
Hjälp jag kan inte sluta hetsäta
Det är lätt att halka in på fel väg, att kliva in genom en ofarlig portal som sedan visar sig leda rakt i et tmörker, ett mörker som är svårt att ta sig ur själv, men det går me drätt hjälp, mindshift och en hjälpande hand, ett uppmuntrande ord. Att blir frisk från Bulimi handlar om att välja det friska varje dag , varje val och varje måltid. Att jobba tillsammans med andra och ge sig själv möjligheter att lyckas är en av nycklarna till att sluta hetsäta och kompensera med kräkningar. laxeringsmedel eller kompensatorisk hög fysisk aktivitet.
Det börjar alltid med en beteendeförändring
Att börja äta på ett normalt sätt är ett av de första stegen mot att bli frisk från bulimi eller annan ätstörning. Men att bli frisk har med så många andra orsaker att göra än med maten. Vägen ut kan vara lång och svår och finnas kvar lågt efter det att det slutat att synas på mängden mat och vilka livsmedel som ligger på tallriken.
Bulimi handlar om att hetsäta, onormalt stora mängder mat på kort tid och sedan göra sig av med maten. Dessemoellan handlar det om att äta restriktivt och ofta selektivt och att välja nyttiga livsmedel som skapar underskott och sug. Bulimi drabbar oftas de i övre tonåren men mörkertalen är stora då Bulimi och hetsätning är förknippat med skam och skuld och det tar ca mellan 4-7 år tills någon söker hjälp.
Bulimi och hetsätningsstörning är lika allvarliga sjukdomar som anorexi eller den selektiv aätstörningen men tillstånd som inte alltid syns utanpå.
I en Bulimi diagos kan det handla om att vara i olika faser och i olika beteenden. I svältfasen är rädslan för att börja äta extrem efterosm suget efter att hetsäta kickar in och tar över, i hetsätningsfasen handlar det om att äta okontrollerat och oftast på de livsmedel som är förbjudna och icketillåtna i svältfasen. Extrem träning och nyttigt ätande kan vara en 3e fas och det går inte att säga att den ena eller andra dominerar utan en person med bulimi rör sig emellan, utan egentliga pauser.
En person med en bulimi vill inget hellre än att vara frisk och kunna äta regelbundet och tillräckligt.
Maten är ett sätt att dämpa ångest
I Bulimi handlar det om att använda maten som ett sätt att dämpa ångest mer än ett sätt att banta. Att hantera känslor och tankar, en person med bulimi har masor av kunskaper om hetsätning, svält och kräkningar och de vet att det inte är bra men har svårt att komma ur de hindrande antaganden och osanna tankarna om mat kropp och vikt. En bulimmi handlar om att genom mat och ätande hantera ångest och oroskänslor genom att äta enorma mängder mat och tappa kontrollen och genom olika sätt kompensera. Att skärpa sig och bara börja äta är inget bra perspektiv på att lösa probelmen på.
Maten är central i en ätstörning och att bara börja äta är inte så bara. Det svåra med att bara börja äta är att mättnadskänslorna har försvunnit och hunger och sug har tagit över. Att hitta ett normalt och balanserat intag är A och O för att stoppa hetsätningar och det allra 1a steget är att sluta kompnsera så att kroppen får möjlighet att återställa sig och inte var ainställd på svält och kompensation, att hitta andra sätt att lindra ångest och orostankar och att hitta möjligheter att skapa lugn och ro och öka oxcitocynet så att nervsystemet kan ge signaler att det inte är farligt utan lugnt och tryggt.
Skam och skuld och äckel
Det finns många beskrivningar om att det är skamfyllt att ha bulimi och hetsätningsproblematik. Det är ingen fas som någon går igenom utan en ätstörning är en allvarlig psykiatrisk diagnos och det skulle vara något som går över av sig själv eller vääxa bort är en myt och ett förminskande. För att bli helt frisk krävs det ett jobb med acceptans, en vilja till förändring och ett bra team runt omkring som kan hjälpa till med fakta och information om mat, vikt, ätbeteende och måltidsordning.
