Mer om sockerberoende och UNCOPE

Vad är UNCOPE: Uncope är en samling frågor som framtagits av forskare med syftet att detektera personer med olika beroende problem eller möjliga beroendeproblem.

 

U N C O P E

U = Unplanned use (Har du under det senaste året någonsin druckit mer alkohol eller använt mer droger än du tänkt dig?)

 

N = Neglect (Har du någonsin försummat några av dina plikter på grund av alkohol eller drogbruk?)

 

C = Cut Down (Har du under senaste året känt att du vill eller behöver skära ner på ditt drickande eller drogbruk?)

 

O = Objections (Har någon, exempelvis familj, vänner, arbetskamrater, klagat på ditt drickande eller drogbruk?)

 

P = Preoccupation (Har du någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få dricka eller använda droger igen?)

 

E = Emotional discomfort (Har du någonsin använt alkohol eller droger för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?)

 

Utläsning av svarsresultat

Med två eller flera positiva svar är sensitiviteten* för beroende i en klinisk population för alkohol, kokain och marijuana 93, 94 respektive 82%. Specificiteten** är 97, 99 respektive 97%.

Sensitivitet* = Den säkerhet med vilket ett instrument utpekar det som det ska utpeka, dvs om ett test utpekar 90 av 100 alkoholister är sensitiviteten 90 procent

Specificitet** = Den säkerhet med vilket ett instrument inte utpekar det som det inte ska utpeka, dvs om ett test identifierar 10 av 100 icke-alkoholister som alkoholister är specificiteten 90 procent. De övriga 10 procenten utgör så kallade ”falska positiva”.

Källor: Bitten jonsson, addiction medicine specialist

Brown, R.L., Leonard., T., Saunders, L.A., & Papasouliotis, O. (1997).

A two-item screening test for alcohol and other drug problems. Journal of Family Practice, 44, (2), 151-160

Hoffmann, N.G. & Harrisson, P.A. (1995). SUDDS-IV; Substance Use Disorders Diagnostic Schedule . St. Paul, MN: New Standards, Inc.

Hoffmann, N.G. (1995). TAAD: Triage Assessment for Addictive Disorders . St. Paul,MN: New Standards, Inc.

Så hur kan vi använda UNCOPE för att tolka sockerberoende?

Ett UNCOPE test ger endast en indikation om hur det kan vara men därmed inte sagt att det är svårt och tungt och jobbigt. Du med ett upplevt sockerberoende har ofta stora skuld och skamkänslor, då du oplanerat hamnar i sockerfällan, försummat annat du vill göra, velat minska på användandet och andra klagar på dig, du är upptagen i tankar och socker ger dig känslomässig lindring i stunden. 

Ett sockerberoende är lika illa som vilket annat beroende som helst, eftersom det är en subjektiv upplevelse så går det inte att säga att det inte finns.

Det finns adekvat och riktig behandling och mycket av behandlingen påminner om regelrätt ätstörningsbehandling men med den stora skillnaden att det är socker och de snabba kolhydraterna som är triggers och bör behandlas så. 

En trigger är en produkt, molekyl som påverkar min hjärna så jag inte kan sluta äta, äter fast jag har bestämt att jag inte ska, äter fast jag beslutat att bara äta en eller en produkt som jag är tankemässigt upptagen på.

Vad som är en trigger är olika för oss. Det jag kan äta kanske inte du kan äta. Därför blir det svårt med generella råd då vi har olika triggers och olika förutsättningar i vår fysik att metabolisera maten.

Min syn på sockerberoende och behandling

Jag är utbildad beteendevetare med 20 års erfarenhet av den kliniska ätstörningsvården både i Sverige och utomlands. Certifierad coach med KBT -inriktning och ser sockerberoende E-terapi behandlingen som ett komplement till traditionell ätstörningsvård. Sockerberoende är ett allvarligt tillstånd och ska behandlas med beroendeterapi.

Så vad fungerar då?

