Arfid, selektiv ätstörning

CEDI publicerar ny forksning om Arfid, selektiv ätstörning

Idag publicerade CEDI den första tvillingstudien om ARFID, Selektiv ätstörning som visar att 70–85% av risken att utveckla ARFID kan förklaras av genetiska faktorer. 

ARFID, kan förklaras av genetiska faktorer.

Detta placerar ARFID bland de mest ärftliga av psykiatriska störningar. Dessutom kan ärftligheten av ARFID till och med vara högre än för andra ätstörningar. 

Resultaten från CEDI visar att genetiska studier av ARFID har enorm potential att hjälpa oss att förstå dess underliggande biologi.

Lika viktigt är att våra resultat visar att ätstörningar som ARFID inte är ett val. En person väljer inte att utveckla ARFID, och en förälder får inte deras barn att utveckla ARFID. Vi hoppas att denna kunskap kan bidra till att minska stigma och skuld kring ätstörningar. skriver CEDI på sin facebooksida. 

Läs studien här:

Läs hela studien här: https://jamanetwork.com/…/jamapsych…/fullarticle/2801119

Studien – 

Nästan 17 000 tvillingpar födda mellan 1992 och 2010 deltog i studien. 682 barn med Arfid mellan sex och tolv år kunde identifieras. Tvillingpar födda mellan 1992 och 2010 deltog och resultatet visar  att den genetiska komponenten för att få Arfid är hög, 

79 procent. ”Den här studien tyder på att Arfid är mycket ärftligt och det förvånade oss faktiskt. Den genetiska komponenten är högre än för andra ätstörningar och i paritet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel autism och adhd”, säger Lisa Dinkler.

https://www.svd.se/a/y6O2jE/atstorningen-arfid-mycket-arftlig

Kort information om ARFID

Att förstå någon med ett selektivt och restriktivt ätande kan vara  väldigt ångest skapande för omgivningen. När ett barn eller ungdom uppvisar ett selektivt ätande skapar det oro hos anhöriga,  eftersom det inte handlar om en ” vanlig ätstörning”. Den selektiva ätstörningen finns som en egen diagnos sedan 2013 i DSM5. 

och skiljer sig åt då kriteriet viktfobi eller rädsla för viktuppgång inte finns med. Afrid är en ångestproblematik som går ut över maten och behöver behandlas på ett annat sätt än hur specialistvården behandlar de andra ätstöringsdiagnoserna.

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2018/09/arfid-restriktivt-atande-utan-radsla-for-viktuppgang/

Hur ser då diagnoskriterierna för ARFID ut? 

För det första ska det föreligga påverkat ätbeteende och bristande energiintag, som leder till ett eller flera av följande:

 • signifikant viktnedgång (eller utebliven förväntad viktuppgång hos barn och ungdomar som fortfarande växer)
 • signifikant näringsbrist
 • behov av sondnäring eller näringstillskott för att bibehålla kroppsvikten
 • inverkan på psykosocial funktion.

I DSM-5 ges också några exempel på vad som kan ligga bakom det hela, t ex generellt ointresse för att äta, undvikande baserat på sensoriskt obehag förknippat med vissa födoämnen eller oro för t ex kräkningar eller att sätta i halsen vid födointag.

 

Hur kan jag hjälpa dig som har ett barn med ARFID?

Karolina vi behöver hjälp, vi vet inte längre vad vi ska servera. Hon vill bara äta en sorts pasta, inga grönskar för de smakar och luktar konstigt och nu kan hon bara äta hemma och vägrar äta i skolan, fast vi ordnat specialkost. 

Hon har alltid fått höra att att hon är petig med maten  har väldigt känsliga smaklökar och ett starkt doftsinne samt en enorm rädsla för att kräkas och att sätta i halsen. 

Det finns en rädsla för att äta då rädslan för att kräkas finns med dagligen, men hon kan äta glass och chips och rostade mackor. 

Vad ska vi göra? 

Hur får man hjälp med detta då det inte handlar om en utseendefixering. Personen behöver speciell hjälp med stor kunskap kring Arfid den selektiva ätstörningen.

Vad kan vi göra som föräldrar?

 • Våga prata om vad det är som fungerar och vad som inte fungerar
 • Våga erbjuda smaka saker som hon tidigare inte vågat äta, något som kan resultera i att hon lär sig att tycka om saker hon tidigare inte gillade.
 • Ta kontakt med andra som har barn i samma situation
 • Acceptera nuet och fokusera på det som fungerar utanför mat situationerna.
 • Hitta sätt att få i henne tillräckligt med näring oavsett vilka produkter det det viktiga är att hålla energinivåerna i kroppen så hon/ han kan fortsätta att växa, sova och följa med i skolan- allt annat kommer senare.
  det måste helt vara på hennes villkor.
 • Hör av dig till mig så kan vi tillsammans hitta alternativ och lösningar

 

Coaching som fungerar vid en Arfid den selektiva ätstörningen:

 • kartlägga vad som fungerar nu och vilka situationer som är riktigt bra.
 • vilken mat/ livsmedel fungerar
 • vad är målet med samtalen
 • att vara rädd för att kräkas eller att inte kunna spotta ut och att det blir en ohållbar situation, vad är alternativen och vad kan vi göra istället?

FACE YOUR FEAR – Jag har spenderat hela mitt yrkesliv på att prata om RÄDSLOR!

Men varför jobbar du med RÄDSLOR? och framför allt andra människors rädslor?

JO! vet du det är så supercoolt- tänk om vi visste vad vi skulle göra om vi inte kunde MISSLYCKAS!!!

jag tror att människor och företag skulle blomstra så många nya idéer som skulle flöda och att inte allt blir så tillrättalagt och att vi slutar att visa upp någon slags yta som ingen ändå tror är sann. Vi är människor och vi slåss mot rädslor och fobier varje dag, jag är så nyfiken på varför det är så svårt att  lämna trygghetszonen, göra saker annorlunda och ha tillit till att det kommer att bli bra!  

Jag har såmånga exempel på COOLA tjejer och killar som har trotsat sina största rädslor och gjort fast de inte vågat. Rädsla är en fundamental drivkraft som kan skapa så mycket elände, undvikande och massa konstiga beteenden, sjukdom och ohälsa.

Varför är det så viktigt att prata om RÄDSLA?

Rädsla sträcker sig från att känna och uppleva ett visst obehag, eller på andra sidan så måste du FLY från situationen för att överleva. 

Vi behöver prata om att vi är rädda för och inte bara lite allmänt utan verkligen på ett konkret plan , göra det synligt för oss själva och andra.

Vi är disponerade att vara rädda for 2 saker: HÖGA LJUD och falla från stora höjder, det har vi med oss allt annat är INLÄRDA rädslor, vilket betyder att vi kan oprogrammera våra tankar till att inte associera med fara och obehag utan istället med acceptans. 

och tänk om vi alla koncentrerade på allt som vi trodde var möjligt om vi inte kunde misslyckas!

det vore COOLT PÅ RIKTIGT!!!

och vill du se en förläsning på youtube om selektiv ätstörning: https://youtu.be/KyeXb-tnA0E 

 

Mer från kunskapsbanken

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA! Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden. …

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga …

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka …

Ett lifehack, yoga och mindfulness. Poängen med att göra yoga och mindfulness övningar är att minska glappet mellan det som är du …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *