Artikel från: Karolina Palmberg, Datum: 2009-02-21 Länk: här

Yoga är inget för mig…eller kanske?

Så gick mina tankar angående yoga, ibland är det härligt att ha så grymt fel! I min text ska jag beskriva vad yoga betyder för mig och varför jag rekommenderar det till alla jag känner.

I mitt arbete och liv i Stockholm upplevde jag otillräcklighet och ofullkomlighet. Jag hade aldrig tid, allting planerades och ändå räckte inte tiden till. Min träning har alltid varit intensiv och svettig, alltså nedbrytande och inte energigivande.

Jag mötte en kvinna som rekommenderade yoga och meditation, och min första tanke var just det; ”yoga och meditation är inget för mig, så flummigt och dessutom svettas man ju inte på passen”…i det här fallet var mina fördomar baserade på luft och byggda av rädslor och motstånd till att prova på något nytt.

I samma veva fick jag erbjudande om att bo i Kalifornien och jobba. I köpcentret fanns en yogabar, första månaden gick och jag passerade den 2 gånger om dagen på väg till och från jobbet. En dag gick jag in och frågade om jag kunde prova på, såklart kunde jag det.
Förresten vad har man på sig på ett pass…mina fördomar var ju munkar i gula skynken…..

Det här klarar jag enkelt—jag tittade mig runt i lokalen och jag var yngst, de äldsta var ett par i 75 års åldern som senare berättade att de gick på yoga för det var ett så bra komplement till att spela golf. Första instruktionen var att ligga på rygg med handflatorna uppåt och andas in och ut och tänka SAT på inandning och NAM på utandning, hur svårt kan det vara?

Ja helt omöjligt visade det sig, mina ap-tankar for från gren till gren, hjärnan försökte hjälpa men stjälpte mera än hjälpte. Efter intoningen började passet, där fick jag för plättlätt, jag var slagen med hästlängder av pensionärer och de andra deltagarna, bara att tänka i tävligstermer bevisar ju att här är en tjej som verkligen behöver yoga, då yoga handlar om att göra sitt bästa utifrån förutsättningarna som är just NU! Det finns inget rätt eller fel inom yoga. Allt är perfekt precis som det är, nuet är det enda vi har och vi kan endast agera på det som sker just nu.

Ja! Yoga är allt, glädje lycka, livskvalitet, utmaningar, rädslor, motstånd samt delaktighet, att vara en del av helheten.

Hemligheten bakom yoga är att göra det bästa utifrån dina förutsättningar, om du lyssnar till din kropp så berättar den för dig vad behovet är just nu, ibland är det smågodis och film, ett gott skratt, ibland en solhälsning eller skulderstående och ibland ett förlåt beroende på vad just du behöver just NU!

Yoga för mig är allt, den är för mig ett sätt att skapa balans, uthållighet, smidighet och rörlighet både mentalt och fysiskt. Inom yoga finns det flera skolor, ta till det dig som passar dig och lämna resten därhän, så tack för du har läst, så ta ett djupt andetag och aktivera livskraften, prana, ki, chi eller pneuma, jo förresten yoga var någonting för mig!

Kram K