Karolina Palmberg

Övervikt och fetma hos barn och ungdomar

Övervikt och fetma är inte en ätstörningsdiagnos, men jag ser att det är samma förändrat ätbeteende och samma konsekvenser av svält och kompensation och över/ hetsätning. Övervikt, BMI 25 + är ett tillstånd som kan öka risken att utveckla fetma. Fetma, BMI 30+ är en kronisk sjukdom som ofta kräver långsiktig behandling och uppföljning. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom, men även social stigmatisering och dess konsekvenser. 

 

För barn och unga med övervikt och fetma är risken stor att övervikt och fetma kvarstår i vuxen ålder, men också att det påverkar den fysiska och psykiska hälsan. För gravida kvinnor innebär övervikt och fetma, förutom en risk för deras hälsa, även ökad risk för graviditets- och förlossningskomplikationer och negativ påverkan på barnet.

JÄMLIK HÄLSA

Alla barn och unga i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Faktum är att hälsan idag inte är jämlik och förutsättningarna ser olika ut beroende på ålder, kön och socioekonomiska faktorer. Istället för att hälsoklyftorna minskar ser vi att trenderna pekar åt fel håll och att klyftorna snarare ökar. Ingen enskild aktör kan ensam lösa problemet – vi måste skapa förändring på alla plan tillsammans.

 

Elin Ekblom Bak- forskare i fysisk aktivitet och hälsa GHI. Fysisk aktivite är när vi rör på oss, med olika intensiteter, olika länge och kort, olika tillfällen under dagen eller veckan. Stillasittande: är farligare än något annat!!!

Att vara aktiv på skolgymnastiken ger indikationer på att vi  som vuxna  behåller lusten till rörelse.

 

Tjejer mår sämre och söker oftare hjälp : Men varför mår tjejer så dåligt? Det finns 3 komponenter som styr den psykiska ohälsan:

  • gener vilken ärftlighet vi har med oss för oro
  • vilken livssituation vi har just nu   
  • vad vi ägnar oss åt- Hjärnan formas om beroende på vad vi ägnar oss åt.  Bästa förutsättningar för våra tankar och känslor:  motion och rörelse sömn 8-10 timmar / dygn perspektivtagande och rensa ut slagg produkter. Hjärnvila behövs för att egna tankar ska studsa omkring.

SCMARF: modellen:

relationer: hör ihop med andra och någon att prata med

fritid: en tid där vi utvecklas

schysst fokustid – exempelvis skolan

chilltid- skärmtid eller annatLösningen är kunskapsspridning och rådgivning till vuxna hur vi kan hjälpa barnen stillasittande och skärmtid tar tid från det som är viktigt och möjligt.

Rangan :  En läkare från England  som förespråkar att vi leder genom exempel och inte pratar med massa fakta utan föregår med goda exempel.

 

Det tar 7 gånger för någon att ta in information, så vi behöver vara konsekventa och upprepa det som vi vill säga och göra det enkelt och tillgängligt.  Genom att göra något 5 minuter varje dag kan du förändra din vardag! pröva på att göra en fysiskt aktivitet 5 minuter varje dag i en vecka och se hur det förändrar din hälsa

välj 5 övningar gör varje övning i  1 minut  varje dag.

Start small and your identity will  change

-be a winner not a looser!!!

Coaching som verktyg vid övervikt och fetma

Ett verktyg att använda vid förändring av beteende är  förändringstrappan som består av 5 steg 

 

  1. Förnekelse – det här händer inte, man slår ifrån sig
  2. Försvar –  jag gjorde så därför att…
  3. Förklaring – förklaringar om varför de gör som de gör
  4. Förståelse – då börjar man prata, att nå varandra
  5. Förändring – är när klienten vill göra något annorlunda

 

Karolina ger oss råd kring hur vi kan prata med någon som är orolig. 

 

Vi ska vara konkreta, och gå ifrån ältandet av vad som varit. Prata i jagform och nutid. Och att utifrån det jobba fram en lösning som passar de inblandade.

 

Det som upplevs som svårt i de samtal som hon uppmanar till är att det kan finnas så mycket skam kring att be om hjälp. 

Att både föräldrarna och ungdomarna kan vara rädda för att bli avvisade eller inte tagna på allvar när de vågar be någon om hjälp och gå in i det svåra samtalet kring beteendeförändringar.

 

Karolina har en fin historia om en morfar, som är ”som en morfar ska vara”. Han har kontakt med sina barnbarn och han har en dotterdotter som han är orolig för. Med honom gick Karolina igenom Förändringstrappan och han fick beskriva sin oro och sina behov, vad han önskade och behövde förstå. Sen ringer han några dagar senare och berättar hur han kunnat möta dotterdottern i ett telefonsamtal där hon först förnekade att det fanns ett problem men sedan med morfaderns stöd kunde komma vidare till en lösning som innebar att hon skulle gå till skolkuratorn på ett samtal.

Den här morfadern var ”väldigt modig”. Han visade att det fanns en vuxen som lyssnade och han vågade ta ett besvärligt samtal utan att anklaga eller älta. Och det är det resultatet som motiverar Karolina att fortsätta använda sig av det coachande förhållningssättet och att fortsätta att lära ut det där det gör skillnad.Här är en länk till Youtube hur jag coachar vid övervikt och fetma:  https://youtu.be/Lf2fWwowH84

Mer från kunskapsbanken

Hur vet du att det du säger kan fungera för mig? Livet kom att bestå av en serie av strategier för att …

Det här är pro-ana – experten förklarar Den så kallade Pro-ana-kulturen är tillbaka – en subkultur som uppmanar folk att se på …

Interjuv Män med ätstörning Det har fattats ett perspektiv för mig , jag har inte tidigare hittat en man som jag kunde …

Hur blir jag motiverad att göra förändringar? Mikrovanor, minimala förändringarna som ger maximala resultat. Genom att skapa vanor på micronivå kan du …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.