Har jag ortorexi- hur vet jag det?


Ortorexi är ingen diagnos enligt DSM-5 men om du tittar dig omkring så är det många som stenkoll på kalorier in och ut. Strong is the new skinny – strong is the new fit. Hösten 2014 inträffade ett paradigmskifte i det vi kan kalla metoder för olika dieter. Periodisk fasta, äta mindre kalorier vissa dagar eller, under en del av dygnet eller veckan blev väldigt populärt framför allt hos män och när självsvälten blev manlig ansågs den inte längre som hysterisk eller fåfäng utan som en metod till lycka och välbefinnande. Identifiering av en ortorektiker kan ske genom att man beaktar känslo- och beteendemässiga förändringar som inte skiljer sig nämnvärt från övriga ätstörningar. Dock kan ortorektiker få samma fysiska symtom  som anorektikern och bulimikern med bristfällig koncentrationsförmåga och muskelvärk.

Några frågor att tänka på?


Känner du att dina matvanor och din träning upptar orimligt mycket av din tid så att det går ut över andra delar av ditt liv?

 

Är det viktigare när du planerar dina måltider att det är nyttigt och i linje med din hälsoprofil, snarare än att njuta av maten?

 

Drar du dig undan när du äter för att ingen skall se hur ensidig och speciell din kosthållning är?

 

Upplever du att du fyller på din självkänsla när du följer din träning och kosthållning?

 

Håller du reda på hur många kalorier, fett mm du får i dig varje dag?

 

Händer det att du undviker att gå på fest eller sociala tillställningar för att du vet att det serveras mat som inte är nyttig?

 

om du svarar ja eller känner igen dig så är det troligt att du går omkring med ortorektiska tankar. 

 

 hela testet finns här:   

http://www.psykologitest.se/ortorexi.php

Söka hjälp vad det egentligen betyder?

Första steget kan vara att berätta för dig själv hur läget faktiskt är. Jag mår inte bra, jag behöver prata med någon. Accepter att det är ett problem och att du funderar på att söka hjälp. 

Ordet beroende kan delas i 3 delar: 

  • Be : som i be om hjälp. 
  • Ro: skapa lugn 
  • Ende: det finns ett slut. 

Att söka hjälp handlar också om att du observerar dig själv,  lokalisera vart tankar börjar och känns inom dig när ångest är påväg. Då kan du styra dina tankar och göra  direkt något som lugnar  och du  landa i känslan. För att sedan kunna ta dig vidare och hålla egenmakten stark. 

Att söka hjälp innebär också att du väljer att prioritera dig och din situation. Att söka hjälp innebär att du letar efter någon som har fakta och information om vad det innebär att bli frisk och vad som behöver göras. Du behöver välja noga och välja det som ger kraftfulla resultat. 

Detta skriver jag eftersom det finns olika många sätt att söka hjälp och bli frisk på som det finns drabbade. 

Det går att bli helt frisk från en ortorexi

De mentala förändringarna orsakade av svält och oregelbundet ätande är : ångest, oro och depressioner. Ätandet blir skamfyllt, både att äta för mycket och för lite eller att överäta..

Mensen blir oregelbunden och att magen blir uppsvälld med förstoppning eller diareer, Hormonsystemet blir rubbat. Ett lägre blodtryck påverkar yrsel, din puls och kroppstemperatur sjunker. Blodcirkulationen försämras och kan göra så att du fryser, blir kall och blå om både händer och fötter. Du kan få mer kroppsbehåring, lanugohår.  Uttorkning och onormalt låg halt av kalium i blodet, störd hjärtrytm samt lågt blodsocker, kan medföra svettningar, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, irritabilitet och i allvarliga fall koma.

Ortorektiker ser inte sjuka ut. Tvärtom ser de ut att vara i toppform då de ofta är vältränade och bryr sig om sitt yttre. På livsstilsrelaterade frågor får de toppresultat eftersom de sällan röker och dricker inte mer än marginellt. De bedriver regelbunden fysisk aktivitet och träning och är inte överviktiga.I själva verket är de underviktiga sett till proportion fettvikt i förhållande till fettfri vikt. De tränar för mycket och använder ofta diverse kosttillskott och/eller otillåtna substanser.

 

Det går att bli helt frisk från en ortorexi och de somatiska och mentala konsekvenserna som blivit som följd av svälten går tillbaka vid en normal kroppsvikt, regelbundet och tillräckligt ätande, delaktighet i sociala sammanhang och aktiviteter. 

Att söka hjälp tidigt bidrar till mindre lidande och kortare vårdtider.

Strategier

Microvanor och smart planering, jobba med att vara sin egen schyssta kompis, enligt Compassion, självmedkänsla och att välja utifrån Acceptans och Commitment teorin (ACT)

 

  1. Acceptera att det finns ett problem med mat, ätande, hunger och mättnad
  2. Använd tekniker inom Självmedkänsla och var din egna schyssta kompis. 
  3. Acceptera en normalvikt/  BMI, i förhållande till  längd och ålder samt proportionerna fett/ muskler och kroppssammansättning.
  4. Måltidsordning är A och O, att  äta regelbundet och tillräckligt. 3 huvudmåltider och 2-3 mellanmål är det som gäller under dagen. 
  5. Skriv din lista på förbjudna livsmedel och börja öva på att lägga till utifrån den.
  6. Läs om hur andra har gjort. 
  7. Hör av dig till mig –  Kontakta Karolina

Mer från kunskapsbanken

Går det att bli frisk? Svaret är alltid JA! Det finns egentligen bara 2 frågor när det kommer till ätstörningar och självskadandebeteenden. …

Trenden handlar om att se så smal ut som möjligt Sociala medier kokar: Är size 0 tillbaka? På nolltid har den kurviga …

Kontrollförlust och sug skapas av energiunderskott Litteraturen och forskningen visar att en person med en hetsätnignsstörning väntar 10-15 år för att söka …

Vad ska jag äta på midsommar? Maten är så central när vi firar våra högtider, men korta svaret är att du kan …

Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.

Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.

Föreläsning och workshops

Föreläsning & Workshops

Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.

Rådgivning

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.

Coaching

En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och  ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.