Är jag sockerberoende?
Du känner dig uppgiven inför sockret. Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du ska få äta socker nästa gång tar för mycket energi. Du sitter hellre hemma själv än att umgås med dina vänner. Att äta godiset med andra innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde.
Hjälpsamma verktyg och tankestöd i beteendeförändring.
I denna text har jag samlat de verktyg jag upplever som hjälpsamma för att bryta sockerberoende, skapa hälsosamma val och nya vanor.
Verktygen och tankestöden vi kommer att använda grundar sig i kognitiv beteendeförändring, forskning om måltidsordning och ätbeteende.
Strategier för att kontrollera och hantera sug och skapa hållbara beteendeförändringar. Du kommer att programmera om dina automatiska tankar och programmera in nya!
Texten är uppbyggd på fakta och kunskaper, mindfulness- och coachövningar. Genom stegvis förändring och microvanor som ger kraftfulla resultat! Från automatiserade till medvetna och kontrollerade tankar. Från reagera till agera!
Du får min kunskap paketerad på nytt sätt.
Du kan använda det du redan har på ett hjälpsamt sätt och du kan skifta mellan 3 olika perspektiv:
fysiologiska / mentala/ emotionella för mesta möjliga resultat!
Skatta din hälsa mellan 0-100
Innan du läser vidare vill jag att att du skattar din nuvarande hälsa.
Ta en penna och rita ett streck och markera på strecket en skala mellan 100-0.
Tänk efter hur god du upplever att din hälsa är
100 är max och 0 väldigt dåligt.
SPARA DIN SKATTNING. Detta kan du göra återkommande för att ha koll på din upplevda hälsa, före och efter du gör en förändring för att se över tid om det är hjälpsamt eller ej.
0______________________100
Utbilda dig inom näringslära
Fakta om socker
Genom att utbilda dig i nutrition och grundläggande näringslära tänker jag att du får en djupare förståelse för varför det är viktigt att äta allt från kostcirklen. Att äta allt betyder inte att jag tänker att du ska äta allt alltid och hela tiden men det är viktigt att hitta ditt ALLT och hur du komponerar en måltid och att det bllir jämnt fördelat över dagen.
Att du väljer utifrån produkter som du GILLAR och produkter som du håller dig mätt på.
Med ett regelbundet och varierat ätbeteende kommer du långt på när du nu ska befia dig från sockerberonde och sug.Det finns inga förbjudna livsmedel utan tänk istället vardag och sällan mat eller fundera ut vilka ord du vill använda.
Exempelvis heter det mellis eller fika. Tänk också lördagsgodis-principen.
Fett fettsyror):Ger kroppen energi och kan lagras som energireserv och är värmeisolerande och skyddar inre organ. Vi behöver fett för att bygga och reparera celler, tillverka hormoner och ta upp vissa vitaminer (A, D, E och K) och fett förser oss också med livsnödvändiga, essentiella, fleromättade fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv (från protein och kolhydrater) dessa påverkar en rad funktioner i kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret. Kolhydrater(socker):är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter och är vår viktigaste energikälla Alla celler använder glukos som energikälla vilket kroppen bryter ner från kolhydraterna vi äter. Hjärnan använder ungefär 100 gram glukos om dagen som bränsle. Kan lagras som glukos i levern och musklerna som reserv. Protein: Är kroppens byggstenar, behövs för att bygga celler och bilda hormoner och enzymer Finns i nästan all ma ex. kött, kyckling, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor, linser och ärter (Obs! risk för B12-vitaminbrist vid helt vegankost) www.livsmedelsverket.se
Fördelningen i Energiprocent (E%) = den andel energi i maten som ämnet bidrar med:
Fett 25-40 E% Kolhydrater45-60 E% Proteiner 10-20 E% Rekommenderat intag av fett, kolhydrater och proteiner för vuxna och barn ver 2 år. www.livsmedelsverket.se
Beroendehjärnan
För att bryta ett beroende kan vi se problematiken från 3 olika perspektiv:
Fysiologiska Mentala Emotionella.
Vi går omkring med ca 120 miljoner år gammal hjärna, men vi lever på 2020 talet med oändliga möjligheter och val. Om hjärnan hade varit utformad för att nå välbefinnande genom snabb stimulans, så hade förutsättningarna för tusentals generationer förfäder varit katastrofala.
Litteraturen beskriver 6 olika områden som vi enkelt kan bli beroende av: Droger, alkohol, mat, människor, sex och teknologi.
Dessa områden skapar skapar samma slags negativa tankar och handlar om hur vi uppfattar andra människor, det som händer och hur vi uppfattar vår omvärld.
Själv-tvivel: hur vi tänker om oss själva, sänker motivationen och blir en självuppfyllande profetia att jag inte klara av någonting.
Prokastinering: Skjuta upp planerade handlingar, beslut eller arbetsuppgifter
Bitterhet: att älta och att uppleva att allting är orättvist.
Tankarna i sig själva skapar inget beroende utan de triggar ett beteende som du fortsätter att göra trots att det ger dig oönskade negativa konsekvenser = BEROENDE.
Vår hjärna är designad för att ÖVERLEVA, vi upplever alla ett visst mått av lidande och det gäller som livsregel att sitta i båten och navigera i stormen, fatta kloka omtänksamma beslut om sig själv och andra och att hitta strategier och hjälpsamma tankar som ger dig dagliga förutsättningar att hitta balans, styrka och kraft så du kan utföra det du vill göra det vill säga att:
Din livsstil formar din hjärna!
Kroppens egen medicin heter: SIGNALSUBSTANSER och är små molekyler som förmedlar nervsignaler på kemisk väg från en nervcell till nästa,genom vårt centrala och det perifera nervsystem.
Serotonin: sedd och bekräftad av dig själv och andra. Dopamin: stimulerar belöningsstrukturen i hjärnan och utsöndras vid förväntan om mer. När vi lever i en miljö med överflöd av socker, stimulans, information och kontakter och när vi fått vad vi strävar efter kommer effekten av dopamin att försvinna.
Oxcitocyn: Lugn och ro, våga bli berörda av oss själva och andra både i tanke ord och handling. Gemenskap och tillit.
Adrenalin:Stresshormon som ger oss extra kraft och styrka både fysiskt i muskler och i hjärna att tänka ut nya lösningar.
Kortisol: Att du blir bekväm med att bli obekväm.Att du accepterar att vara dålig på nya saker. Att du tar dig an det som skrämmer dig. Det ökar din tolerans mot obehaget av kortisol i hjärnan – och utgör en av nycklarna i självledarskapet. Det är stor skillnad på en dopamin-kick och en ”guldkant” på tillvaron. Det förstnämnda är bara stimulerande så länge det varar. Det sistnämnda fortsätter att ge livskvalitet efter att det avslutats.
Hjärnan anpassar våra upplevelser utifrån vad vi uppfattar som normalt. Vi kan vänja oss vid hög stimulans av oberäkneliga intryck. När dessa intryck blir det nya normala kommer andra intryck att värderas annorlunda.Det långsamma blir tråkigt när det snabba blir normalt. Det ansträngande blir övermäktigt när det lättillgängliga blir det väntade.
Björn Natthiko Lindeblad formulerade det i sitt sommari P1 : ”Världen är inte som den är – utan som du är”
Cold depression- ett yogiskt perspektiv på beroende
Cold depression påminner om depression men vi är så avtrubbade att att vi inte noterar det och därför kallas det att det är en ”kall depression”.
Ett tillstånd av inre ilska och separation från vår själ. Vi har tappat kontakten med vår inre styrka och vägledning.
Känslorna som kommer är ensamhet, oro, ångest, separation och meningslöshet. Förenklat uttryckt kan vi säga att vår själ har tystnat.
Ett perspektiv på att vi känner att vi tappat kontakten med oss själva och andra. Vi kan fylla tomheten med att tröstäta, vara på sociala medier, skippa träningen, träna för mycket eller självskada på annat sätt men vi får ingen belöning. Vårt nervsystem är stressat, vi sover dåligt, tränar för mycket eller för lite eller inte alls.
Återhämtningen blir för kort och har ingen kvalite. Om du dagligen eller ofta upplever någon av ovanstående faktorer så är ”kamp eller flykt”-delen av ditt nervsystem sannolikt överstimulerat. Detta leder till att kroppen nedreglerar din ämnesomsättning och bortprioriterar fettförbränning. Detta är den vanligaste anledningen till utebliven viktnedgång trots träning och lite mat.
Denna destruktiva spiral leder till att hormonerna kommer ur balans.Detta bidrar till ännu sämre ämnesomsättning vilket gör att du nu blir trött & slö, mer hungrig, sötsuget ökar och du blir nu ännu mer stressad och för att snabbt dämpa känslor som trötthet, stress, sötsug, oro och hungerskänslor tar vi genvägen över mat eller snabba kolhydrater socker och får nu känslan av ännu ett till misslyckande, och skam och skuld och ledsenhet kommer insmygande.
Andas in genom näsan och ut genom näsan! Det långa djupa andetaget.
Effekterna är: Ökat Oxcitocyn påslaget och ger lugn, ro och avspänning. ökad blodcirkulationen Minskade gifter och slem i lungorna, iluftvägarna och i blodet Sänkta halter av kolesterol i blodet Stimulerar kemisk balans i hjärnan Motverkar ångest,depression, osäkerhet och rädslor Påverkar hypofysen. Öppnar upp din intuition och hjälper dig att se klart och tydligt.
Hur ska jag göra för att hantera ett beroende?
Det lite halvtrista svaret är att skaffa dig ett regelbundet ätande.
Med en måltidsordning som stödjer dig och din livsstil och hjälper dig att inte hamna i svält, kompensera eller få ett okontrollerat sug eller att du smååter dig genom dagen.
Genom att äta tillräckligt vid varje måltid så skapar du goda levnadsvanor och kapar blodsocker dippar och toppar.
Frukost Lunch Middag 2-3 mellanmål Ät av alla delar av kostcirklen och 1 portion per person planera in fika så det blir en del av och inte extra.
Genom att ge kroppen tillgång till mat och energi regelbundet så skapas ett flöde i kroppen och inga organ eller hormoner över eller under produceras då det inte går för länge mellan måltiderna eller att det kommer massor av energi samtidigt.
Det fiffiga med att äta regelbundet och tillräckligt är att du också skapar vardagliga rutiner och får plats med både fika och fredagsmys om det är det du väljer att äta. Några ord om svält Genom att svälta kroppen kortvarigt eller långvarigt genom att inte äta tillräckligt mycket skapas obalans i kroppen och din kropp hatar förändring så den gör allt för att behålla samma läge. Tidiga tecken på svält är frusenhet, irritation och ilska, hår och naglar påverkas, du kan bli torr eller fet i hyn. magen blir svullen eller förstoppad och du kan få många olika tankar på mat och ätande som du aldrig haft innan.
Svält skapar också ångest oro depression och tvångstankar och handlingar vilket skapar ohälsa. Svält skapar också sug, överätning/ kontrollförlust och hetsätningar och beteende som att ”skåpäta” skapas och vidmakthålls då kroppen och hjärnan söker efter energi och gör allt för att skapa balans.
Är du mer intresserad av hur kort och långvarig svält påverkar oss rekommender jag Ansel Keys svältstudie från 1950 talet:
http://svält.https://www.youtube.com/watch?v=YkjxehW9UR4
Och vill du ha min hjälp? Ring 070-2260746
Mer från kunskapsbanken
Hur jag blev fri från mina ätstörda tankar… Ni vet att jag skriver på en bok och då har jag frågat om …
Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …
HSP ett samtal om högkänslighet Känner du igen dig i egenskaper som att vara samvetsgrann, ha tendens att bli överstimulerad, ha känsliga …
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.