Karolina Palmberg

Yoga och meditation

Hur effektivt är yoga?

Yoga visar positiva effekter på allmän hälsa, som stresshantering, psykisk hälsa, sömn och balans. Studier indikerar till exempel att yoga, liksom annan fysisk träning, kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket och hjälpa till att minska oro och depression

Yogahjärnan av Christina Andersson

Nu mer än någonsin behöver vi en guide till hur vi kan uppnå ökad närvaro, i kombination med compassion, självmedkänsla  i vår vardag. Boken yogahjärnan beskriver en process för att nå förståelse för hur uråldriga yogaiska övningar är relevanta för  ett balanerat liv i dagens värld. Boken beskriver hur du kan vara den bästa versionen av dig själv med närvaro, ro-styka och compassion. Att använda Maslows behovstrappa och att vi gör vårt jobb på yogamattan för andras skull är ett spännande perspktivbyte. Att vidga synen på självmedkänskla att också inkludera andra. Att det som du gör på yoga mattan kommer andra till del, genom att du utvecklar din yogiska del av hjärnan till djupare försåelse och medkänsla om dig själv och andra. 

Varför Karolina är yoga + coaching = sant

jag älskar både yoga och coaching med allt vad det innebär. Att när vi yogar och andas och utövar mindfulness så når vi ett tillstånd som inte styrs av våra tankar och begär, en fristad med ökad glädje, ökad närvaro och en känsla av att vara tillfreds. Samma känsla hittar vi ett en bra samtal, ett samtal där du får tillgång till ditt självständiga tänkande. Inom psykologisk forskning ser vi betydelsen av att nyttja den psykologiska tryggheten för att göra förändringar och våga tänka nya tankar och byta perspektiv. Att vara i sin yogahjärna betyder att vara i jämvikt att se hoppfullt på tillvaron, meningsfullhet och tillit till sig själv och andra. Att nyttja yogahjärnan handlar om att utveckla yogiska strategier för att stärka sin grundtrygghet och att det i sin tur vilja bidra till andras välmående. Att komma i kontkat med yoga hjärnan handlar om att vara i kontakt med fokus, närvaro och koncentration. Vara förankrad i kroppen och att det finns fler beståndsdelar än våra egna tankar, knslor och beteenden. 

Motsats till yogahjärnan är stress, fysisk och psykisk. Ett tillstånd som leder till psykisk ohälsa och en oförmåga att visa ödmjukhet och respekt för andra människor. 

Yogahjärnan främjar också vår psykologiska flexibilitet och innebär att vi kan hantera och sortera bland uppkomna känslor och samtidigt hantera och reglera så att livet känns hanterbart. 

Kort om yogans historia

Yogiska traditioner sträcker sig flera tusen år tillbaka i Indien och den moderna epok som vi kallar för yoga är ca 150 år gamal och kom till västvärlden. Yogan växte fram ur en filosofisk tradition, med inslag från hinduism och buddism. 

 I sverige tränar ca 1 miljon människor någon form av yoga och forskningen har kommit ikapp det som varit en vetskap i flera tusen år. Genom yogan kan vi lära oss styrka och balans, rörlighet och stärka andningsapparaten. Upplevele av återhämtning och frånvaro av stress är andra andledningar till att yogan har blivit så populör i Sverige och i västvärlden. Yogiska traditioner tar ett helhetsgrepp om att främja hälsa och välmående och att utöva yoga visar minskad ångest och och stärka psykisk hälsa. Yogiska traditioner påvisar att en noggrann intelligent system baserad på djup förståelse för hur vår kropp och vårt sinne fungerar och att det dessutom finns en kppling mellan de två systemen. Alltså vi kan påverka kroppen med vårt sinne och vice versa. 

Yogan är endast effektiv om du utför den!

Det går inte att prata yoga, utan yoga ska göras, men hur det går till och vad du gör beror på vilka effekter du vill uppnå. 

Yoga kan användas som komplement till behandling av ätstörningar, PTSD eller annan psykisk ohälsa. Yogan öppnar upp en annan värld, en värld som kan vara obeväm och obekant i början men ju mer du övar ju mer hemma kommer du att känna dig. 

Yoga är att andas, att röra på kroppen och att låta de medvetna tankarna ta större plats och lämna utrymme för att ångest och oro inte längre kan existera samtidigt. Andetaget guidar dig i rörelsen, riktinig och relationen till dig själv och andra. Yogan öppnar upp ditt hjärta och är hjälpsam i kontakten med ditt sanna jag. Yogan hjälper dig att grunda din kropp, ditt sinne och dina irrationella och intellektuella tankar. 

