Karolina Palmberg

Vad triggar en ätstörning?

Svaret på vad som triggar en ätstörning är lika många som det finns personer med en ätstörning. Alla är unika och ingen är den andra lik och det finns inte heller ett generellt svar på frågan. Vad vi kan svara på är hur det kan vara att bli frisk genom att vi använder oss av trauma teorier och traumamedveten omsorg. Ett begrepp som innefattar förståelse om trauma och kunskaper om hur hjärnan fungerar nr den utsätts för potentiellt traumatiserade händelser. Genom ett förhållningssätt kan öka förståelse och på bästa sätt bemöta barn och vuxna som varit med om traumatiska händelser.

Hjärna är uppdelad i 3 delar:

  • överlevnadshjärnan ( hjärnstammen) sköter våra automatiska funktioner såsom hjärtslag och andning. Reagerar på fara och hot och sätter igång kamp och flyktreaktionen. En hyper vaksam hjärna är snabb på att reagera och väcka överlevnadsfunktioner i stressfyllda situationer.
  • Känslohjärnan: limbiska systemet. Styr upplevelser av våra känslor. Skannar för fara och hot och sätter igång känslor som rädsla och ilska och varnar överlevnads hjärnan och den logiska hjärnan. Känslosamma minnen finns lagrade i hippocampus.
  • Den logiska hjärnan, prefrontal cortex, ansvarar för språket, minne och logiska processer, Detta område är blankt från födseln och utvecklas genom erfarenheter. Genom samspel med sin omsorgsgivare utvecklar hjärnan sin förmåga att reglera känslor. Hjärnan är formbar och fortsätter att utvecklas till 25 års ålder.

Genom att veta fakta om hjärnans olika delar så kan du använda kunskapen om dina reaktioner utifrån ett faktabaserat perspektiv istället för att ryckas med av dina känslor i amygdala eller i reptilhjärnan. Du kan genom att veta att genom flight- fight – freeze reflexen så förklaras ditt beteende när du gång efter annan utsätter dig för trauma genom att upprepa händelserna i dina tankar. Att veta detta gör att du kan skapa nya tankar, bilder, känslor och agera på annat sätt när tankarna kommer på det som du varit utsatt för eller det som du upplevt som starka känslomässiga reaktioner.

Att skapa upplevd trygghet görs på 4 sätt:

  1. den fysisk tryggheten : exempelvis ditt hem/ boende.
  2. Känslomässig trygghet: kan jag känna mig trygg fast jag är arg och ledsen? Hur reagerar andra?
  3. Social/ relationell trygghet: Vad ser, hör och känner jag som gör mig trygg?
  4. Kulturell trygghet: vad upplever jag i kulturen som gör mig trygg / otrygg?

Vad triggar en ätstörning?

Vad som är ett trauma är individuellt och behöver inte bara vara t ex våldtäkt, en bilolycka, ett dödsfall osv utan även mer ”vardagliga” saker. Som långvarig stress, för lite mat eller för mycket fysisk aktivitet. Alltså en ätstörning.

Utmattning tillhör gruppen traumasjukdom där trauma betyder skada och är en hädelse eller flera som skakar om, chockar så att förmåga att förstå att reda ut vad som hänt rubbas.

Trauma sätter sig i kroppen, i sinnet och andligt.

  1. Sinnet behöver information vad som hänt = fakta om situationen både dina egena minnen och andras.
  2. Kroppen behöver närvaro – att du är i din kropp och inte dissosierar dig eller distraherar dig med annat. Yoga eller midfulness istället för självskadandebeteenden.
  3. Andligt, vi är andliga varelser och trauma har skadat dina energibanor.

Vad triggar en ätstörning?

Genom att addera 1+2+3 så skapar du läkning och blir inte triggad och fortsätter att hålla kvar traumat i kroppen och i sinnet.

Traumamedveten Omsorg, betyder att arbeta och uppmärksamma skadliga copingstrategier.

Dessa strategier används för att på ett så enkelt sätt som möjligt hantera världen och de upplevelser som du varit med om.

  • kämpa
  • lura, ljuga och manipulera
  • fly
  • följa/ pleasa

Det finns inget rätt eller fel sätt att hantera trauman på, det finns däremot bättre och sämre strategier och jag föreslår att genom att utbilda dig i trauma teorier och hur hjärnan fungerar så hittar du ditt sätt att hantera trauma på.

Boktips:

En läsvärd bok är:  KROPPEN HÅLLER RÄKNINGEN- erbjuder traumaspecialisten Bessel van der Kolk ett nytt perspektiv på trauma och går igenom innovativa behandlingar som öppnar nya vägar till återhämtning och skänker hopp om ett harmoniskt liv.

Modern forskning visar att den här typen av traumatiska upplevelser bokstavligen omformar både kropp och hjärna och försämrar de drabbades förmåga att känna glädje, engagemang, självkontroll och tillit.

https://www.adlibris.com/se/bok/kroppen-haller-rakningen-hjarna-sinne-och-kropp-vid-lakning-efter-psykiskt-trauma-9789198624618?gclid=CjwKCAjw1ICZBhAzEiwAFfvFhOXRPvxf6woWDCVUMnwd8cGUq0wOoNFhbnxi5MzK4Oc4oc-l9v_3ghoCba8QAvD_BwE

Vill du läsa mer om trauma och självläkning finns det en facebokklive i länken: https://karolinapalmberg.se/sjalvlakning-fran-emotionella-trauman/ och tillhörande blogginlägg.

Mer från kunskapsbanken

Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …

Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …

Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …

Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.