Ortorexi att vara sjukligt hälsosam
Äter du sunt och tränar flitigt? Det kommer säkert din kropp att tacka dig för. Men se upp så att de goda vanorna inte blir onda…allting har en baksida och i detta fall heter den ortorexi.
Ortorexia: kroppsfixering, träningsnarkomani eller överdriven fysisk träning.
Ortorexi myntades först av av den amerikanske läkaren Steven Bratman i slutet av 1990-talet. ”Where the bulimic and anorexic focus on the quantity of food, the orthorexic fixates on its quality” – Steven Bratman
Ortorexi att vara sjukligt hälsosam, ortorexi kan beskrivas som – tvångsmässig hälsosamhet.
Ortorexi betecknar en fixering vid en ”hälsosam” livsstil, präglad av t.ex. överdriven träning och nyttigt ätande. Ortorexi har likheter med och överlappar till viss del med ätstörningarna, framför allt Anorexia nervosa, men är mer att betrakta som ett överdrivet uttryck för rådande samhälleliga trender och värderingar. En mål är att vara den ultimata hälsosamma människan.
Ordet orto kommer från grekiskans:
- rak, rät: ortodrom
- riktig, rätt: ortodox, ortopedi
Ortorexia nervosa ännu inte är en egen diagnos enligt DSM IV Amerikanska Psykiatrikerförbundet, utan räknas för närvarande till diagnosen ÄS UNS – ”Ätstörning utan närmare specifikation”
Enligt ortorexi experten Yvonne Lin är inkörsporten inte helt densamma beroende på om man kommer från fitnessindustrin, elitidrott eller diet ätande. Många startar med en vilja att leva sunt (börja äta bra och träna regelbundet) medan andra vill öka prestationsförmågan genom kostoptimering och viktminskning.
Fysiologiska och psykologiska konsekvenser
De fysiologiska och psykologiska förloppen ser däremot liknande ut. Avvikelser i en rad biomarkörer, svältvikt och samsjuklighet tvång, depression och/eller ångest är vanlig. Upprätthållandet av tillståndet som förvärras allt mer via grupptryck från gym, idrottsklubbar och inte minst sociala medier. Rädslan att bli tjock, sjuk och eller få en dålig image är dominerande i Ortorexia Atletika. Anorexi och bulimi handlar oftast om att gå ner i vikt, medan ortorexi fokuserar mer på maten – även om vikten också spelar stor roll. Tankar om vilken mat som är bäst och mest hälsosam kan tillslut bli så pass svåra att hantera att de tar över hela ens existens. Många som drabbas av ortorexi blir också fixerade vid träning. Det blir lika viktigt att träna som att äta rätt, och det finns ofta ett samband mellan ortorexi och överdriven träning
Sociala symptom
De social konsekvenserna av en ortorexi blir stora och det är svårt för en ortorektisk person att bibehålla ett normalt socialt liv eftersom de inte kan äta samma mat som sina vänner, måste träna ofta och ha full kontroll över sin vardag.
Den ortorektiska personen känner sig misslyckad, otillfredsställd om den inte har uppfyllt sina stränga och högst orealistiska mål avseende träning och mat . Medvetenheten om matens näringsinnehåll är hög och för högt kaloriintag kompenseras med att öka mängden träning Ortorektiska individer har egna definitioner av vad som är ”hälsosamt”. Dessa definitioner kan ändras så fort en ny diet eller livsstil omtalas.
De söker vanligtvis hjälp för sina svält- och övertränings relaterade åkommor eller för psykiska ohälsa
Kretsar ditt liv kring mat och träning?
- Du ägnar orimligt mycket tid åt planering av både dina träningspass och dina nyttiga måltider.
- Du följer hälsoprofiler på bloggar, Instagram och facebook och lyssnar på poddar. Du studerar innehållsförteckningar, näringsdeklarationer och är överdrivet orolig över matens innehåll och effekt på hälsan. Du har delat in maten i nyttig och onyttig och äter utifrån + och – listor.
- Du har appar, träningsarmband, hushållsvåg och räknar ALLT som du får i dig och gör av med. Inget ”slinker bara ner” och inget är viktigare än dina träningspass.
- Dina kost- och träningsvanor påverkar ditt humör starkt. Så länge du håller dig till rutinerna mår du prima men minsta avsteg från den sunda vägen ser du som att du ”syndar” och får dåligt samvete.
- Dina regler är striktare och mer extrema än de flestas. Du får ofta reaktioner och frågor om detta.
- Du undviker situationer där du misstänker att det kommer att serveras onyttig mat. Eller så undviker du att äta ihop med andra för att slippa få frågor om dina kostvanor. Du kan också vara rädd för svårbemästrade frestelser och tackar nej för att inte tappa kontrollen över vad du äter.
eventuellt inte….
Här finns ett test med 13 frågor om du blir nyfiken och vill veta mer och tar inte mer än 5 – 10 minuter att göra: www.psykologitest.se/ortorexi.php
Mer från kunskapsbanken
Smalast vinner-en dokumentär från SVT Idag exponeras unga tjejer för skadliga skönhetsideal i en utsträckning som vi aldrig tidigare upplevt. Svenska influencers …
Test Ätstörning- SCOFF: 5 enkla frågor Att upptäcka en ätstörning i tid kan vara avgörande för att få rätt hjälp och stöd. …
Självsvält: Vad du behöver veta och hur du kan få hjälp Att söka information om självsvält kan vara ett tecken på att …
Coachar du idrottare med ätstörningar? åhär i VM tider vill jag dela med mig av finfina resultat som kommer av kraftfull coaching …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.


Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.


Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.
