Så blev jag frisk från min ätstörning
Det går att bli helt frisk från en ätstörning, det är viktigt att veta att det går att bli helt frisk, även om det är svårt precis när du är mitt inne i det som drabbad eller anhörig. Med detta inlägg vill jag säga att det går att blir helt frisk. Hur ska det går att ändra på tankar? Hur ska jag göra och ur kan det vara möjligt att genom att jobba med tankarna,känslorna och beteenden att komma igenom och att bli frisk och vara helt frisk.
Du kan bli helt frisk men du behöver sluta med en massa sjuka beteenden.
Att bli helt frisk från en ätstörning handlar om att skifta fokus från att vara sjuk till att vara frisk.
Att acceptera att du har en ätstöring och att du behöver hjälp.
Det handlar om att vara nöjd med sig själv och det som är jag. Att vara som vara alla andra, men ändå vara helt unik. Självkänslan är superviktig, du är bra och duger som du är utan att prestera.
Självkänslan hör inte ihop med att välja nyttiga alternativ, att inte äta förbjudna livsmedel, eller att undvika sociala situtaioner som innebär att äta fika eller middag.
De betendena som du behöver sluta med är att värdera mat utifrån bra eller dålig mat, nyttigt eller onyttigt, räkna kalorier eller äta så mycket att det går jämnt upp med fysisk aktiviet eller andra kompensatoriska beteenden.
Du behöver sluta med att jämföra dig med andra.
Du behöver sluta ljuga och tala osanning för dig själv och andra.
Du behöver sluta med att räkna kalorier
Du behöver sluta väga dig varje dag och basera på ditt intag på vad siffrorna på vad vågen visar.
Du behöver sluta med alla beteende som vidmakthåller dina sjuka tankar och beteenden.
Du behöver också sluta med allt som vidmakthåller ditt sjuka beteende.
Hur ska jag göra för att bli helt frisk?
Det går att bli frisk från sin ätstörning, en process som tar tid och inte har ett riktigt slutdatum, som i på fredag är du frisk och sedan är du det.
Det går att bli frisk och fortsätta vara det, det krävs ett arbete över tid och att klara av utmanande situationer handlar om att våga att använda mod och dina styrkor att utmana ens ätstörda tankar och känslor.
I många år har jag arbetat med många olika klienter och familjer. Att söka hjälp så fort som möjligt är viktigt, så att du kan börja förändra de tankar, känslor och beteenden som utvecklat ätstörningen från första början.
Ditt ätbeteende spelar roll
Det är viktigare hur vi äter, än vad vi äter och att vi äter spelar störst roll på vårt mående. Forskning visar att skapa en bra måltidsordning är det som fungerar i längden för att bli frisk från en ätstörning. Friskt ätbeteende är att vi äter i lite fortare i början och sedan avtar hastigheten; ätbeteendet är decelererat vilket betyder också att vår mättnadskurva följer det decelererade ätandet.
Vi blir mätta ca 15 minuter in i måltiden och håller oss mätta ca 3 timmar innan vi behöver fylla på igen.
Den som har en ätstörningar äter i samma takt under hela måltiden, de äter linjärt. Vilket betyder att mättnadskänslan inte infinner sig under måltiden utan efteråt. Den som äter decelererat har kontroll men den som äter linjärt har svårt att äta lagom när det är ont om tid eller gott om mat, kontrollen över mättnad, matintaget och kroppsvikten går förlorad.
Frisk från en ätstörning
- normal kroppsvikt ( BMI 19-24) Normalvikt bidrar till mental och fysisk hälsa.
- normala tankar på mat, kropp och vikt.
- normalt ätbeteende: 1 portion på 15 minuter Äta regelbundet och tillräckligt, genom att skapa en måltidsordning över dagen.
- inga förbjudna livsmedel
- tillbaka i skolan eller arbete
- använda dig av professionell coaching och kraftfulla frågor i kombination med ett aktivt lyssnande utan att avbryta.
