Arfid den selektiva ätstörningen.

När ett barn eller ungdom uppvisar ett selektivt ätande skapar det oro hos anhöriga,  eftersom det inte handlar om en ” vanlig ätstörning”.

Den selektiva ätstörningen finns som en egen diagnos sedan 2013 i DSM5 https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2018/09/arfid-restriktivt-atande-utan-radsla-for-viktuppgang/ och skiljer sig åt då kriteriet viktfobi eller rädsla för viktuppgång inte finns med.

Afrid är en ångestproblematik som går ut över maten och behöver behandlas på ett annat sätt än hur specialistvården behandlar de andra ätstöringsdiagnoserna.

Så här kan ett samtal till mig börja: Det finns en rädsla för att äta då rädslan för att kräkas finns med dagligen. Hur får man hjälp med detta då det inte handlar om en utseendefixering. Hon har alltid fått höra att att hon är petig med maten  har väldigt känsliga smaklökar och ett starkt doftsinne samt en enorm rädsla för att kräkas och att sätta i halsen. 

Personen behöver speciell hjälp med stor kunskap kring Arfid den selektiva ätstörningen.

Hur ser då diagnoskriterierna för ARFID ut?

För det första ska det föreligga påverkat ätbeteende och bristande energiintag, som leder till ett eller flera av följande:

 • signifikant viktnedgång (eller utebliven förväntad viktuppgång hos barn och ungdomar som fortfarande växer)
 • signifikant näringsbrist
 • behov av sondnäring eller näringstillskott för att bibehålla kroppsvikten
 • inverkan på psykosocial funktion.

I DSM-5 ges också några exempel på vad som kan ligga bakom det hela, t ex generellt ointresse för att äta, undvikande baserat på sensoriskt obehag förknippat med vissa födoämnen eller oro för t ex kräkningar eller att sätta i halsen vid födointag.

För det andra ska beteendet inte huvudsakligen hänga samman med brist på föda eller vara kulturellt sanktionerat, såsom vid religiös fasta.

http://karolinapalmberg.se/selektiv-atstorning/ 

 

Sammanfattningsvis har ARFID-diagnosen ­potential att bidra till större förståelse och samsyn för en patientgrupp som tidigare i hög grad har behandlats styvmoderligt inom sjukvården. Patienter med ­ARFID tycks ofta kunna vara behjälpta av sedvanlig etablerad ätstörningsbehandling. Mer forskning är dock nödvändig för att närmare fastslå hur sådan behandling kan optimeras vid ARFID-tillstånd med varierande klinisk bild. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2018/09/arfid-restriktivt-atande-utan-radsla-for-viktuppgang/

Så vad kan du göra som anhörig:

 • Våga prata om vad det är som fungerar och vad som inte fungerar
 • Våga erbjuda smaka saker som hon tidigare inte vågat äta, något som kan resultera i att hon lär sig att tycka om saker hon tidigare inte gillade.
 • Ta kontakt med andra som har barn i samma situation
 • Acceptera nuet och fokusera på det som fungerar utanför mat situationerna.
 • Hitta sätt att få i henne tillräckligt med näring oavsett vilka produkter det det viktiga är att hålla energinivåerna i kroppen så hon/ han kan fortsätta att växa, sova och följa med i skolan- allt annat kommer senare.
  det måste helt vara på hennes villkor.
 • Hör av dig till mig så kan vi tillsammans hitta alternativ och lösningar

Coaching som fungerar vid en Arfid den selektiva ätstörningen:

 • kartlägga vad som fungerar nu och vilka situationer som är riktigt bra.
 • vilken mat fungerar
 • vad är målet med samtalen
 • att vara rädd för att kräkas eller att inte kunna spotta ut och att det blir en ohållbar situation, vad är alternativen och vad kan vi göra istället?

 

Varför är det så viktigt att prata om RÄDSLA?

Rädsla är en fundamental drivkraft som kan skapa så mycket elände, undvikande och massa konstiga beteenden, sjukdom och ohälsa.Rädsla sträcker sig från att känna och uppleva ett visst obehag, eller på andra sidan så måste du FLY från situationen för att överleva. Vi behöver prata om att vi är rädda för och inte bara lite allmänt utan verkligen på ett konkret plan , göra det synligt för oss själva och andra.

och tänk om vi alla koncentrerade på allt som vi trodde var möjligt om vi inte kunde misslyckas!

det vore COOLT PÅ RIKTIGT!!!

och vill du se en förläsning på youtube om selektiv ätstörning: https://youtu.be/KyeXb-tnA0E

Arfid den selektiva ätstörningen.

 

Mer från kunskapsbanken

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA! Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden. …

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga …

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka …

Vad ska jag äta på midsommar? Maten är så central när vi firar våra högtider, men korta svaret är att du kan …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.