Ju mer kunskper du har om de yogiska teknikerna desto enklare är de att utföra och desto större effekter får du. 

Jag menar att du kan välja en andningsmeditation, en kriya eller en mantrameditation och öva på den och bli riktigt bra och upprepa den ofta och ta del av dess effekter, det menar jag med att ju mer kunskaper du skaffar dig desto större effekter får du. 

Ju mer sjävkänsla skapas och du ditt självförtroende ökar och självmedkänsla om dig själv och om andra. 

 

 

Kundaliniyoga är min favorityoga

Kundaliniyoga är min favorityoga, då den innehåller allt jag behöver för att må bra. 

Jag lyssnar på min kropp och mitt sinne. 

Vad jag vill och vad jag vill lämna efter mig. 

Hur jag vill leva mitt liv och om jag gör min grej eller om jag lever mitt liv som jag tror andra vill att jag ska leva 

Varje Yogapass innehåller 3 komponenter: 

  • Attityder / inställning  : Varför gör jag det jag gör? Genom att praktisera det långa djupa andetaget, in och ut genom näsan. Jag låter bröstkorgen fyllas och tömmas som en våg som böljar in och ut. 
  • Linjering: stabilserande energi. genom rörelse ökas balansen och harmonin i muskler och leder. Inget ska göra ont, utan mjukt och krleksfullt och omtänksamt. Linjering handlar också om vilken kunskap jag behöver för att fatta viktiga beslut. 
  • Agera: vad behöver jag göra? Hur kan jag utföra min uppgift? 

Jag släpper på det jag inte längre behöver och låter gå av allt jag inte längre har behov av. 

 

 

Yogan hjälper oss att komma till ro och läka.

Om du bär på ett trauma i kroppen efter långvarig stress eller ett enstaka traumastiskt tillfälle då kan yogan och medveten närvaro vara hjälpsamt. 

Andningsövningar skapar trygghet. Psykologisk trygghet. De långa djupa andetagen ger rymd och en mjukhet i kroppen efter en stunds upprepning. Andetagen skapar självmedkänsla och acceptans av kroppen sinnet och nuet. Det går inte att vara stressad samtidigt som du andas djupt. in och ut genom nästan eller in genom näsan och ut genom munnen. 

medveten närvaro: acceptans av var kroppen befinner sig just nu. 

andning synkroniserat med rörelser: att andas i takt med rörelse skapar lugn och släpper på spänningar och negativ stress och stänge rner vårt alarmsystem. andning och rörelse ger oss en känsla av lätthet och att släpper på instängda känslor, hopplöshet och meningslöshet, offermentalitet och att vi upplever oss som drabbade av olika saker. 

Yogan ger oss också kunskaper om hur just min/ din kropp reagerar vid fara och stress, var i kroppen sitter ångesten? Hur känns det när jag andas fort och okrontrollerat och upplever jag inlärd fara i olika situationer eller är den akut och verklig? Att framkalla snabb andning, puls och hjärtklappning är yttreligare ett sätt att verklighetskolla om du är i akut fara eller om det är en inlärd situation?Hur börjar man då?

Hur kommer man i kontakt med sig själv i ett emotionellt kaos? Hur går det till att ens börja medveten andning, närvaro, fokus och koncntration? Är det dyrt och krånligt att komma iväg på en yogaklass. 

Jag svarar nej på alla frågorna. det är inte svårt att komma igång men det krävs lite engagemang och tid. Låt dig inte nedslås av att du kanske inte hinner eller har tid, att du inte har en yogastudio eller ett rum du kan stänga in dig i, eller så har du det. 

jag markerar för mig själv att när jag sitter/ ligger på mitt fårskinn då ” ska jag meditera/ yoga” Om jag inte vet vad jag ska göra så kan jag alltid göra en Kirtan Kriya ” Sa Ta Na Ma ”

KIRTAN KRIYA ÄR EN KLASSISK mantrameditation från kundaliniyogatraditionen som spreds till väst av den indiske yogin Yogi Bhajan i slutet av 60-talet.

Meditationsformen kirtan kriya sägs vara extra bra för att bryta negativa mönster och skapa förändring, då det är en meditation som enligt traditionen skapar mental balans i sinnet och som stimulerar och skapar nya kopplingar mellan höger och vänster hjärnhalva. https://www.yogafordig.nu/yoga/kirtan-kriya-sahar-gor-du/ 

https://youtu.be/Zg9NOOM2neA 

och vill du yoga med mig så finns det flera korta yogapass på min youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCFoRIMH_OzF9Pjm0lGw14jg ( karolina palmberg/ youtube) 

och vill du veta mer om yoga för ätstörningar och självskadande beteende så hör av dig// karolina 

 

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *