, gråt.
Jag har varit principfast, frihet under ansvar, klara tydliga regler, 15 år och sommarlov med allt vad det innebär…
Gråt, rädsla, uppgivenhet och frustration när jag varit själv.
Själv har jag varit, jag har varit ensam med det här, ingen som växeldragit, ingen större hjälp från sjukhuset, inga direkta superframsteg heller.
Jag har läst böcker, jag har googlat, jösses vad jag googlat och bland alla dessa googlingar så kom jag över ett namn, Karolina Palmberg– ätstörningsexperten, ja nu jäklar, de får kosta vad de kosta vill, min dotters liv hänger på detta och jag vill känna att jag gjort allt i min makt om det går åt helvete.
Ett första samtal bokades in den 15 augusti, vi kände båda två att det här är nåt bra !
En/två veckor senare börjar dottern skolan.
Vi hade en klar och tydlig strategi, dottern fick förtroende. Efter ett par veckor började vi boka samtalen efter sjukhusbesöken för att liksom ”fånga upp”, bemöta ångesten, få verktygen. Tillslut ser vi en vändning, i november var vi senast på sjukhuset, inte hört ett ljud från dom. Karolina fanns där hela tiden redo att fånga upp oss i sin trygga famn.
I början av december kom mensen tillbaka.
Idag hade vi vårt sista samtal, nästan exakt 6 månader efter vårt första samtal. Nu ska vi stå på egna ben. Jag hoppas att vi inte hörs igen under dessa premisser, men
T A C K för allt stöd och support, T AC K för att du hjälpt mig att få min dotter tillbaka.
Evigt tacksam !
Jag vet att du finns bara ett samtal bort ❤️

Vill bara dela ❤️.

I höstas när BUP var nöjda med viktuppgången var ångesten som högst. Slag, sparkar och skällsord mot mig som mamma tillhörde vardagen. Kontaktade då Karolina Palmberg som sa, får ni upp henne fyra kilo till så får ni en ny tjej.
 
Jag tvivlade men tragglade på precis som innan och nu är vi nästan där. Inget våld sedan november, en gladare och piggare tjej som inget annat vill än att bli frisk 🙏🏻. Har till och med fått kramar, pussar igen och massor med söta sms. Vi jobbar fortfarande med en del fearfood men allt känns så mycket lättare nu när hon är med på tåget. Det finns en ljusning bakom allt det mörka även fast iallafall jag har haft svårt att tro det.
En dag, när ångesten var som högst i mörkaste november åkte vi ner till BUP akuten och i väntrummet satt denna text på väggen
”Ge aldrig upp. Världen behöver människor som har vandrat genom det svåraste och mörkaste. Som har burit det tunga. Som har fallit och rest sig igen. Som har fått starka ben och starka armar att sträcka ut till dem som går genom natten.”
Mina varmaste kramar till alla er medkämpar där ute ❤️

Jag måste göra alla friska grejer själv.

Det hjälper inte vad du än säger, jag måste också våga att göra alla grejer som vi pratar om. Äta 5-6 gånger varje dag och se att inget farligt händer. Jag måste gå emot impulserna att träna och till slut klingar impulserna som triggar ångesten av. Jag måste själv testa att allt det du säger är på riktigt och du inte bara vill lura mig att bli tjock och gå upp i vikt. Jag måste själv förstå att du vill mig väl och att du pratar med mitt frisk jag hela tiden. 

Jag har aldrig träffat någon på hela tiden jag varit sjuk som i varje samtal vänder sig till den friska delen i mig och pratar som om jag redan kunde allt och att vi redan sågs som om jag var frisk.

Vi i familjen vet inte vad vi skulle gjort utan dig och ibland skojar vi och säger ” vad tror du Karolina skulle sagt och alla säger samma sak.

Du kan ju alltid testa att vara frisk du är ju en mästare på att vara sjuk. I vår familj är du en viktig pusselbit och vi tänker på allt du gjort för oss som egentligen inte ville komma till dig. Kram ! Alla i familjen // A.A

Jag delar för att du ska veta att det går att bli helt frisk och jag delar för att du kan be om hjälp med vilken del som helst.

Om mig som ätstörningsexperten

Karolina Palmberg är utbildad beteendevetare med en Filosofie Magister i Kognitiv Psykologi. Jag är en expert på ätbeteende, måltidsordning  och livsstilhälsa. 

Inom ätstörningsvården i praktiken, fanns allt som jag läst i teorin på universitetet under 5 års studier. Allt jag lärt mig om hjärnan, kognitiv psykologi pedagogik och sociologi.  

Mat är medicin, du måste göra för att lyckas, utsätta dig för dina värsta utmaningar och du kan bli helt frisk!

Jag har sedan 20 år arbetat med ätstörningsbehandling, vård och konceptutveckling både i Sverige, inom Region Stockholm och Dalarna  och utomlands i alla. Jag har under hela mitt yrkesliv haft utvecklingsarbete och förändring fokus som röd tråd. Min drivkraft i arbetet är att se individer och familjer växa och utvecklas. 

En professionell coach med ett arbetssätt som är baseras på beprövad kunskap och lång erfarenhet. En samtalsmetod som ger klienterna resurser som egen makt och en förmåga att komma igen när det behövs. När du kontaktar mig så lyssnar jag utan att avbryta och vi kan tillsammans kartlägga nuläget och hitta nästa steg i processen

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *