Vad är en ätstörning och hur söker vi vård?

En ätstörning syns inte alltid utanpå och handlar aldrig om hur många kilo någon väger eller inte väger. De allra flesta med en ätstörning är normalviktiga. Det kan drabba alla, män, kvinnor, unga, gamla, barn eller vuxna. Det som kännetecknar en ätstörning är hur individen tänker kring mat, sin kropp och ätande. ( Intern länk ätstörningar 1a sidan + blogg ) 

Det första tecknet

Det första tecknet på att någon har en ätstörning är att det sker en förändring i ätbeteende, du kan börja äta oregelbundet och hoppar över måltider, äta i ensamhet och sätta etiketter på produkter, bra eller dålig mat. Du blir okoncentrerad och orolig, och tänker mycket på mat och vikt och kan få ångest eller bli deprimerad. Kroppsliga symtom är torr hud, vikt uppgång eller nedgång, att mensen uteblir, du samlar på dig vätska, tappar hår och får sämre tandhälsa.

Andra tecken

Det andra tecknet kan vara koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, depression, ångest och oro och tankar om självmord som orsakas av det förändrade ätbeteendet och viktuppgång eller viktnedgång. ( Länk till Ansel Keys forskning – youtube) 

 

I en färsk rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm, framgår det att antalet personer som fått ätstörningsdiagnos de senaste tio åren fördubblats för flickor och kvinnor i åldrarna 11–24 år i Stockholm.

Även om ätstörningar drabbar båda könen är flickor och kvinnor överrepresenterade. Bland de yngre flickorna är det anorexi som är den absolut vanligaste diagnosen och det är också yngre patienter med anorexi som prioriteras i nuläget på ätstörningsmottagningen.

 

kraftig ökning av ätstörningar

Ju tidigare behandling kan sättas in, desto effektivare är den konstaterar Anne-Line Solberg – något som även framhålls i rapporten från Region Stockholm.

 

Bland annat behövs mer stöd och kunskap om ätstörningar inom primärvården, säger Anna Ohlis.

– Det är lätt att tänka att det bara handlar om avmagrade tjejer, men det är många som plågas utan att det syns utanpå. Med ökad kunskap i primärvården kan fler fångas upp tidigt och få hjälp innan det gått för långt.

Referens: Ohlis A, Jablonska B, Narusyte J, Dal H. Epidemiologisk kartläggning av

ätstörningar och ätstörningsvård i Region Stockholm. Stockholm: Centrum för epidemiologi ochsamhällsmedicin, Region Stockholm; 2022. Rapport 2022:11.

Bra frågor att ställa

Oavsett vilken form ätstörningen tar sig finns det några bra frågor att ställa till någon som du är orolig för. Detta enklare självtest heter SCOFF:  Sick control of fat food och är utvecklat i England och svaret är Ja på 2 eller flera frågor kan det tyda på att personen skulle behöva hjälp.  

  1.  Gör du så att du kräks för att du känner dig obehagligt mätt?
  2.  Oroar du dig för att du har förlorat kontrollen över hur mycket du äter?
  3.  Har du nyligen gått ner mer än 6 kg inom loppet av 3 månader?
  4.  Tycker du att du är fet även när andra säger att du är för smal?
  5.  Skulle du säga att mat dominerar ditt liv?

De drabbade och anhöriga som kontaktar undrar:

  • vad är en ätstörning?
  • hur söker vi vård?
  • vad kan vi som familjer / anhöriga göra ?
  • kan du hjälpa oss?

Hur söker vi vård?

Om du tror att någon nära dig har en ätstörning så är det viktigt att söka professionell hjälp!

Ju tidigare du eller din anhöriga söker hjälp desto bättre är prognosen för att tillfriskna. Om personen i fråga går i skolan är det till elevhälsan som är 1a alternativet. Det är viktigt att skolan är involverad redan för början. Att ringa mig är också en bra ide. jag hjälper er att få rätt hjälp på rätt vårdnivå.

Vad kan vi som familjer / anhöriga göra ?

Är du orolig för dig själv eller någon annan och behöver du rådgivning i din situation? Boka in  ett 1a kostnadsfritt samtal (20 minuter) med mig. När du ringer så lyssnar jag och tillsammans kartlägger dina behov i ditt nuläge och lyssnar på dina önskemål om hjälp. Med detta som underlag planerar vi tillsammans hur vi kan utforma ett samarbete och upplägg som stämmer överens med din målbild. Vi använder oss av de samtalsmetoder som hjälper dig bäst; samtal, mindfulness och problemlösningsstrategier, lyssnar utan att avbryta och fokus på att hitta hållbara strategier och lösningar.

Mer från kunskapsbanken

Hetsätningstörning och ADHD Hetsätningstörning och ADHD, är en kombination som försvårar både behandling och tillfrisknande. Att ha ADHD och samtidigt ha en …

Ätstörningar och Sorg Att som familje eller individ drabbas av en ätstörning innebär en sorg och en förlust, ibland kan de tkönnas …

Hunger versus mättnad. Hunger versus mättnad, eller fri från hunger men ändå inte mätt, är du sugen eller har du tappat din …

Hetsätningsstörning, den skamfyllda ätstörningen. Hetsätningsstörning är en egen diagnos och beskrivs ibland som den skamfyllda ätstörningen. Skam, skuld och misslyckade försök att …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.