Äckelkänslor är nära förknippat med kroppshat och lågsjälvmedkänsla, äckel över olika soreters beteenden, äckel över förmågan att kunna äta stora mängder mat och äckelkänslor över att misslyckas vilket leder till mera skam och skuld och mera äckelkänslor.
Vi uppmanas till olika ätstörda beteenden
Vart du än går så uppmans du till att förbättra ditt utseende, med bara några små förändringar. Drömkroppen, drömjobbet, fullkomlig, att allt ska vara perfekt. En bild osm sociala medier hjälpsamt sprider till dig så du kan shoppa mer, träna mer äta mer hälsosamt också vidare. Det finns inget som är perfekt eftersom allting ändrar sig hela tiden. Men ett life hack är att ifrågasätta och tänka: Duger jag? och svaret är JA!
Vi lever i ett egoistiskt ätstört samhälle och att du då ställer dig frågan om du duger och svaret alltid är JA! då har du börjat göra en liten men kraftfull revolution. Ja jag duger och det är det som räknad vad jag själv tänker om mig själv.
Släpp svälten och vinn livslust
Det kommer inte att finnas någonting som jag kan skriva i dett inlägg som kommer att får dig att ändra ditt betende eller dina tankar, det som kanske kan hända är att du blir nyfiken på ett annat sätt att tänka, känna och göra. Exepelvis att släppa taget om svälten och vinna livslust, Du behöver känna igen dig i det du tänker och det du upprepar som tankar blir dina sannaingar och ju fler gånger du tänkt samma sak desto sannare känns tankarna och känslorna. Att skapa igenk¨ännig och distans från ätstörningens inre röst ger dig möjligheter att skapa nuýa känslor, tankar och beteenden. Det finns massor av åsikter, erfarenheter och sätt att bli frisk från en bulimi, anorexi, hetsätningsstörning, eller ortorexi, och det gemensamma är att våga släppa taget om svälten och ge kroppen tillräckligt mycket näring och i lagom ordning och i lagom portioner. skapa rutiner för sömn och återhämtning och fysisk aktivitet. Skifta mindset från sjuk till frisk och att skapa försåelse och hopp för framtiden.
Att börja med att sluta svölta är 1a steget, som förändrar allt.
Kroppen trivs med att vara i balans och vill ha lagom mycket av alltig, normalt ätande, normal måltidsordning och normalt med saker att göra. Lagom är ett uttryck som passar bra in på vad kroppen önskar sig. Hjärnan däremot söker av omgivvningen hela tiden för faror och hot och skapar tankar och känslor om vad osm har hänt i dåtiden och scenarier om vad som kommer att hända i framtiden, är det dessutom en ångestfylld och hjärna i svält så kan vilka scenarior som helst spelas upp.
Så min rekommendation är att släppa svälten och vinna livslust.
Skapa friskhet med hjälp av perspektivbyte
Mat är medicin och din uppgift är att äta. Genom ett regelbundet och tillräckligt ätande och hitta din struktur och dina rutiner och ditt sätt att äta skapar du ett starkt självförtroende en god självkänsla och en positiv självbild.
Måltidsordning är A och O – frukost, lunch middag och 2-3 mellanmål, är det som min erfarenhet säger leder till normalisering av ätbeteende och en normal vikt och inga konstiga ätstörda tankar.
Frisk från Bulimi:
- Acceptera att det finns ett problem med mat, ätande, hunger och mättnad
- Använd tekniker inom självmedkänsla och var din egna schyssta kompis.
- Acceptera din vikt.
- Måltidsordning är A och O, att äta regelbundet och tillräckligt.
- Skriv din lista på förbjudna livsmedel och börja öva på att lägga till utifrån den.
- Inget kompensatoriskt beteende, kräkningar, laxermedel, fysisk aktivitet eller svält.
- Följsamhet och tillit till att det fungerar.
- Tankar på mat kropp och vikt styr inte ätandet.
- Läs om hur andra har gjort.
- Hör av dig till mig – Kontakta Karolina
och vill du ha min hjälp: 070-2260746
Mer från kunskapsbanken
Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …
Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …
Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …
Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.


Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.


Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.