  1. Compassion– själv medkänslan – att behandla sig själv som en schysst kompis, att använda Compassion verktygen och förstå hur vår 3 delade hjärna fungerar är hjälpsamt vid att sluta hetsäta och ändra beteende vid ätstörningar.

 

  1. Det andra är ACT- acceptans and comittment theory som är en beteendeterapi om hur vi agerar i livet. Dels att acceptera och följa med i svängningar som du inte kan påverka och dels utveckla ändamålsenliga handlingar som är värdefulla för dig så att du lever ditt liv som grundas på en existentiell fråga om hur du vill leva ditt liv.

Detta skapar ett helhetsperspektiv, det andra är att vi är experter på att skapa sammanhang tankar, varelser och händelser, likheter och orsak och verkan och jämföranden och påståenden (RFT- realtional frame theory ) kort sagt vi skapar samband mellan det mesta och räknar ut resultat genom händelser, å andra sidan har vi en förmåga att fastna i sådant som faktiskt inte finns, för att vi själva har skapat det med våra tankar.

Att välja och inte välja är också ett val, att inte välja hälsa och välmående är också ett val, som kan verka provocerande men betyder att du då väljer att fortsätta ha det som du har det när du har ett aktivt val att välja annorlunda.

ACT skapar flexibilitet och möjligheter, genom perspektivförskjutning att se sitt yttre och inre genom nya glasögon. Och förhoppningsvis bidra till att komma loss ifrån låsta mönster.

 

  1. är fysisk aktivitet att röra på dig och glädjas över att effekterna av fysiskt aktivitet serotonin, dopamin, oxytocin alla våra må-bra hormoner.
  2. är den meningsfulla sysselsättningen som du fyller dina dagar med, oavsett vad det är så hitta meningsfulla saker att göra.

 

  1. är måltidsordningen att äta regelbundet och tillräckligt jämnt fördelat över dagen så du inte hamnar i svält, överätning, hetsätning, eller annat kompensatoriskt beteende.

Så kombinationen med att jobba med kroppen vara aktiv och aktivt arbeta med psykologisk flexibilitet är intressant och ger ett hållbarare resultat och ger dig möjlighet att leva ett värdefullt och meningsfullt liv.

 

Och sista tipset är att du behöver någon som professionellt guidar dig igenom de olika stegen, en coach, en psykolog eller någon som är van att jobba med förändringsprocesser, ångest och orostankar och strategier för att komma vidare genom att förändra ätbeteende och jobba professionellt med målsättningar.

En person som kan hjälpa dig att undvika att göra misstag, en person som lyssnar och kan coacha dig framåt mot dina unika individuella mål. Att samla information och prata om sina problem är ett bra sätt att bli medveten om sin situation men det kommer aldrig att göra dig helt frisk.Att samla mer information ger dig ingen känsla av att lyckas.

Sagt av en klient till mig:

” Jag trodde att sockret var mitt problem när jag började med mina coachsamtal 1 gång i veckan…Oj! Vad jag hade fel…Det nystades ordentligt i hur jag lever mitt liv, och jag insåg rätt tidigt att det handlade om något helt annat… Jag trodde att jag skulle få handfasta tips på vad jag kan äta när sockersuget slår till o.s.v… I stället har vi pratat om hur mitt liv och min vardag ser ut och rotat runt i kropp och själ. I dag 7 veckor senare är allt så oerhört klart för mig. Jag vet exakt vad som triggar! Jag försöker nu att aktivt bryta mönster och få till nya ”kopplingar” i hjärnan, och har redan börjat märka förändringar. Har så klart även handfasta tips…Finns både yogapass och meditationer som kraftfulla verktyg. Jag har några veckor kvar av coachsamtal med bästa Karolina Palmberg.             Så glad och tacksam över dig hjälp

Mer från kunskapsbanken

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA! Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden. …

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga …

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka …

Vad ska jag äta på midsommar? Maten är så central när vi firar våra högtider, men korta svaret är att du kan …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.