Karolina Palmberg

vi måste prata om fett, kolhydrater och proteinerr

Vi måste prata om fett, kolhydrater och proteiner

Det kan låta drastiskt men det är en diskussion som vi behöver ha. Vad är grundläggande näringslära egentligen och varför behöver vi kunskaper om fett, kolhydrater och proteiner och varför behöver du äta tillräckligt och regelbundet för att klara av livets alla utmaningar.

365 dagar om året 7 dagar i veckan och 24 timmar om dygnet.

Genom att äta tillräckligt och regelbundet, dygnet om, vecka ut och vecka in, år ut och år in, skapar du förutsättningar att lösa problem som kommer genom att leva livet. Genom riktiga kunskaper i närigslöra och att ta reda på vad du gillar att äta och när du kan äta det och vad som passar dig och din livsstil så skapar du en grundtrygghet i kroppen som ger dig möjligheter att sova gott, känna dig trygg och säker. En normal kroppsvikt. Det vill säga en kroppsviikt som stämmer överens med din längd och din ålder ger dig också möjligheter att slippa mängder av ångest, oro, deperessioner och tvångstankar och handlingar. 

Dopaminet kan du skapa själv eller tillföra via kosten.

Senaste hjärnforskningen fokuserar på hur vi själva skapar trygghet, glädje och lycka men också oro och olycka. Enklaste råden är att maten innehåller de ämnen som behövs för att skapa mer av hormonerna serotonin, dopamin och oxcitocin. Exempelvis är ägg, havregryn, lax och kikärtor bra exempel på mat som innehåller tryptofaner som behövs för skapandet av serotonin. För att skapa oxcitocin kan du använda dig av samskapande och umgänge med andra, kroppskontakt och att vara generös med din tid och det du kan bidra med. Förundran beskrivs i lyckoforsknigen som en del i att känna lyckan i det lilla, i stunden och i naturen eller i samvaro med andra. 

Dopamin & serotonin är viktiga byggstenar för att vi ska känna långsiktig glädje och meningsfullhet i vår vardag. Dopaminet kan beskrivs som det som ger oss belöning när vi klarat av en utmaning. 

Detta blir komplicerat att applicera på tänket om att bli frisk från ätstörning eller självskadande beteende men läs vidare så förkalrar jag hur jag tänker. 

 

Du har så många möjligheter att skapa det du vill

och att då skapa kaos iform av att skippa måltider, sätta upp regler för nyttigt och onyttigt skapar ännu mera kaos, därför måste vi prata om fett, kolhydrater och proteiner. Jag har under alla mina år mött väldigt många osm inte har grundläggande kunskaper i vad kroppen behöver och varför. Att veta att ett regelbundet och tillräckligt ätande med alla komponenter ger hälsa och välbefinnande är det många som missar. Du kan äta vad du vill, när du vill men inte hela tiden och alltid. Att äta regelbundet och tillräckligt ger kroppen en bastrygghet och du behöver inte oroa dig för att du kommer överäta eller hetsäta eller att ett missat gympass förstör hela helgen eller dagen eller natten. 

Kolhydrater, proteiner och fett behövs för de olika funktionerna i kroppen. För att vi ska kunna tänka och känna, och bygga muskler och återhämta oss så är alla 3 delarna lika viktiga. Att under långa perioder äta för lite skapar en obalans lika svår som den som skapas av för mycket ätande och övervikt och fetma. Så lagom är fortfarande en bra måttstock när vi pratar om vad som ska ätas och hur mycket. Det skapar också en bra nbalans i kroppen mellan dopamin och serotonin och stress hormonerna, kortisol och adrenalin/ endorfiner. 

 

3 huvudmål och 2-3 mellanmål är en optimal måltidsordning

  • Acceptera att det finns ett problem med mat, ätande, hunger och mättnad
  • Använd tekniker inom Självmedkänsla och var din egna schyssta kompis.
  • Acceptera din nuvarande vikt.
  • Måltidsordning är A och O, att äta regelbundet och tillräckligt. 3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål är det som gäller under dagen.Måltidsordning är en perfekt microvana att börja med se till att du äter någonting 5-6 gånger/ dag och slarva inte med ordningen. Det spelar ingen roll vad du äter det viktigaste är att du äter och de gamla vanorna att överäta / hetsäta försvinner successivt när du övar och blir bättre på ditt nya beteende.Öva på ditt nya beteende och det gamla försvinner.
  • Skriv din lista på förbjudna livsmedel och börja öva på att lägga till utifrån den.
  • Öva på att att övervinna ångest, självtvivel eller hetsätning.
  • Läs om hur andra har gjort.
  • Hör av dig till mig så hjälper jag dig att få orning på ditt ätbeteende. 

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Hur blir jag motiverad att göra förändringar? Mikrovanor, minimala förändringarna som ger maximala resultat. Genom att skapa vanor på micronivå kan du …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *