Tro inte på allt din hjärna berättar- en text om Sockerberoende

I lucka nummer 7 i omstartskalendern handlar det om SOCKERBEROENDE

Avsnitt nummer 7: https://www.podbean.com/ew/pb-wfdda-a39554 och hela omstartskalendern hittar du här: https://miaanemyr.se/sluta-banta-borja-leva-omstartskalender-i-podcast/ hos https://miaanemyr.se/

Mia är Entreprenör med stort E inom livsstilshälsa och har mångårig erfarenheter inom att jobba med sociala medier inom livsstilshälsa , och hitta hållbara lösningar på ämnena som podden berör: tid och struktus och planering.

I dagens avsnitt pratar mest jag om sockerberoende och hur vi kan bli kidnappade av vår hjärna att tro att det är socker som vi behöver. Eller om det är något annat vi behöver just där och då och att vi betingat oss att tro att vi genom Quick fix och snabba lösningar når våra mål utan att göra jobbet: )

Det finns olika sätt att nå normalvikt och ett regelbundet ätande. En del i detta är att genom fakta ta reda på vad kroppen behöver och när= regelbundet ätande och vad du ska äta beror på vad du vill uppnå i ditt liv.

Att hitta till ett välmående, tilltro till din egna kapacitet att läka det som behöver läkning är lättare sagt än gjort.I Compassion modellen utgår vi att vi behöver förstå vår hjärna, inse att mat är energi och att vi behöver omformulera våra tankar och inom ACT modellen är en nyckel att välja och att i detta fall välja vilka kolhydrater vilket fett och vilka proteiner som ska ätas vid vilket tillfälle.

Det är stor skillnad på att ha en kropp som ska användas för styrkelyft än en kropp för långdistanslöpning.

Kroppen behöver kolhydrater, fett och proteiner, mineraler och vitaminer för att optimalt fungera och för att hitta en bra balans behöve rdu prova dig fram vad som fungerar vid de olika måltiderna: hur mycket och vilka produkter.

Innan du gör något annat så behöver du kartlägga ditt ätbeteende vilket är avgörande.

Att sträva efter ett regelbundet ätande är grunden i att leva ett välmående liv. och för att nå dit kan du använda dig av mindful eating som ett verktyg: vilket handlar om att lyssna till sin kropp och förstå vilka behov den har.

Grunden är mindfulness med upplevelsebaserade övningar och kroppsmedvetenhet. Mindful eating är glädje och njutning, utmaningar, insikter och förändring. Att du förstår sambandet mellan mat och hälsa och om kopplingen mellan matvanor, tankar, känslor och impulser.

Det handlar också om att känna medkänsla, compassion, med oss själva, när det inte är som vi vill, när vi reagerar istället agera och gör omedvetna val. Ett litet steg kan ge en stor förändring. Du börjar precis där du är just nu.

Det finns mycket forskning om mindfulness positiva hälso­effekter på stress, smärta, ångest, nedstämdhet och ätstörningar. Det är mer än trettio år sedan mindfulnessträning som stress­hantering introducerades i väst av den amerikanske professorn Jon Kabat-Zinn.

Mindful eating bygger på mindfulness och handlar om att bli medveten om kroppen, tankar, känslor och impulser. Du lär dig lyssna till vad kroppen säger och blir mer medveten om hur mat och ätande påverkar dig. Du tränar att förstå när, var och hur du äter. Vad som triggar dig. Hur vanor styr dig och hur du kan bryta ovanor. Du övar att minska stress och känsloätande och njuta mer av mat.http://karolinapalmberg.se/du-ar-vackrast-i-varlden-och-varlden-ar-vacker-i-dig-en-text-om-mindful-eating/

Så här kan du ta dig an ett sockerberoende som handlar om att skapar positiva beteendeförändrigar !

  1. Compassion– självmedkänslan – att behandla sig själv som en schysst kompis, att använda Compassion verktygen och förstå hur vår 3 delade hjärna fungerar är hjälpsamt vid att sluta hetsäta och ändra beteende vid ätstörningar.
  2. Det andra är ACT- acceptans and comittment theory som är en beteendeterapi om hur vi agerar i livet. Dels att acceptera och följa med i svängningar som du inte kan påverka och dels utveckla ändamålsenliga handlingar som är värdefulla för dig så att du lever ditt liv som grundas på en existentiell fråga om hur du vill leva ditt liv.

Detta skapar ett helhetsperspektiv, det andra är att vi är experter på att skapa sammanhang tankar, varelser och händelser, likheter och orsak och verkan och jämföranden och påståenden (RFT- realtional frame theory ) kort sagt vi skapar samband mellan det mesta och räknar ut resultat genom händelser, å andra sidan har vi en förmåga att fastna i sådant som faktiskt inte finns, för att vi själva har skapat det med våra tankar.

Att välja och inte välja är också ett val, att inte välja hälsa och välmående är också ett val, som kan verka provocerande men betyder att du då väljer att fortsätta ha det som du har det när du har ett aktivt val att välja annorlunda.

ACT skapar flexibilitet och möjligheter, genom perspektivförskjutning att se sitt yttre och inre genom nya glasögon. Och förhoppningsvis bidra till att komma loss ifrån låsta mönster.

  1. är fysisk aktivitet att röra på dig och glädjas över att effekterna av fysiskt aktivitet serotonin, dopamin, oxcitocyn alla våra må-bra hormoner.
  2. är den meningsfulla sysselsättningen som du fyller dina dagar med, oavsett vad det är så hitta meningsfulla saker att göra.
  3. är måltidsordningen att äta regelbundet och tillräckligt jämnt fördelat över dagen så du inte hamnar i svält, överätning, hetsätning, eller annat kompensatoriskt beteende.

Mer från kunskapsbanken

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA! Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden. …

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga …

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka …

Vad ska jag äta på midsommar? Maten är så central när vi firar våra högtider, men korta svaret är att du kan …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.