Karolina Palmberg

Bli frisk från ätstörning med hjälp av traumateorier, yoga och mentalträning

Bli frisk från ätstörning med hjälp av traumateorier, yoga och mentalträning

I min blogg handlar inläggen oftast om hur du kan med hjälp av dina tankar, känslor och beteenden och bli frisk från ätstöring och självskadande beteenden. Genom perspektivbyte och att fokusera på personlig transformation/ förändring. Dina önskemål, ta reda på fakta och information du behöver ha för att uppnå dina mål och önskningar och genom microvanor fira dina framgångar. 

Du är inget träd du sitter inte fast.

Detta citat skrev jag på sociala medier och ja det är faktiskt sant. Vi kan välja att förflytta oss precis vart vi vill och göra vad vi vill och tänka vad vi vill. Detta citat visade sig vara provocerande, men det är sant. 

Du kan programmera din hjärna att tänka och tro och göra precis vad du vill och det är bara du som bestämmer vad du ska tänka. 

Jag säger inte att det är enkelt med mental träning eller att styra över sina tankar, känslor och beteenden, de flesta tankar har vi tänkt så många gånger att vi inte ens reflekterar över att vi tänker dem. Men allting har startat med en tanke över att göra en förändring och göra något annorlunda och då kan du också använda tankems kraft till att förändra till en situation som du vill ha istället för att fortsätta vara i en situation som du inte vill ha eller vara i. Du är inget träd, du sitter inte fast. 

Mat är medicin, utan mat kan din hjärna inte fungera. Du behöver äta mat för att bli frisk.
Det går inte att tänka sig frisk.

En ätstörning oavsett vilken form den tar sig uttryck handlar om det om att inte äta eller äta, hur mycket eller vilka produkter, för lite för mycket eller inte alls.

Det finns många beröringspunkter och likheter mellan de olika typerna av ätstörningarna. Skillnaderna mellan att hetsäta och svälta ligger i sättet du väljer för att uppnå en smalare kropp eller en lägre vikt. Vare sig du svälter eller hetsäter är du på kollisionskurs med kroppen. 

Att höja sin livskvalite är att ge kroppen den mat och näring den behöver. Det finns inga enskilda livsmedel som kan göra dig frisk utan det är en kombination av variation och tillräckligt ätande som blir summan, frisk och att att kroppen sköter sig själv.

Att du genom mat och ätande kan lita på kroppens signaler, behov, känslor och istället för en yttre falsk trygghet kan lita på en inre styrka och en kroppsvänlig livsstil.  

När du inte vågar känna efter hur du mår så är det också svårare att att känna hunger och mättnad eller andra fysiska symtaom. Att erkänna att mat är medicin och att du behöver hjälp då har du kommit en bit på väg mot att styra dina tankar, känslor och beteenden. 

Det finns inget facit, inga garantier eller bekräftelser eller bevis på att det jag skriver är sant eller fungerar för dig, det som finns är rekommendationer från andra och ca 20 års erfenheter.

Alla jag träffar, drabbade eller familjer vill ha bevis och garantier för att det jag säger är sant och fungerar, men jag kan inte ge dig det. Jag kan säga att de jag träffar kan få tillräckliga garantier att det åtminstone kommer att bli bättre, annorlunda och i de flesta fall riktigt bra. 

Det är männskligt att vi söker garantier och bevis på att det är värt att göra något annorlunda och om du läser den här bloggen tänker jag att du är både nyfiken och redo att ta reda på fakta och information för att bli frisk från en ätstörning eller ett självskadande beteende eller nyfiken på hur det kan gå till. 

Vägen ut ur ett beronde eller ett skadligt beteende är alltid lång och krokig och ingen quick-fix. 

Det finns inga genvägar men många små steg på vägen leder fram till ditt önskade läge. 

Det går inte att vara nog tydlig både i kontakat med dig som drabbad, familjer eller dig som läser detta av andra anledningar. 

Jag är helt övertygad om att det går att bli helt frisk från ätstörningar och självskadande beteende med hjälp av trauma teorier, yoga och mental träning. Du får göra jobbet och jag stöttar dig!  

Så var går skiljelinjen mellan friskt och sjukt

Ingen vet det, det är snarare ett upplevt tillstånd att du väljer det friska och det normala framför det sjuka och det onormala. Vad  vinner du på att forsätta att tänka sjuka tankar, tankar som håller dig fast och som skapar ohälsa genom konsekvenserna av svält eller hetsätning? 

