Vet du detta om mig?

En text om vem jag är och hur jag ser på ätstörningar och hur jag driver mitt företag karolinapalmberg.se #ätstörningsexperten.

Jag heter Karolina Palmberg, är 47 år och uppvuxen i Skåne, vilket du enkelt hör när vi pratar! Jag är sambo, mamma till 2 barn, bor i Trollbäcken / Tyresö/ Stockholm. När jag var 8 år började jag spela fotboll, det var det absolut roligaste jag visste, tills jag slutade efter ca 12 år. Fotbollen var min fritidsgård, måndagar, tisdagar, torsdagar var det träning, lördagar och eller söndagar var det matcher när vi kom upp och började spela 11 manna.

Vi spelade många år i Division 3 och vårt Dam A-lag spelade i Allsvenskan. Fredagar spelade herrlaget och de flesta av mina killkompisar spelade där, så vi hängde på IP. Under högstadiet & gymnaiset spelade jag också innebandy och Vollyboll, sjöng i kyrkokören och tränade flicklaget i fotboll. Jag kommer inte ihåg att jag pluggade särskilt mycket. Jag red också på ridskola 1 gång/ vecka under hela mellanstadiet. Så mitt tonårsliv var sport och kompisar och jobba i en korvkiosk.

Efter gymnsiet började jag att resa, jag reste och reste och reste, jorden runt och tillbaka hem igen. Pluggade samtidigt utomlands och sedan på Universitetet i Lund. Där bodde jag, reste & jobbade inom hemtjänsten/ demensboende och annat. Det var en ljuvlig tid. Så mycket skoj. 2001 tog jag  min beteendevetarexamen och flyttade till Stockholm, ett oväntat men bra beslut. Här skulle jag bo så länge…det jag nu gjort i 21 år.

I 21 år har jag arbetat med ätstörningar och självskadeande beteende och det var inget jag drömde om att göra eller ens visste om att det fanns.
Men det är det bäst arbete som finns och jag har försköt att sluta flera gånger men alltid fått fina erbjudande, blivit uppringd och erbjuden det jag inte kunnat tacka nej till.

2001 började jag på AB Mando som behandlare och det sa klick och kärlek vid 1a ögonkastet: Mat är medicin, du måste göra för att lyckas och du kan bli helt frisk!
Allt jag lärt mig om hjärnan, kognitiv psykologi 80 poäng, pedagogik och socialogi på universitet 5 års studier i teori, fanns här nu i praktiken, jag fattar fortfarande inte hur lyckat det kunde bli. Jag älskade mitt jobb på Mando, trots alla baksidor, skuggsidor, och alla patienter där ÅNGESTEN, DEPRESSIONEN och TVÅNGSHANDLINGARNA dominerade dagarna, samma frågor och svar .

Kommer jag bli tjock? går jag upp mycket i vikt av att äta detta?

Ingen äter 6 gånger om dagen.

Varför måste jag äta så mycket?

det finns inte så många olika frågor och svaret är alltid detsamma

Du måste äta för att bli frisk, regelbundet och tillräckligt!

I 12 år vårdutvecklade och konceptutvecklade jag det som idag är Mandometerkliniken i Huddinge och I Danderyd.  I Amsterdam och I Austarlien och i Californien. I England forskade vi på metoden på överviktiga barn, vilket blev grunden till att jag än idag coachar överviktiga barn och familjer.

2005 öppnade jag kliniken på Daneryds sjukhus och i 3 år var det min huvudsakliga arbetsplats. Clinic of excellence!

Tiden på Mando bär jag med mig som en diamant på mitt CV.

https://mando.se/

Stolt och glad över utveckling som skett att MAT ÄR MEDICIN! när du äter regelbundet och tillräckligt så kan du klara av att hantera det som behöver hanteras.Detta synsätt är nu vedertaget inom BUP och inom specialistvården men det har varit en lång och snårig väg hit.

I 4år jobbade jag på Tjejzonen: Ätstörningszonen som Maria Muneksjö hade startat 2009 på MSN / Chatt, jag fick fria händer och jag skapade tillsammans med Maria en chatt med över 60 volontärer som bemannade chatten söndag till torsdag, utbildade elevhälsan och bidrog till att många tjejer och anhöriga fick relevant information, bra hjälp och framförallt En storasyster som lyssnar! https://tjejzonen.se/fa-stod/atstorningszonen/

2018 och 2019 vårdutvecklade jag på Dala ABC i Falun tillsammans med ett coolt gäng. Vi sparade ca 4 miljoner i vårdkostander på 18 månader och kapade väntetiderna från långa till vård inom 4 veckor. Alla patienter med en ätstörningsdiagnos inom Region Dalarna gjordes vi en karstläggning på och erbjöd rätt vårdnivå, adekvat behandling och SIP möten om flera vårdgivare var inblandade, samt med samarbete med socialtjänsten och habilitering och kommunen, boedestöd etc. Väldig tväldigt rolig men också utmanande med at pendla  stockholm / Falun tur och retur.

2020 kom det en pandemi .. under 18 månder i Falun hade vi förslkt att utveckla digital vård då avstånden var upp till 3 timmar med buss för vissa patienter, det var svårt och fanns få digitala lösningar.

mars 2020 kom pandemin och med det Zoom och många andra digitala lösningar. Jag hade inget jobb och undrade vad gör jag nu?

Alla mina yogauppdrag var av naturliga skäl inställda och det skulle visa sig vara möjligt att köra dessa över Zoom men det visste jag inte då.

Det ringde en mamma:
Karolina: Kan du hjälpa mig? Jag är helt slut som anhörig, jag vet inte vad jag ska göra, min dotter har fyllt 18 och skrivit ut sig från behandling. 

ok….vad tänker du att vi ska göra….? 

Det blev startskottet på att coacha på telefon och zoom och det är det jag gör nu 2,5  år senare.

jag är övertygad om att professionell coaching tillsammans med ACT och Selfcompassion och yoga och tillräckligt mycket MAT  är en stadig och stabil väg för att bli frisk från en ätstörning och ett självskadande beteende.

Fysisk aktivitet och sociala häslosamma relationer samt en meningsfull sysselsättning är också hjälpsamt.

Svält och tvångsmässig fysisk aktivitet och kompensatoriska beteenden driver ätstörningen oavsett dignos så jobba med det viktigaste först!!!

Avslutningsvis vill jag dela något om mig som inte är beteendevetare eller yogalärare eller coach:

Vet du detta om mig?

  • jag dricker helst Earl Grey med mjölk och äter grillchips eller popcorn som mellisfika.
  • jag är kreativ och virkar, syr, stickar som avkoppling
  • har blivit scoutledare och älskar att elda och fixa mysiga möten helst i skogen.
  • mina vänner vet att i Trollbäcken skiner solen och jag har all tid i världen för att att göra det jag tycker är viktigt och roligt och inteesant.
  • mina klienter tycker jag ibland är lite galen, annorlunda och tydlig, och de jobbar med mig för att de får byta perspektiv, utmanna sig själva och hitta sina lösningar och egna vägar.
  • jag tror på: 
  • om inte du så vem? – vet du så vet du och då kan du göra annorlunda. – pippi långstrump och pippi power är det jag älskar att undervisa i och jag klarar mig inte utan yoga och andningsövningar. och jag har massor av ideer och tankar om hur vi tillsammans kan bygga en hållbar värld till våra barn och oss själva. och jag säger som mitt älskade syskonbarn :
    Tillsammans Moster Karo.- tillsammans – jag det tror jag på!

 

Written by: Karolina Palmberg

Leave A Reply:

No comments yet.