- svara på frågor och funderingar utifrån fakta och forskning.
- använda övningar och teorier från en Tänkande miljö, Självmedkänsla och ACT i kombination med yoga och medveten närvaro och andning.
- vila och återhämtning i kombination med skola eller arbete ger meningsfull sysselsättning.
Så här säger familjer som jobbat med mig.
Hej Karolina,
Det rullar just nu på fantastiskt här hemma, vi är över trösklar som rör både ätbeteenden, begräsningar kopplat till exvis chips, godis och annat som tidigare var helt otänkbart, och socialt ser vi också en superfin utveckling där Amanda bland annat börjat dansa ihop med en grupp igen. Vi föräldrar är nästan i chock, och försöker både vara uppmärksamma men också njuta av ett läge som vi nästan inte trodde att vi någonsin skulle komma till. Så just nu tror vi faktiskt att vi vågar avsluta för nu.
Tack för fantastiskt fint stöd, det var precis vad vi behövde!
Med vänlig hälsning,
Hej, kommer du ihåg mig?
Jag vet att du har träffat jättemånga patienter inom din karriär så jag vet inte om du minns en mexikansk kvinna som bodde i Borlänge och hade en 27 års kamp mot bulimi, men jag kommer komma ihåg dig forever.
En snabb sammanfattning och ett hejdå.
Vill bara dela .
Jag måste göra alla friska grejer själv.
Det hjälper inte vad du än säger, jag måste också våga att göra alla grejer som vi pratar om. Äta 5-6 gånger varje dag och se att inget farligt händer. Jag måste gå emot impulserna att träna och till slut klingar impulserna som triggar ångesten av. Jag måste själv testa att allt det du säger är på riktigt och du inte bara vill lura mig att bli tjock och gå upp i vikt. Jag måste själv förstå att du vill mig väl och att du pratar med mitt frisk jag hela tiden.
Jag har aldrig träffat någon på hela tiden jag varit sjuk som i varje samtal vänder sig till den friska delen i mig och pratar som om jag redan kunde allt och att vi redan sågs som om jag var frisk.
Vi i familjen vet inte vad vi skulle gjort utan dig och ibland skojar vi och säger ” vad tror du Karolina skulle sagt och alla säger samma sak.
Du kan ju alltid testa att vara frisk du är ju en mästare på att vara sjuk. I vår familj är du en viktig pusselbit och vi tänker på allt du gjort för oss som egentligen inte ville komma till dig. Kram ! Alla i familjen // A.A
Jag delar för att du ska veta att det går att bli helt frisk och jag delar för att du kan be om hjälp med vilken del som helst.
Om mig som ätstörningsexperten
Karolina Palmberg är utbildad beteendevetare med en Filosofie Magister i Kognitiv Psykologi. Jag är en expert på ätbeteende, måltidsordning och livsstilhälsa.
Inom ätstörningsvården i praktiken, fanns allt som jag läst i teorin på universitetet under 5 års studier. Allt jag lärt mig om hjärnan, kognitiv psykologi pedagogik och sociologi.
Mat är medicin, du måste göra för att lyckas, utsätta dig för dina värsta utmaningar och du kan bli helt frisk!
Jag har sedan 20 år arbetat med ätstörningsbehandling, vård och konceptutveckling både i Sverige, inom Region Stockholm och Dalarna och utomlands i alla. Jag har under hela mitt yrkesliv haft utvecklingsarbete och förändring fokus som röd tråd. Min drivkraft i arbetet är att se individer och familjer växa och utvecklas.
En professionell coach med ett arbetssätt som är baseras på beprövad kunskap och lång erfarenhet. En samtalsmetod som ger klienterna resurser som egen makt och en förmåga att komma igen när det behövs. När du kontaktar mig så lyssnar jag utan att avbryta och vi kan tillsammans kartlägga nuläget och hitta nästa steg i processen
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.