Kan det vara så att maten blivit en flykt från det som verkligen är jobbigt? Att det är tryggast att bara äta lite eller inte alls ? 

Ätstörning kan också vara ett effektivt skydd mot känslan av att bli påkommen, att jag egentligen inte är så smart som alla tror, att jag jag är en bluff och att jag kan skylla på att vara sjuk är enklare än att jobba med mina mentala strukturer, skapa självsnälla tankar, leva mitt liv som jag vill utan att någon annan ska styra och ställa, att jag har jobbiga saker och lidande att det är orättvist och att jag inte heller när jag är frisk kommer att uppnå allt jag vill.

Skiljelinjen i att vara frisk eller sjuk är flytande och att välja det ena eller det andra är hårt uttryckt och orättvist eftersom ätstörningar är en sjukdom som kräver behandling och inte bara vilken behandling som helst utan rätt behandling med hjälp av någon med erfarenheter och kunskaper om:

  • mat och ätande är medicin,
  • en normal kroppsvikt är hjälpsamt
  • och att hitta en meningsfull sysselsätting ingår i att leva ett friskt liv.

Traumateori

I Basel van der Kolks bok- The body keeps the score, får vi lära oss om hur sinnet, hjärnan och kroppen samverkar i att transformera/ förändra traumat i kroppen. Att vi behöver använda oss av vår kropp för att förändra våra tankar och känslor, men inte på ett destruktivt och negativt sätt utan utifrån hur  kroppen minns.

Trauma handlar om en händelse som du blivit utsatt för och orsakat fysiska förändringar i din hjärna särskilt i den del av din hjärna som tar hand om njutning, anknytning, kontroll och tillit. De skador som orsakas av trauman kan repareras med en rad olika metoder, neuroplascicitetsterapi/ mental träning, mindfulness och yoga. 

Trauma teori handlar om hur hjärnan uppfattar hot och farliga situationer, hur kroppen och sinnet försvarar sig genom olika försvaremekanismer, där fight, fight, freeze är de mest kända och de som vi använder oss av i hotfulla och obehagliga situationer. Att du genom kunskap hittar ditt sätt att lösa dina trauman är en viktig del i kunskaperna om trauma teorier, att du genom kunskap och information och själveldarskap använder det du lär dig så att du kan omsätta teorier till praktiska kunskaper och hitta ett hållbart tillitsbaserat självledarskap. 

Att lära känna hela din kropp, och inte bara vara i huvudet och dina tankar handlar om att vara på en inre upptäcksresa. att reagera på kroppsliga behov, så som sömn och vakenhet, uttråkad och glad, mätt och hungrig, behov av att gå på toaletten eller att fylla på med ett glas vatten. 

Traumateorier är hjälpsamma och praktiska och ger dig möjligheter att hitta det du vill göra och vara. Genom kunskaper om hjärnans olika uppgifter och delar och basala kuskaper i näringslära och hur kroppen fungerar kommer du att hitta ditt sätt att hantera vägen ut ure n ätstörning eller ett självskadande beteende. 

Coaching och Yoga/Mindfulness som traumabehandling vid ätstörning och självskadandebeteende.

Jag tänker att varje samtal och varje yogapass handlar om 3 delar: 

  • Att öppna upp hjärtat så att du kan hitta din attityd/ inställning / din INTENTION och ditt VARFÖR. 
  • Linjering: genom stabilsering av rörelser i muskler och leder, i tankar och känslor, hitta din linje och balans, skaffa dig kunskap du behöver för att fatta kloka beslut.
  • Agera: skapa handlingskraft för att kunna utföra uppgiften som du vill som svarar på frågan varför.

Yogan och andningen hjälper oss att komma till lugn och ro.  Coachingen hjälper oss att svara på kraftfulla frågor och tillsammans blir de en oslagbar kombination. 

Genom fakta och information, äta riktig mat på regelbundna tider och skapa sig en förståelse för kolhydrater, fett och proetiner, så är skapas en lugn och tryggbas att utgå ifrån istället för kaos kris och panik som kommer ifrån svält och hetstäningar. 

Återigen du kan tänka klart och bra genom att äta tillräckligt mycket och genom mental träning kan du träna dina tankar och tänka och känna och agera.  

Slutligen vill du ha min hjälp så ringer du mig på 070-2260746// Karolina 

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Kundaliniyoga för kroppsacceptans och självkärlek Enligt yogisk filosofi består vår kropp och allt annat i universum av en och samma livsenergi, på …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *