Hur kan yoga vara hjälpsamt för att bryta tvångsmässig fysisk aktivitet?
De flesta som drabbats av ätstörningar och självskadande beteende använder fysisk aktivitet som kompensatoriska beteenden tillsammans med kräkningar och laxermedel. Fysisk aktivitet på rimlig nivå är hälsofrämjande och stärkande visar många studier men när den fysiska aktiviteten blir ångesttskapande istället för ångest och orosdämapande och när den lustfyllda glädjen i att idrotta och röra på kropppen byts mot tvångsmässig aktiviet som dessutom kan styra intag av mat och dryck och också bestämmer hur många kalorier som kan ätas, då är fysisk aktivitet inte hjälpsamt utan fördröjer och hindrar tillfrisknande.
Några ord om fysisk aktivet
Sedna urminnestider har vi som människor varit extremt rörliga, vi har gått långa sträckor för att hitta föda, bruka vår jord och arbetat med kroppen, vi har förflyttat oss mestadels till fots och det är inte förren på senare år som vi anväder oss av cyklar, bussar, bilar, båtar och flyg för att komma till andra platser. Våra kroppar är designade för rörelse och belastning och våra system är designade för att bli belaste det är så vi bygger muskler och utvecklar vår kropp, vi ”renar oss ” genom blocdcirkulation, lymfatiska systemet och genom våra lungor och att svettas. Maten vi äter är designad för att räcka till uppbyggnad och underhåll och de beståndsdelar som vi behöver är noga anpassade för de funktioner vi behöver dem till. Kolhydrater. proteiner och fett, vätska, vitaminer och mineraler, allt behövs för att bygga en stark kropp och en mental styrka.
Rekommendationerna för fysisk aktivitet har skiftat och vad som är hälsosamt eller inte skiftar också över tid. Det vi akn enas om är att det är bra att röra på sig och att ha en kropp som hjälper oss att utöva det vi vill göra, oavsett om det är maratonlöpning eller tyngdlyftning, skridskoåkning eller dans. Du behöver träna på det du vill bli bra på oavsett vad det är.
Stora muselgrupper är också hjälpsamma i processen att pumpa runt blodet och lymfan och att ha ett starrk hjärta och vara bra på att andas är hjälpsamt oavsett vilken aktivieter du väljer att göra.
Några ord om svält.
Oavsett vad du väljer att äta eller inte äta är grundprincipen:
Hur du äter, det vill säga att du har ett ätbeteende som är descilierat, äter lite snabbare i början och lite långsammare på slutet och att det tar ca 15 minuter att äta en portion.
Det andra är att du har en regelbunden måltidsordning, jämnt fördelat över dagen.
och det 3e är att du inte har förbjudna livsmedel, utan kan äta det du vill när du vill och inte har satt etiketter eller värderingar på maten och livsmedel.
Svält skapar ångest, tvång och depression och finns som en grundkomponent i alla ätstörningar oavsett diagnos isåväl anorexia nevosa som bulimi, hetsätsningsstörning, övervikt och fetma och men även i den selektiva ätsörningen.
Svält skapar olika osunda beteenden och driver rastlösheten att öka på den fysika aktiveten, öka på sökandet efter mat och dryck, gärna kombinationer fett och kolhydrater och svälten skapar depressioner, känslor av misslyckande och att allt är meningslöst.
Svält är också ett ”farligt tillstånd” för kroppen och skapar obalanser i sammansättning av kroppsfett, muskler, skelett. Svält orsaker, håravfall, torrhy, sprickor i mungiporna och störningar i hornonell balans och i humörsvängningar. Svält skapar obalans i natrium och kalium balansen och skapar störningar i hjärtrytmen, också vidare.
Svälten skapar också ett sug och över och hetsätningar, när svälten är så stark så kommre suget och du kan inte stå emot oavsett vad du bestämt dig för med viljan och ditt starka midset, suget tar över och tvingar dig att fylla på med enerig, främst kolhydrater så hjärnan får näring och kan fortsätta att fungera.
Med andra ord är det farligt att hamna i ett svälttillstånd eftersom det påverkar både din kropp och dina mentala förmågor.
Därför är det alltid PRIO 1 att bryta svälten och den tvångsmässiga aktiviteten för att bli frisk från en ätstörning och självskadande beteenden.
Tvångsmässig aktiviet och hur du kan bryta den med hjälp av Yoga.
- I många år har jag hjälp många drabbade av ätstörningar att blir friska med hjälp av ett regelbundet ätande och att bryta tvångsmässigt tränande. Genom att äta regelbundet och tillräckligt har du en 1a nyckel till att kunna bryta det tvångsmässiga tränandet, kroppen behöver inte leta mat/ livsmedel för att överleva och i och med maten så kommer det också produkter som understödjer kroppens egen produktion av hormonerna: dopamin & serotonin. Kroppens egna måbra piller. Att äta tillräckligt skapar också lugn och ro och slår av på vårt nervsystem och vagusnerven. Att välja ångestdämpande aktiviteter som inte är tvångsmässig fysisk aktiviet är hjälpsamt i att friskna till.
Yogan har flera fördelar och jag beskriver det i 3 delar:
- Rörelse, att genom kraftfulla andetag, eller andningsövningar meditationer, skapa andra typer av röresle i kroppen, än vad exepelvis tvångsmässig, löpning, simning, promenadet etc skapar. Röresler som stimulerar höger och vänster hjärnhalva och bygger styrka inifrån och ut. Kriya, göra olika röresler i en sammanhängande frekvens, stäckningar, statiska, pumpande eller styrka.
- Riktning, att sätta ut din riktning, målbilder eller vart du ska. I yogan pratar vi om fokuspunkter, drishti, att vila ögonen på olika sätt, i 3e ögat, på nästippen eller på en punkt framför dig. eller aktivit i rörelsrna.
- Relation med dig själv och andra. Att vara både kroppssnäll och självsnäll, arbeta aktivt med olika val, acceptera nuet och med självkärlek behandla andra och dig själv med omtänksamhet och omsorg.
Yoga är mental och fysisk styrketräning och börjar alltid med mililmetersmå microsteg och vanor. Yogan ger dig ett neutralt läge att fatta beslut utifrån, agera istället för att reagera.
Du hanterar ditt nervsystem och skapar rymd inom och utom dig, medveten närvaro och mindfullness är hjälpsamt.
Det är så jag tänker att Yogan kan hjälpa till med att bryta den tvångsmässiga aktiviteten.
I boken Vägen mot det friska av Anna Ehn beskriver flera att de hittat ut ur ätstörningen med hjälp av yoga.
De har hittat en ett nytt förhållningssätt till sin kropp och sin träning, kroppskännedom, självmedkänsla och den viktiga andningen.
Att andas med full kapacitet i lungorna innebär att släppa ut magen. och att efter många års ätstöring med en av konsekvenserna att hålla in magen , det kan vara svårt rent fysiskt och såklart mentalt att känna att lugorna fylls med luft och puttar ut magen. det kan vara svårt och ångestskapande i sig.
Fokus på en kroppsdel som är så hatad och avskydd kan vara smärtsamt att kärleksfullt och omtänksamt närma sig med microsteg och ett andetag i taget är också en pusselbit i att friskna till.
I vägen mot det friska beskriver Anna Ehn i kapitlet: Återta makten över sitt eget liv, perspektivte att tillfriskna bör ses ur 2 perspektiv: Det yttre och det inre. Det yttre med de objektiva kliniska delarna och det inre, om personens egen upplevelse av att vara frisk och ha makten över sitt eget liv.
Detta kan jämföras med Yoga, att andetag och rörelser som endast syns och känns på insidan är en subjektiv upplevelse och sedan de tyttre perspektivet, med rörelser, kraftfullare andetag som hörs. Att jag som person upplever yoga både inneifrån och ut och utifrån och in gör att det blir en hjälpsam komponent i att navigera mellan de yttre kliniska kriterierna och indvidens egna upplevelser.
Rörelseglädje är motsatsen till tvångsmässig träning
Redan 2018…skrev vi denna artiklen i läkartidningen med rubrken:
Tvångsmässig träning måste tas på allvar
Personer som tränar tvångsmässigt, oavsett om de har en ätstörningsdiagnos eller inte, har ofta ätstörningssymtom. Tvångsmässig träning är också en riskfaktor för allvarlig och långvarig ätstörningsproblematik. Vaksamhet är särskilt viktig inom psykiatrin, där samsjuklighet är regel och många med ätstörningsproblematik söker vård för något annat (till exempel depression), ofta utan insikt i att de också har en ätstörning.
För att upptäcka och bemöta tvångsmässigt tränande utanför vården (exempelvis inom idrottsrörelsen) krävs kunskap. Inom tävlingsidrotten kan det vara särskilt svårt att avgöra om träningen drivs av adaptiv, sund och positiv förstärkning eller maladaptiv, ångestdriven så kallad negativ förstärkning. Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk & Fri, har tillsammans med Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) tagit fram en webbutbildning (I Care) för tränare och idrottsledare, och på KÄTS webbplats finns information om bedömning av tvångsmässig träning [6].
Vården behöver inom ramen för olika typer av subkliniska och kliniska ätstörningar vara redo och bli bättre på att bedöma och behandla tvångsmässig träning. Det kan till exempel vara direkt skadligt att förespråka träning som ångestdämpning eller beteendeaktivering för en person med pågående eller tidigare tvångsmässig träning. Träning är i grunden positivt, men för dessa personer behöver den normaliseras och dess mening och funktion problematiseras. Dessutom måste ohälsosamma attityder ersättas med hälsosamma.
https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2018/05/tvangsmassig-traning-maste-tas-pa-allvar/
Det är okej att inte träna
Jag tycker att detta är ett viktigt budskap: Det är okej att inte träna. Du behöver inte var klädd för att gå på gymmet eller vara martonlöpare eller för den delen utöva yoga, men om du vill träna så se till att du hittar en sport/ aktivitet som ger dig rörelsgjädje och gärna tillsammans med andra.
Konsten att vara KROPPSNÄLL!
Med alla klienter och familjer och när ajg föreläser eller undervisar i yoga så är alltid perspektivet och utgångspunkten att vara kroppssnäll, att vara lika snäll mot kroppen som i våra tankar som är en del i compassion fokuserad teori, att vara sin egen schyssta kompis att använda uttrycket FAVVO: förståelsem acceptans. vänlighet. värme och omsorg även när det gäller att tänka och utföra kroppssnälla aktiviteter.
Ge dig själv mat, värme och vila och återhämtning, en meningsfullsysselsättning och en rörelseglädje fylld fysisk aktivitet så är du på riktigt Kroppssnäll!!!
Mer från kunskapsbanken
Hur jag blev fri från mina ätstörda tankar… Ni vet att jag skriver på en bok och då har jag frågat om …
Lanugobehåring och andra konsekvenser av långvarig svält Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning som inte bara påverkar det psykiska välmåendet utan också …
HSP ett samtal om högkänslighet Känner du igen dig i egenskaper som att vara samvetsgrann, ha tendens att bli överstimulerad, ha känsliga …
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.